Institut za javno zdravstvo objavio preporuke za održavanje kulturnih manifestacija i festivala

09.06.2021. 18:15
0
IZVOR: srpskainfo.com

Institut za javno zdravstvo RS objavio je preporuke za održavanje kulturnih manifestacija i festivala na otvorenom, a jedna od njih je i praktikovanje prodaje ulaznica onlajn.

U slučaju potrebe za blagajnama i fizičkom prodajom ulaznica, preporučuje se postavljanje zaštitne pregrade između blagajnika i posjetioca.

– Na ulazu u prostor gdje se održava manifestacija ili festival, treba obezbijediti dozatore sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70 posto alkohola. Na ulazu u prostor neophodno je postaviti jasne i vidljive poruke o načinu postupanja u prostoru gdje se održava manifestacija ili festival, te poštovanju rastojanja fizičke distance. Treba kontrolisati ulazak i izlazak posjetilaca na način da je moguće obezbijediti preporučenu fizičku distancu, te obezbijediti dovoljan broj ulaza, odnosno izlaza, kako bi se smanjile gužve prilikom ulaska i izlaska – navedeno je u preporukama.

U IJZ RS naglašavaju da osobe koje imaju simptome zarazne bolesti ili kod kojih postoji sumnja ili potvrđena kovid infekcija, kao i oni koji su bili u kontaktu sa sumnjivim ili osobama sa potvrđenim kovidom, ne smiju prisustvovati ovim manifestacijama i festivalima.

– Za organizaciju manifestacije ili festivala u skladu sa važećim mjerama, odgovoran je organizator. On određuje odgovornu osobu koja se stara da se mjere za vrijeme njihovog održavanja poštuju. Ukoliko događaj podrazumijeva sjedenje, sjedeća mjesta u prostoru je potrebno rasporediti na način da posjetioci sjede na svakom drugom sjedištu, izuzev osoba koje su došle iz istog domaćinstva ili skupa, kada mogu sjediti na susjednim sjedištima. Između redova je potrebno obezbijediti distancu od jedan metar. Ako se radi o sjedećim mjestima koja su fiksirana, potrebno je jasno označiti mjesta na koja se može sjediti u skladu sa navedenim rasporedom. Maksimalan broj posjetilaca na ovakvim događajima se određuje u skladu sa raspoloživim sjedećim mjestima raspoređenih ili označenih na ovaj način – naglašavaju u IJZ RS i dodaju da se za događaje kod kojih nije predviđeno sjedenje, maksimalni broj posjetilaca određuje na način da se osigura 10 kvadrata po osobi, uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

– Za vrijeme trajanja manifestacije ili festivala, preporučuje se održavanje fizičke distance između posjetilaca koji nisu u uobičajenom kontaktu. Između bine i prostora gdje posjetioci sjede ili stoje, potrebno je obezbijediti udaljenost od četiri metra. Bina treba da bude tolike površine da se obezbijedi jedan izvođač na četiri kvadrata – ističu u ovom institutu.

Ukoliko se u okviru manifestacije ili festivala organizuje ugostiteljska djelatnost, potrebno je pridržavati se preporuka za ugostiteljske objekte.

Komentari 0
Povezane vijesti
Šeranić najavio nove mjere zbog korone Šeranić najavio nove mjere zbog korone
Preporuke građanima za vrijeme trajanja talasa vrućine - šta jesti i kako se obući Preporuke građanima za vrijeme trajanja talasa vrućine - šta jesti i kako se obući
Regionalni centar Instituta za javno zdravstvo 30 godina u službi zdravlja Regionalni centar Instituta za javno zdravstvo 30 godina u službi zdravlja
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    17h 8m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    16h 50m
    0
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    17h 44m
    7
  • Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
    14h 39m
    0
  • Premješteni posmrtni ostaci Bate Živojinovića iz Aleje zaslužnih građana
    13h 41m
    0