Incidenti u Bužimu upozorenje za nadležne

14.02.2022. 18:24
3

Od početka 2022. godine, tačnije 11. 01. i 12. 02. 2022. godine, na društvenoj mreži „facebook” pojavili su se snimci iz Bužima sa uniformisanim osobama, ratnim zastavama i uzvicima Alahu ekber“. Ovi incidenti ne samo da su prekidač koji mora upaliti alarm u domaćim bezbjednosnim agencijama, već su i signal vodećim zemljama u borbi protiv međunarodnog terorizma na potencijalnu terorističku opasnost iz ekstremističkih elemenata u BiH.

Da je Bosna i Hercegovina plodno tlo za djelovanje ekstremističkih grupa govore i zvanični podaci. Prema pravosnažnim presudama Suda BiH, a prema odredbama KZ BiH u članu 201 u kojem se navodi: „Ko počini teroristički čin s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva ili prisiljavanja organa vlasti Bosne i Hercegovine, vlade druge zemlje ili međunarodne organizacije, da što izvrši ili ne izvrši, ili s ciljem ozbiljne destabilizacije ili uništavanja osnovnih političkih, ustavnih, privrednih ili društvenih struktura Bosne i Hercegovine, druge zemlje ili međunarodne organizacije, kazniće se kaznom zatvora najmanje pet godina.“

Na teritoriji BiH počinjena su krivična djela terorizma:

· napad na Američku ambasadu 2011,

· napad u Zenici 2011,

· napad na policijsku stanicu u Bugojnu 2010,

· napad na Fis Vitez 2008. godine itd.

Takođe, i međunarodne institucije raspolažu zanimljivim podacima o ekstremistima iz BiH, pa tako možemo doći do podataka da je BiH bila jedna od vodećih država u svijetu po broju svojih državljana na milion stanovnika u redovima ISIL-a, 92 borca na milion stanovnika.

Uporedimo li dešavanja iz Bužima definicijom terorizma ministarstva odbrane SAD: „Terorizam je nezakonita upotreba sile ili nasilja, ili prijetnje silom  ili nasiljem uperena protiv pojedinaca ili nečije imovine da bi se izvršila prisila ili zastrašiila vlada ili društvo, a u mnogim slučajevima da bi se postigao neki politički cilj, vjerski ili ideološki cilj.“, nedvosmisleno ćemo zaključiti o kakvom činu se radi.

Terorističke organizacije su grupe ljudi, uzajamno povezane i po određenom sistemu tajno oraganizovane, koje djeluju prema unaprijed postavljenim političkim ili drugim ciljevima, a odlikuju ih stroga pravila unatrašnje hijerarhije i militantne organizovanosti, solidarnost i anonimnost članova. Očigledno je da radikalni elementi bez ustručavanja, javno propagiraju svoje ideje i na takav način dodatno usložnjavaju bezbjednosnu situaciju u BiH.

Aktuelna situacija vezana za pandemiju Kovida – 19 u svijetu, ali ni kod nas nikako ne smije odvratiti pažnju od potencijalnih terorističkih elemenata koji nikada ne miruju. Evidentna je činjenica da su mnoigi od boraca zoločinačke organizacije ISIL uspjeli da se vrate svojim kućama te da na različite načine šire svoju propagandu i ideje u zemljama iz kojih potiču.

Nadležne institucije države BiH moraju reagovati na ovakve i slične incidente, ako ne žele da naruše međunarodni ugled BiH, ali i unutrašnje odnose u bosanskohercegovačkom multietničkom društvu.

 

Piše: mr Vladimir Vučković, ekspert za bezbjednost

 

 

Upozorenje: Stav autora teksta ne odražava stav redakcije portala Katera!

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Pajko 15.02.2022. 12:53
    Ove sve treba pohapsiti...
  • Generic placeholder image
    Rade 15.02.2022. 09:48
    Gdje mačke nema, miševi kolo vode.... Tako i ovi
  • Generic placeholder image
    Stevo 15.02.2022. 07:06
    Dobro rečeno, sem što primaju plate ovi naši ništa ne rade, da bi nas zaštitili
Povezane vijesti
Osumnjičeni za terorizam uhapšen na sarajevskom aerodromu Osumnjičeni za terorizam uhapšen na sarajevskom aerodromu
Na aerodromu u Sarajevu uhapšen osumnjičeni za terorizam Na aerodromu u Sarajevu uhapšen osumnjičeni za terorizam
Strah od terorizma: Slovenija uvodi kontrolu na granici s Italijom, isto čeka Hrvatsku i Mađarsku Strah od terorizma: Slovenija uvodi kontrolu na granici s Italijom, isto čeka Hrvatsku i M...
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    11h 38m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    10h 33m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    5h 21m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    6h 27m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    14h 55m
    0