ИНТЕРВЈУ: Данијела Газдић: „Фестивал хармонике Акордеон Арт је бренд Источног Сарајева“

14.05.2018. 13:10
0
ИЗВОР: Катера

Поводом обиљежавања 20 година од оснивања Cмјера за хармонику на Музичкој академији у Источном Сарајеву, разговарали смо са магистром хармонике, уваженом госпођом Данијелом Газдић, која нам је говорила о њеном животном путу у музици, о Музичкој академији, као и о предстојећем Интернационалном фестивалу хармонике Акордеон Арт који се већ девету годину за редом одржава у нашем граду.

Можете ли нам за почетак рећи  нешто о вама? Како се јавила љубав према музици и како је текла ваша музичка каријера?

Ја сам Данијела Газдић, редован професор хармонике и руководилац Смјера за хармонику на Музичкој академији у Источном Сарајеву. Љубав према хармоници се јавила већ у раном дјетињству. То је можда била неостварена жеља моје маме која је маштала да свира тај инструмент, али стицајем околности, није била у прилици. Са десет година, када сам добила хармонику, у својој групи сам показала највеће интересовање и можда таленат, које је препознао мој први професор Слободан Нецић. Он је и препоручио мојим родитељима да кренем у нижу музичку школу Војислав Вучковић у Сарајеву.

Нижу музичку школу сам завршила у класи наставнице Десанке Олењук. Она је такође код мене развила љубав према хармоници као инструменту. Мој даљњи развојни пут усавршавања текао је у Сарајеву, затим у Крагујевцу гдје завршавам средњу музичку школу у класи еминентног професора Радомира Томића, који ме припремио за пријемни испит на Кијевском државном конзерваторијуму. На Кијевском државном конзерваторијуму ”П.И. Чајковски” завршавам основне студије у класи професора Владимира Владимировича Бесфамиљнова, а на Националној музишкој академији Украјине (Кијев) завршавам магистарске студије као први магистар хармонике са простора Босне и Херцеговине.

Имала сам велику срећу да студирам у једној земљи као што је Совјетски Савез (Русија – Украјина), земљи музичих великана попут П. И. Чајковског, С. Прокофјева, Д. Шостаковича, те књижевних великана попут Л. Толстоја, Ф. Достојевског, А. П. Чехова и многих других, земља која одише великом духовношћу, културом и традицијом, тако да је све то оставило великог трага на развој моје умјетничке личности и самог музичког сазријевања. Након завршених студија, као најмлађи магистар са 24 године, враћам се у Републику Српску, јер сам била стипендиста града Српског Сарајева (дијете погинулог борца војске Републике Српске) и моја морална обавеза је била да се вратим и да покушам да пренесем своје знање на наше студенте и младе таленте.

Слика

Каква је данас ситуација на Музичкој академији у Источном Сарајеву? Каква је заинтересованост студената за Академију?

Ја ћу се сада базирати на Смјер за хармонику. Влада и те како велико интересовање за овај смјер. Када сам се вратила са школовања из иностранства, на позив тадашњег декана, господина Бранка Беновића и уз велику подршку господина Мирка Шаровића, тадашњег предсједника скупштине града Српског Сарајева отварамо одсјек. Несебичну помоћ и подршку у том периоду пружио је и еминентни прфесор хармонике Радомир Томић. Број студената из године у годину расте и појављује се све веће интересовање за овај инструмент. Поменула бих да је то био први Смјер хармонике на високошколској установи на подручју бивше Југославије, тек касније је пут хармонике као академског инструмента отворен на музичким академијама у Крагујевцу, у Нишу, затим у Сарајеву и у Бијељини.

Сам податак да сваке године на пријемним испитима имамо троструко већи број пријављених кандидата од броја који се примају показује колико интересовање влада за овај интрумент. Наши студенти долазе из Србије, Црне Горе, Мађарске, Македоније, Босне и Херцеговине и других земаља.

Од оснивања Смјера до данас преко 100 студената је стекло звање дипломирани акордеониста и магистар умјетности хармонике, а тренутно на одсјеку имамо 24 студента на основним студијама и 10 студената на мастер студију.

Слика

Можемо се похвалити и чињеницом да су наши дипломци јако успјешни концертни извођачи у многим земљама, универзитетски професори, директори филхармонија у својим срединама, директори музичких школа, успјешни педагози, а прије свега добри људи јер поред стручног знања које пружамо, настојимо да им пружимо и људске, тј. моралне квалитете и утичемо на развој њихове личности.

Како се повећавао број студената, тако се ширио и наставни кадар. Поред мене и професора Радомира Томића, дошао је колега Зоран Ракић, затим Раде Радовић, Дражен Косорић, Данијела Ракић, Марко Стојановић и од ове године Владимир Благојевић.

Заједно, тимским радом, освојили смо преко 500 награда на различитим престижним такмичењима. Имамо побједника свјетског трофеја који се одржао у Русији, затим лауреате, тј. побједнике у цјелокупним категоријама у Русији, Бјелорусији, Аустрији, Мађарској, Хрватској, Литванији, Грчкој, Србији, Црној Гори, Словенији и Босни и Херцеговини. Успјешно смо се представили у Кини на свјетском купу, као и у Италији, Португалу, Украјини и другим земљама. Могу рећи да наши студенти, заиста, гдје год се појаве остваре запажене резултате. Такође професори са нашег Смјера се успјешно баве концертном , издавачком дјелатношћу, те радом у жиријима на многобројним престижним такмичењима за хармонику.

Постоји ли сарадња Музичке академије са другим факултетима у иностранству?

Таква сарадња постоји. Ми се трудимо да наша академија и смјер буду у складу са Болоњским принципима и декларацијом, тако да смо прилагодили наставни план и програм како би наши студенти могли да студирају широм Европе и свијета. Имамо остварену међународну сарадњу са Русијом, са Норвешком, гдје су наши студенти одлазили на усавршавање. Такође имамо потписану сарадњу са свјетском асоцијацијом акордеониста, Музичком академијом из Одесе (Украјина), Музичком академијом Гњесиних (Москва, Русија) и др. што нашим студентима даје могућност да се успјешно усавршавају у другим срединама и тако шире своје музичке видике.

Музичка академија и ове године организује Акордеон Арт фестивал. Можете ли нам рећи нешто више о концепту самог фестивала?

Ево већ девету годину за редом, Универзитет у Источном Сарајеву и Музичка академија у сарадњи са Асоцијацијом за његовање академске музике „Нови звук“ организује Интернационални фестивал хармонике Акордеон Арт. Ове године имамо једну новину, а то је да у оквиру фестивала имамо и такмичење младих пијаниста.

Одзиив је веома велики и поносни смо на то. Очекујемо преко 350 активних учесника фестивала, тако да ће наш град заживјети и обогатити се младим осмјесима, енергијом, љепотом, те је ово значајан догађај не само за наш град, него и за Републику Српску па и за Босну и Херцеговину.

Трудимо се да сваке године програмски садржаји фестивала буду јако квалитетни. Имаћемо прилику да чујемо различите концерте реномираних извођача на хармоници и на клавиру.

Ове године, са нама ће бити Јосиф Пуриц, представник млађих генерација извођача на хармоници, и освајач преко 30 међународних награда. Он ће се представити 17. маја.

У сриједу, 16. маја, представиће се дуо „Париз – Москва“, то је јако необична комбинација, спој два срца и двије различите културе. То је брачни пар, Доминик Еморин и Роман Жбанов, она је францускиња, а он Рус, а љубав према хармоници их је спојила. Одржавају концерте широм свијета, а њихов репертоар је веома шаролик и одише једним великим шармом.

Имаћемо и концерте клавириста, међу њима реномираног професора Александра Сердара из Србије и Ђорђа Станетија из Хрватске.

У оквиру фестивала, одржаће се и предавања Теодора Анцелотија професора на Универзитету у Берну (Швајцарска) и у Фрајбургу у (Њемачка). Биће то једно врло интересантно предавање за све младе умјетнике. Такође, биће одржано и предавања Стефана Шапуиа, префесора са Конзерваторијума из Лозане (Швајцарска). Преко дана ће се одржавати такмичарски дио. Имамо 17 категорија, између осталог за оркестар, камерну музику, за солисте (клавир и хармоника) и јако смо поносни на континуитет и успјешно организовање фестивала.

С oбзиром на то да ће цијела година протећи у знаку прославе 20 година постојања Смјера за хармонику, многобројни концерти ће се организовати у ту част. Концерт отварања на Акордеон Арт фестивалу је такође посвећен том јубилеју. У склопу тога, представиће се наши професори и студенти са Смјера за хармонику у сарадњи са колегама са других Смјерова са веома атрактивним програмом и надам се да ће публика заиста уживати.

Фестивал хармонике Акордеон Арт је постао бренд Источног Сарајева и овом приликом позивам све грађане да присуствују фестивалу и да нас подрже, јер је то веома важан догађај за ширење културе и духовности на овим просторима.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Звјездани пут магистра Данијеле Газдић крунисан уџбеником из методике наставе за хармонику (ФОТО) Звјездани пут магистра Данијеле Газдић крунисан уџбеником из методике наставе за хармонику...
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    13h 45m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    12h 29m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    7h 14m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    4h 13m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    4h 19m
    0