Radikalnim islamom zatrovani i mladi

25.10.2024. 22:09
1
IZVOR: glassrpske.com

Napad na policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi je svojevrsna bezbjednosna prijetnja na cijelom prostoru BiH, čijim eliminisanjem se moraju ozbiljno pozabaviti svi subjekti odgovorni za bezbjednost u BiH tako što će povećati stepen saradnje.

Smatra ovo dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin, osvrćući se na napad u kom je maloljetnik E.S. (2009) u četvrtak nešto prije ponoći ušetao u policijsku stanicu u ovom gradu i nožem usmrtio policajca Ozrena Marana te ranio njegovog kolegu Avdu Hasanovića, što je od strane policijskih službi okarakterisano kao teroristički čin.

Mladić je ušao u policijsku stanicu u večernjim satima, u kojoj ga je dočekao Maran. Nakon što je otvorio vrata, policajcu je zadao tri uboda hladnim oružjem od kojih je jedan bio koban. Ozrena je ubo direktno u srce. Nakon što je drugi policajac, Hasanović, pokušao da zaustavi mladića zadobio je višestruke povrede u predjelu abdomena, stomaka i glave. On se nalazi van životne opasnosti. Iza Marana su ostali supruga i dvoje djece. Ozrenov sin David je inače nekadašnji juniorski košarkaški reprezentativac BiH, koji trenutno nastupa za Slaviju. Na društvenim mrežama prijatelji i poznanici, ali i brojni zvaničnici su se oprostili od Marana, upućujući porodici riječi utjehe i saučešća.

Župljanin kaže da i ovaj slučaj još jednom pokazuje da radikalni islamisti u BiH ne miruju i ne prežu ni od napada na policijske objekte i uniformisane i naoružane pripadnike policije. Kako je istakao, iako još nisu utvrđene i javnosti poznate sve okolnosti i motivi ovog napada, sa pravom se može pretpostaviti da je riječ o svojevrsnoj indoktrinaciji radikalne mlade populacije.

Slično mišljenje dijeli i stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević, poručujući da ovaj napad predstavlja i pucanj u državu. Prema njegovom mišljenju, ovo nije incident, već sistemska organizovana politika koja ruši državu. Galijašević ukazuje da je teroristički akt izveo petnaestogodišnjak koji je prema do sada dostupnim podacima, vjerovatno bio podvrgnut radikalnim ideologijama vehabizma i političkog islama. Navodi i da bi se ovaj čin mogao objasniti time jer mu je otac vehabija, a vehabizam je neodvojiv od nasilja i od terorizma. Zapitao se i gdje je i u kojim kampovima petnaestogodišnji mladić stekao znanja i prošao obuke za upotrebu oružja.

- Oni koji su ovog nesrećnog mladića naoružali ideološki i vojnički snose najveću odgovornost, baš kao i oni koji kontraobavještajno štite ovakve ljude i čitav politički sistem radikalnog vehabizma. To su glavni krivci za ovaj teroristički akt - poručio je Galijašević.

Podsjetio je i da je ovakvih i sličnih slučajeva bilo i u prošlosti, navodeći kao primjere napade na policijske stanice u Travniku, Bugojnu i Zvorniku. Na kraju se zapitao ko je omogućio radikalnom islamu da u BiH nesmetano širi svoju ideologiju te djeluju terorističke organizacije poput “Muslimanske braće”, “Al-Kaide” i “Islamske države”.

- Ko je omogućio kontinuitet ovih terorističkih napada za koje nikada niko nije odgovarao, nego se sva odgovornost svela na ubijene teroriste? To je vlast u Sarajevu koja strateški propagira vjersku interpretaciju koja je nasilna, koja zagovara primjenu svih sredstava pa i terorizma i ideju stvaranja muslimanskog društva, muslimanske vlasti i formiranja islamske države - istakao je Galijašević, dodajući da su ti i takvi omogućili da mladić iz Bosanske Krupe bude otrovan tom opasnom ideologijom i vjerskim fanatizmom.

Nakon ubistva policajaca istražioci su navodno, a prema pisanju pojedinih medija, došli do poruka u kojima je E.S. naveo da su razlozi zbog kojih napada policiju - “podržavanje cionista i ubijanje nevinih muslimana”. Na profilnoj fotografiji “Fejsbuk” profila ovog maloljetnika nalazi se zastava “Abdulah Azam” brigade, militantne grupe “Al-Kaide” koja se bori u Libanu.

Prijetnje

Ministar unutrašnjih poslova Srpske Siniša Karan rekao je da bezbjednosne prijetnje koje dolaze iz FBiH predstavljaju zajednički problem ukupne bezbjednosti u BiH, navodeći kako se ne smije više žmiriti na razne aktivnosti vehabijskih pokreta, paradžemata, radikalnih grupa i onih koji su se vratili sa stranih ratišta.

Kazna

Ukoliko se dokaže krivica maloljetniku koji je osumnjičen da je usmrtio jednog policajca i ranio njegovog kolegu on neće moći biti osuđen na zatvorsku kaznu, jer ima manje od 16 godina, već će najvjerovatnije biti upućen u popravni dom, na period koji ne može biti duži od pet godina.

Povratnici u sela oko B. Krupe ne izlaze iz kuća

Osamdesetogodišnji srpski povratnik u jedno od srpskih sela nedaleko od Bosanske Krupe ispričao je Srni da ne pamti da je ikada u ovome gradu na Uni bilo više islamskih ekstremista, koji su uočljivi po svojim fizičkim karakteristikama, poput brade i načina oblačenja.

Starina je rekao da nakon ubistva policajca Ozrena Marana iz Novog Grada samo prati vijesti i nikud ne izlazi iz kuće.

- Nismo vjerovali da će se ikada ovo dogoditi. Sa našim komšijama Bošnjacima godinama imamo dobre i korektne odnose, ali ovakav ekstremizam i zločin ni oni ni mi nismo upamtili u Bosanskoj Krupi - rekao je srpski povratnik koji zbog straha za svoju bezbjednost nije želio da mu bude objavljeno ime.

On je istakao da je tragično nastradali policajac po dobrome i ljudskosti upamćen u Krupi.

- Stotinu puta je sjedio kod mene pred kućom. Takva ljudina i čovjek se rijetko rađa. Svi smo u selu zanijemili kada smo čuli ovu tužnu vijest o njegovoj pogibiji - rekao je srpski povratnik.

Piše: Veljko Zeljković

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Ime: 26.10.2024. 09:58
    I krenuli su velikosrpski novinarčiċi da serviraju hapicu za naivnu krezubu srpčadiju… kusajte stoko kusajte
Povezane vijesti
Božović: Do kada će stanovnici BiH trpjeti i gledati sve što se dešava i "ne dizati glas"? Božović: Do kada će stanovnici BiH trpjeti i gledati sve što se dešava i "ne dizati glas"?
Otac košarkaša Slavije ubijen u terorističkom napadu Otac košarkaša Slavije ubijen u terorističkom napadu
Napad na policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi teroristički čin Napad na policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi teroristički čin
Najčitanije
  • Za Bosu Đorem iz Kalinovika možete donirati novac i iz inostranstva – Budimo humani!
    17h 55m
    0
  • Potvrđena optužnica protiv Paljanina zbog nasilja u porodici
    20h 47m
    0
  • Rapored rada nedjeljom dežurnih apoteka u Istočnoj Ilidži
    22h 41m
    2
  • Božović: Do kada će stanovnici BiH trpjeti i gledati sve što se dešava i "ne dizati glas"?
    20h 52m
    0
  • Srednjoškolci iz Istočne Ilidže pomažu unesrećenim u poplavama u FBiH (FOTO)
    15h 37m
    1