INTERVJU: Danijela Gazdić: „Festival harmonike Akordeon Art je brend Istočnog Sarajeva“

14.05.2018. 13:10
0
IZVOR: Katera

Povodom obilježavanja 20 godina od osnivanja Cmjera za harmoniku na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, razgovarali smo sa magistrom harmonike, uvaženom gospođom Danijelom Gazdić, koja nam je govorila o njenom životnom putu u muzici, o Muzičkoj akademiji, kao i o predstojećem Internacionalnom festivalu harmonike Akordeon Art koji se već devetu godinu za redom održava u našem gradu.

Možete li nam za početak reći  nešto o vama? Kako se javila ljubav prema muzici i kako je tekla vaša muzička karijera?

Ja sam Danijela Gazdić, redovan profesor harmonike i rukovodilac Smjera za harmoniku na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu. Ljubav prema harmonici se javila već u ranom djetinjstvu. To je možda bila neostvarena želja moje mame koja je maštala da svira taj instrument, ali sticajem okolnosti, nije bila u prilici. Sa deset godina, kada sam dobila harmoniku, u svojoj grupi sam pokazala najveće interesovanje i možda talenat, koje je prepoznao moj prvi profesor Slobodan Necić. On je i preporučio mojim roditeljima da krenem u nižu muzičku školu Vojislav Vučković u Sarajevu.

Nižu muzičku školu sam završila u klasi nastavnice Desanke Olenjuk. Ona je takođe kod mene razvila ljubav prema harmonici kao instrumentu. Moj daljnji razvojni put usavršavanja tekao je u Sarajevu, zatim u Kragujevcu gdje završavam srednju muzičku školu u klasi eminentnog profesora Radomira Tomića, koji me pripremio za prijemni ispit na Kijevskom državnom konzervatorijumu. Na Kijevskom državnom konzervatorijumu ”P.I. Čajkovski” završavam osnovne studije u klasi profesora Vladimira Vladimiroviča Besfamiljnova, a na Nacionalnoj muziškoj akademiji Ukrajine (Kijev) završavam magistarske studije kao prvi magistar harmonike sa prostora Bosne i Hercegovine.

Imala sam veliku sreću da studiram u jednoj zemlji kao što je Sovjetski Savez (Rusija – Ukrajina), zemlji muzičih velikana poput P. I. Čajkovskog, S. Prokofjeva, D. Šostakoviča, te književnih velikana poput L. Tolstoja, F. Dostojevskog, A. P. Čehova i mnogih drugih, zemlja koja odiše velikom duhovnošću, kulturom i tradicijom, tako da je sve to ostavilo velikog traga na razvoj moje umjetničke ličnosti i samog muzičkog sazrijevanja. Nakon završenih studija, kao najmlađi magistar sa 24 godine, vraćam se u Republiku Srpsku, jer sam bila stipendista grada Srpskog Sarajeva (dijete poginulog borca vojske Republike Srpske) i moja moralna obaveza je bila da se vratim i da pokušam da prenesem svoje znanje na naše studente i mlade talente.

Slika

Kakva je danas situacija na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu? Kakva je zainteresovanost studenata za Akademiju?

Ja ću se sada bazirati na Smjer za harmoniku. Vlada i te kako veliko interesovanje za ovaj smjer. Kada sam se vratila sa školovanja iz inostranstva, na poziv tadašnjeg dekana, gospodina Branka Benovića i uz veliku podršku gospodina Mirka Šarovića, tadašnjeg predsjednika skupštine grada Srpskog Sarajeva otvaramo odsjek. Nesebičnu pomoć i podršku u tom periodu pružio je i eminentni prfesor harmonike Radomir Tomić. Broj studenata iz godine u godinu raste i pojavljuje se sve veće interesovanje za ovaj instrument. Pomenula bih da je to bio prvi Smjer harmonike na visokoškolskoj ustanovi na području bivše Jugoslavije, tek kasnije je put harmonike kao akademskog instrumenta otvoren na muzičkim akademijama u Kragujevcu, u Nišu, zatim u Sarajevu i u Bijeljini.

Sam podatak da svake godine na prijemnim ispitima imamo trostruko veći broj prijavljenih kandidata od broja koji se primaju pokazuje koliko interesovanje vlada za ovaj intrument. Naši studenti dolaze iz Srbije, Crne Gore, Mađarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja.

Od osnivanja Smjera do danas preko 100 studenata je steklo zvanje diplomirani akordeonista i magistar umjetnosti harmonike, a trenutno na odsjeku imamo 24 studenta na osnovnim studijama i 10 studenata na master studiju.

Slika

Možemo se pohvaliti i činjenicom da su naši diplomci jako uspješni koncertni izvođači u mnogim zemljama, univerzitetski profesori, direktori filharmonija u svojim sredinama, direktori muzičkih škola, uspješni pedagozi, a prije svega dobri ljudi jer pored stručnog znanja koje pružamo, nastojimo da im pružimo i ljudske, tj. moralne kvalitete i utičemo na razvoj njihove ličnosti.

Kako se povećavao broj studenata, tako se širio i nastavni kadar. Pored mene i profesora Radomira Tomića, došao je kolega Zoran Rakić, zatim Rade Radović, Dražen Kosorić, Danijela Rakić, Marko Stojanović i od ove godine Vladimir Blagojević.

Zajedno, timskim radom, osvojili smo preko 500 nagrada na različitim prestižnim takmičenjima. Imamo pobjednika svjetskog trofeja koji se održao u Rusiji, zatim laureate, tj. pobjednike u cjelokupnim kategorijama u Rusiji, Bjelorusiji, Austriji, Mađarskoj, Hrvatskoj, Litvaniji, Grčkoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Uspješno smo se predstavili u Kini na svjetskom kupu, kao i u Italiji, Portugalu, Ukrajini i drugim zemljama. Mogu reći da naši studenti, zaista, gdje god se pojave ostvare zapažene rezultate. Takođe profesori sa našeg Smjera se uspješno bave koncertnom , izdavačkom djelatnošću, te radom u žirijima na mnogobrojnim prestižnim takmičenjima za harmoniku.

Postoji li saradnja Muzičke akademije sa drugim fakultetima u inostranstvu?

Takva saradnja postoji. Mi se trudimo da naša akademija i smjer budu u skladu sa Bolonjskim principima i deklaracijom, tako da smo prilagodili nastavni plan i program kako bi naši studenti mogli da studiraju širom Evrope i svijeta. Imamo ostvarenu međunarodnu saradnju sa Rusijom, sa Norveškom, gdje su naši studenti odlazili na usavršavanje. Takođe imamo potpisanu saradnju sa svjetskom asocijacijom akordeonista, Muzičkom akademijom iz Odese (Ukrajina), Muzičkom akademijom Gnjesinih (Moskva, Rusija) i dr. što našim studentima daje mogućnost da se uspješno usavršavaju u drugim sredinama i tako šire svoje muzičke vidike.

Muzička akademija i ove godine organizuje Akordeon Art festival. Možete li nam reći nešto više o konceptu samog festivala?

Evo već devetu godinu za redom, Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Muzička akademija u saradnji sa Asocijacijom za njegovanje akademske muzike „Novi zvuk“ organizuje Internacionalni festival harmonike Akordeon Art. Ove godine imamo jednu novinu, a to je da u okviru festivala imamo i takmičenje mladih pijanista.

Odziiv je veoma veliki i ponosni smo na to. Očekujemo preko 350 aktivnih učesnika festivala, tako da će naš grad zaživjeti i obogatiti se mladim osmjesima, energijom, ljepotom, te je ovo značajan događaj ne samo za naš grad, nego i za Republiku Srpsku pa i za Bosnu i Hercegovinu.

Trudimo se da svake godine programski sadržaji festivala budu jako kvalitetni. Imaćemo priliku da čujemo različite koncerte renomiranih izvođača na harmonici i na klaviru.

Ove godine, sa nama će biti Josif Puric, predstavnik mlađih generacija izvođača na harmonici, i osvajač preko 30 međunarodnih nagrada. On će se predstaviti 17. maja.

U srijedu, 16. maja, predstaviće se duo „Pariz – Moskva“, to je jako neobična kombinacija, spoj dva srca i dvije različite kulture. To je bračni par, Dominik Emorin i Roman Žbanov, ona je francuskinja, a on Rus, a ljubav prema harmonici ih je spojila. Održavaju koncerte širom svijeta, a njihov repertoar je veoma šarolik i odiše jednim velikim šarmom.

Imaćemo i koncerte klavirista, među njima renomiranog profesora Aleksandra Serdara iz Srbije i Đorđa Stanetija iz Hrvatske.

U okviru festivala, održaće se i predavanja Teodora Ancelotija profesora na Univerzitetu u Bernu (Švajcarska) i u Frajburgu u (Njemačka). Biće to jedno vrlo interesantno predavanje za sve mlade umjetnike. Takođe, biće održano i predavanja Stefana Šapuia, prefesora sa Konzervatorijuma iz Lozane (Švajcarska). Preko dana će se održavati takmičarski dio. Imamo 17 kategorija, između ostalog za orkestar, kamernu muziku, za soliste (klavir i harmonika) i jako smo ponosni na kontinuitet i uspješno organizovanje festivala.

S obzirom na to da će cijela godina proteći u znaku proslave 20 godina postojanja Smjera za harmoniku, mnogobrojni koncerti će se organizovati u tu čast. Koncert otvaranja na Akordeon Art festivalu je takođe posvećen tom jubileju. U sklopu toga, predstaviće se naši profesori i studenti sa Smjera za harmoniku u saradnji sa kolegama sa drugih Smjerova sa veoma atraktivnim programom i nadam se da će publika zaista uživati.

Festival harmonike Akordeon Art je postao brend Istočnog Sarajeva i ovom prilikom pozivam sve građane da prisustvuju festivalu i da nas podrže, jer je to veoma važan događaj za širenje kulture i duhovnosti na ovim prostorima.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Zvjezdani put magistra Danijele Gazdić krunisan udžbenikom iz metodike nastave za harmoniku (FOTO) Zvjezdani put magistra Danijele Gazdić krunisan udžbenikom iz metodike nastave za harmoniku...
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    23h 48m
    1
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    21h 47m
    1
  • Partizan mijenja ime!
    14h 29m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    19h 2m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    16h 36m
    2