Имам Махић ће се изјаснити пред дисциплинском комисјом Ријасета

03.02.2023. 15:34
6
ИЗВОР: srna.rs

Исламска заједница у БиХ и њени званични органи не стоје иза личног става главног имама Меџлиса Исламске заједнице у приједорском насељу Козарац Амира Махића, који је Српској православној цркви /СПЦ/ приписао секташтво, а Светом Сави фашизам, и он ће се морати јавно о томе изјаснити пред дисциплинском комисијом Ријасета.

Махић ће се о поменутом догађају морати јавно изјаснити пред дисциплинском комисијом Ријасета Исламске заједнице у БиХ, јер се, како је наведено, вјерска осјећања не смију вријеђати, саопштено је из Исламске заједнице.

- Иако је ефендија Амир Махић изванредан имам, одговоран и посвећен свом раду, с великим угледом и без иједне мрље у свом дјеловању, он је морао бити свјестан чињенице да је јавна личност и да његове ријечи имају посебну тежину и да се посебно вагају - наведено је у саопштењу.

У саопштењу је наведено да је Махић у својој изјави Ријасету Исламске заједнице навео да је свјестан тежине својих ријечи, те да је упутио извињење православним вјерницима и СПЦ.

Исламска заједница у БиХ одбацила је све инсинуације којима се поменути догађај жели представити као дио планског дјеловања вјерског и политичког бошњачког народа.

Главни имам Меџлиса Исламске заједнице у приједорском насељу Козарац Амир Махић током вјерске службе у Козарцу приписао је Светом Сави фашизам, а Српској православној цркви секташтво.

Махић је током вјерске службе 27. јануара рекао да је Свети Сава био "веома контроверзна личност", да је то "један од чиновника СПЦ" и да је "лаж да је просвјетитељ", што је објављено у видеу са те службе на локалном порталу "kozarac.eu", али је снимак уклоњен са наведеног портала, на којем је био доступан до јуче ујутру.

Према његовим ријечима, двије основне идеолошке поставке на којима је утемељено светосавље су, како је навео, национализам и фашизам, а "зачетник идеологије мржње према другоме је управо Свети Сава".

Коментари 6
  • Generic placeholder image
    Leo 03.02.2023. 22:47
    Problem je u onom ko je snimak pustio u javnost..i sasd će biti potraga za njim naravno iza očiju javnosti
  • Generic placeholder image
    Građanin 03.02.2023. 19:23
    Vidim da je Islamska zajednica u saopštnju navela dа "Iako je efendija Amir Mahić izvanredan imam, odgovoran i posvećen svom radu, s velikim ugledom i bez ijedne mrlje u svom djelovanju... Ne znam kako je izvanredan ako ovo radi, odgovoran ako ovo radi, a posebno ovo bez ijedne mrlje. Znači odličan si ti nama iako si ovo uradio, samo si malo trebao paziti, ne baš ovako otvoreno.
  • Generic placeholder image
    Građanin 03.02.2023. 19:03
    Kuran zahtijeva od Muslimana da Hrista poštuju kao pretposlednjeg proroka, takođe i da je vaskrsnuo, tj. da je kog Boga. Ali Hrist i njegovi svetitelji ne uče nikoga mržnji, što nije slučaj kod ovog imama, a i ako mi njih vrijeđamo i mrzimo nismo ništa drugačiji od njih-mržnja za mržnju. Pravoslavce krasi ljubav, ne mržnja.
  • Generic placeholder image
    Alas 03.02.2023. 18:32
    Đubre ekstremističko
  • Generic placeholder image
    Gradjanin 03.02.2023. 17:47
    Svi oni isto misle ali je ovaj samo iskren I javno iznio svoj stav.
  • Generic placeholder image
    Мими 03.02.2023. 16:17
    Глупа балија
Повезане вијести
Имам позива да се од ловачких секција праве војне формације Имам позива да се од ловачких секција праве војне формације
Православни свештеник запјевао на хоџином вјенчању (ВИДЕО) Православни свештеник запјевао на хоџином вјенчању (ВИДЕО)
Амбасада Русије: Осудити антидејтонске изјаве Дениса Бећировића Амбасада Русије: Осудити антидејтонске изјаве Дениса Бећировића
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    13h 31m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    14h 15m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    18h 20m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    18h 24m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    3h 51m
    0