Istočna Ilidža: Naredba od 11. 5. 2020. godine

11.05.2020. 22:04
0
IZVOR: Katera

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović na prijedlog Štaba za vanredne situacije ove opštine donio je Naredbu o zabranama i restrikcijama u cilju suzbijanja širenja korona virusa na teritoriji opštine.

Član 1.

1.  Zabranjuje/u se do 25. 5. 2020. godine:

Sva javna okupljanja,

Takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista.

2. Zabranjuje/u se do 18. 5. 2020. godine:

Rad dječijim igraonicama,

Aktivnosti sportskih organizacija i sportista koje obuhvataju trenažni proces.

Član 2.

1.   Ograničava se rad do 25. 5. 2020. godine radnim danima i subotom u vremenskom periodu koji ne narušava trajanje policijskog časa, a nedjeljom do 13.00 časova:

Trgovinama prehrambene robe/dragstorima,

Trgovinama na veliko,

Za prodajna mjesta koja mogu raditi u trgovačkim centrima radno vrijeme je usklađeno sa radnim vremenom trgovačkog centra.

Ostalim trgovinama na malo koje posluju kao objekti u trgovačkim centrima,

Trgovinama neprehrambenom robom koje posluju kao zasebni objekti,

Trgovinama koje se bave proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina,

Ugostiteljskim objektima za ishranu i piće,

Subjektima koji vrše dostavu hrane ako su registrovni za obavljanje te djelatnosti,

Ugostiteljskim objektima koji posluju u ugostiteljskom objektu za smještaj u pogledu pružanja usluge ishrane i pića gostima i trećim licima,

Trgovinama informatičkom i telekomunikacionom opremom,

Trgovinama bijelom tehnikom, vodomaterijalom i sanitarijama, građevinskim materijalom, auto-dijelovima, dijelovima za poljoprivredne mašine, elektromaterijalom, namještajem, keramikom i bojama i lakovima.

Trgovinama stočne hrane i poljoprivrednim apotekama,

Benziskim pumpama bez ograničenja kada je u pitanju prodaja goriva i drugih naftnih derivata, sa ograničenjem za dio benzinske pumpe u kojim su smješteni prodajni objekti,

Subjektima koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača,

Automehaničarskim, vulkanizerskim radnjama i autopraonicama,

Uslužnim djelatnostima koje se bave higijenom, čišćenjem stvari i objekata,

Trgovinskim radnjama koje isporučuju pića,

Trgovinske radnje koje se bave proizvodnjom, kupovinom i preradom sekundarnih sirovina,

Fitnes centrima (fitnes, bodi-bilding klubovima i sličnim oblicima organizovanja),

Privatnim stomatološkim ambulantama,

Subjektima uslužnih i zanatskih djelatnosti čije obavljanje zahtijeva neposredan kontakt sa korisnicima (frizerski i drugi tretmani za uljepšavanje i djelatnosti za njegu i održavanje tijela),

Priređivačima igara na sreću,

2.   Za objekte navedene u alinejama 7, 8 i 9 iz tačke 1. ovog člana  radno vrijeme nedjeljom potrebno je uskladiti sa periodom koji ne narušava trajanje policijskog časa.

3.   Od 18. 5. do 25. 5. 2020. godine ograničava se rad u vremenskom periodu koji ne narušava trajanje policijskog časa:

Dječijim igraonicama,

Aktivnosti sportskih organizacija i sportista koje obuhvataju trenažni proces.

                                                                   Član 3.

 Svi subjekti iz člana 1. i 2. ove Naredbe dužni su organizovati rad uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u Uputstvu JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ za sprečavanje pojave i širenja COVID-19 bolesti na radnom mjestu. 

Nalaže se poslodavcima, kojima je dozvoljeno obavljanje djelatnosti da proces rada organizuju sa izvršiocima opremljenim za obavljanje poslova u posebnim uslovima uz preduzmanje sljedećih mjera:

Obavezno korištenje zaštitnih maski i rukavica za radnike i kupce,

Ograničiti broj ljudi koji istovremeno mogu biti prisutni u zatvorenom prodajnom prostoru, tako da se na ulazu reguliše broj osoba koje istovremeno mogu ulaziti,

Ispred blagajne označiti i organizovati razmak između kupaca od najmanje jednog metra,

U zatvorenom prodajnom prostoru omogućiti brz protok kupaca, brz izlazak iz objekta i mjere dezinfekcije i proširene higijene.

                                                                    Član 4.

Kontrolnim organima naloženo je da se nepoštovanje ovih mjera kažnjava u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva u slučaju zaraznih bolesti i Krivičnog zakonika.

Nalaže se svim licima koja dolaze iz područja zemalja ugroženih virusom korona, da se obavezno jave nadležnoj higijensko-epidemiološkoj sližbi na sljedeće kontakt telefone:

057 340 782 (broj hitne službe, dostupan 24h)

065 050 548 (broj dostupan 24h)

065 385 834 (broj dostupan 24h)

080050555 – Institut za javno zdravstvo

Naredba za građane:

Licima starijim od 65 godina i hroničnim bolesnicima zabranjuje se kretanje osim u periodu 07,00-13,00 časova, a radi kupovine osnovnih životnih namirnica, lijekova obavljanja poslova u bankama i drugim ustanovama uz obavezno poštovanje propisanih mjera zaštite koje se odnose na socijalno rastojanje, nošenje zaštitne maske i rukavica, kao i radi kretanja na otvorenim površinama uz poštovanje mjera socijalnog rastojanja, nošenja zaštitne maske i bez grupisanja.

Član 5.

Rad opštinske uprave Istočna Ilidža, javnih ustanova i preduzeća kojima je osnivač Opština Istočna Ilidža biće organizovani na način da će na ulazu u iste biti ograničen broj ulazaka uz primjenu mjera predostrožnosti i zaštite.

Svi zaposleni radnici u ovim institucijama moraju biti dostupni Štabu za vanredne situacije opštine Istočna Ilidža 24 časa dnevno na telefon, a po potrebi su dužni da se odazovu na poziv Štaba.

Član 6.

Zadužuje se Odjeljenje za inspekcijske poslove (Grad Istočno Sarajevo) i Komunalna policija da u provođenju ove Naredbe obezbijede poštovanje iste od strane naprijed navedenih subjekata.

Član 7.

O izvršenju zadataka ove Naredbe svakodnevno će se izvještavati Štab za vanredne situacije opštine Istočna Ilidža u vezi sa virusom korona (COVID-19)

Član 8.

Nalaže se svim službenim licima koji su zaduženi za izvršavanje mjera iz Naredbe, da u postupku izvršenja istih koriste zaštitnu opremu u skladu sa preporukama JZU Instituta za javno zdravstvo RS.

                                                                      Član 9.

Ova Naredba važi do 25. 5. 2020. godine.

Član 10.

 Donošenjem ove Naredbe stavlja se van snage Naredba o ograničenjima i restrikcijama u cilju suzbijanja širenja virusa korona (COVID-19) na teritoriji opštine Istočna Ilidža broj 01-023-193/20 od 30. aprila 2020. godine.

Član 11.

Ova Naredba stupa na snagu odmah i biće objavljena u Službenim novinama Grada Istočno Sarajevo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Od danas nedjelja neradni dan u Istočnoj Ilidži Od danas nedjelja neradni dan u Istočnoj Ilidži
Marinko Božović i Matija Bećković svečano otvorili Galeriju „Žarko Vidović“ (FOTO) Marinko Božović i Matija Bećković svečano otvorili Galeriju „Žarko Vidović“ (FOTO)
Božović: Prostor Galerije „Žarko Vidović“ jedinstven i nešto što je nedostajalo u Istočnom Sarajevu Božović: Prostor Galerije „Žarko Vidović“ jedinstven i nešto što je nedostajalo u Istočnom...
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 15m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 10m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    8h 4m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 13m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 23m
    0