Istočna Ilidža: Naredba od 31. marta 2020.

01.04.2020. 17:59
0
IZVOR: istocnailidza.net

Opština Istočna Ilidža, na prijedlog Štaba za vanredne situacije opštine Istočna Ilidža, te načelnika opštine Istočna Ilidža donijela je naredbu o ograničenjima i restrikcijama, u cilju suzbijanja širenja virusa korona (KOVID-19) na teritoriji opštine.

Naredbu prenosimo u cjelosti.

Član 1.

Zabranjuje se rad sljedećim objektima:

· Ugostiteljskim objektima svih kategorija,

· Predškolskim ustanovama-vrtićima i dječijim igraonicama,

· Svadbenim salonima,

· Fitnes centrima (fitnes, bodi-bilding klubovima i sličnim oblicima organizovanja),

· Pijacama na otvorenom,

· Hotelima, motelima i hostelima-samo za pružanje usluge u svom prostoru i za svoje goste,

· Privatnim stomatološkom ambulantama,

· Priređivačima igara na sreću,

· Sportskim organizacijama i školama sporta te treninga i organizovanja takmičenja za sportiste svih kategorija,

·Trgovinama, osim subjektima iz člana 2. ove Odluke,

· Uslužnim djelatnostima osim iz člana 2. ove Odluke.

Član 2.

Ograničava se rad:

·Trgovinama prehrambene robe/dragstorima u periodu od 07,00-18,00 časova radnim danima, a vikendom u periodu od 07,00-13,00 časova

· Trgovinama koje se bave proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina u periodu od 07,00-18,00 časova radnim danima, a vikendom u periodu od 07,00-13,00 časova.

· U trgovačkim centrima mogu raditi trgovine prehrambenim proizvodima u periodu od 07,00-18,00 časova radnim danima, a vikendom isti ne rade.

· Drogerijama u periodu od 07,00-18,00 časova radnim danima, a vikendom iste ne rade.

· Zdravstvenim ustanovama-apoteke u periodu od 07,00-18,00 časova radnim danima, a vikendom u periodu od 07,00-13,00 časova.

Za prodajna mjesta koja mogu raditi u tržnim centrima (apoteke, poljoprivredne apoteke, drogerije i trgovine prehrambene robe), radno vrijeme je usklađeno sa radnim vremenom tržnog centra.

· Benziskim pumpama bez ograničenja kada je u pitanju prodaja goriva i drugih naftnih derivata, sa ograničenjem za dio benzinske pumpe u kojim je smješten prodajni objekat u periodu od 07,00-18,00 časova.

· Subjektima koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača (isključivo u pogledu prodaje njihovih proizvoda) u periodu od 07,00-19,00 časova radnim danima i subotom, a nedjeljom u periodu od 07,00-13,00 časova.

· Taksi službama u smislu ograničenja broja putnika (pored vozača, jedan putnik u jednom vozilu na zadnjem sjedištu).

· Vučnim vozilima za pomoć na putevima u opsegu 50 km od odredišta.

· Automehaničarskim, vulkanizerskim radnjama, autopraonicama i prodavnicama auto dijelova u periodu od 07,00-17,00 časova,  radnim danima, subotom u periodu od 07,00-13,00 časova, nedjelja je neradna.

· Uslužnim djelatnostima koje se bave higijenom, čišćenjem stvari i objekata u periodu od 07,00-17,00 časova, subotom u preiodu od 07,00-13,00 časova, nedjelja je neradna.

· Trgovinama stočne hrane i poljopoprivrednim apotekama u periodu od 07,00-18,00 časova, subotom u preiodu od 07,00-13,00 časova, nedjelja je neradna.

· Trgovinskim radnjama koje isporučuju materijal za građevinarstvo i trgovine koje isporučuju pića u periodu od 07,00-17,00 časova, subotom u periodu od 07,00-13,00 časova, nedjelja je neradna.

· Trgovinske radnje koje se bave proizvodnjom, kupovinom i preradom sekundarnih sirovina u periodu od 07,00-17,00 časova,radnim danima, subotom u preiodu od 07,00-13,00 časova, nedjelja je neradna.

· Trgovinske radnje koje se bave prodajom vodovodnog i elektro-materijala, bijele tehnike u periodu od 07,00-17,00 časova, radnim danima, subotom u preiodu od 07,00-13,00 časova, nedjelja je neradna.

Član 3.

Nalaže se poslodavcima, kojima je dozvoljeno obavljanje djelatnosti da proces rada organizuju sa minimalnim brojem izvršilaca opremljenim za obavljanje poslova u posebnim uslovima uz preduzmanje sljedećih mjera:

· Obavezno korištenje zaštitnih maski i rukavica za radnike i kupce,

· Ograničiti broj ljudi koji istovremeno mogu biti prisutni u zatvorenom prodajnom prostoru, tako da se na ulazu reguliše broj osoba koje istovremeno mogu ulaziti,

· Ispred blagajne označiti i organizovati razmak između kupaca od najmanje jednog metra,

· U zatvorenom prodajnom prostoru omogućiti brz protok kupaca, brz izlazak iz objekta i mjere dezinfekcije i proširene higijene.

Član 4.

Preporučuje se vjernicima priznatih crkava i vjerskih zajednica da svoja bogosluženja i druge bogoslužbene radnje prilagode u skladu sa mjerama prevencije širenja novog virusa korona i iste usaglase sa starješinama hramova i ostalih vjerskih objekata.

Član 5.

Kontrolnim organima naloženo je da se nepoštovanje ovih mjera kažnjava u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva u slučaju zaraznih bolesti i Krivičnog zakonika.

Nalaže se svim licima koja dolaze iz područja zemalja ugroženih virusom korona, da se obavezno jave nadležnoj higijensko-epidemiološkoj sližbi na sljedeće kontakt telefone:

057 340 782 (broj hitne službe, dostupan 24h)

065 050 548 (broj dostupan 24h)

065 385 834 (broj dostupan 24h)

080050555 – Institut za javno zdravstvo

Član 6.

Obavještavaju se sva lica koja su po evidenciji higijensko-epidemiološke službe stavljena pod nadzor i koja su ušla na teritoriju opštine Istočna Ilidža, a dolaze iz rizičnih područja, da će im biti izdata rješenja o potpunoj izolaciji, te u koliko se ne budu pridržavali istih, primijeniće se zakonom propisane mjere.

Sve zdravstvene ustanove dužne su da prilagode svoj proces rada novonastaloj situaciji, uz poštovanje mjera dezinfekcije.

Naredba za građane:

· Licima starijim od 65 godina i hroničnim bolesnicima zabranjuje se kretanje uz obavezu da ostanu kod kuće da se ne bi izlagali opasnostima,

· Zabranjuje se javno okupljanje licima za grupe preko pet članova na javnim površinama, parkovima i ulicama.

Član 7.

Rad opštinske uprave Istočna Ilidža, javnih ustanova i preduzeća kojima je osnivač Opština Istočna Ilidža biće organizovani na način da će na ulazu u iste biti ograničen broj ulazaka uz primjenu mjera predostrožnosti i zaštite.

Svi zaposleni radnici u ovim institucijama moraju biti dostupni Štabu za vanredne situacije opštine Istočna Ilidža 24 časa dnevno na telefon, a po potrebi su dužni da se odazovu na poziv Štaba.

Član 8.

Zadužuje se Odjeljenje za inspekcijskse poslove (Grad Istočno Sarajevo) i Komunalna policija da u provođenju ove naredbe obezbijede poštovanje iste od strane naprijed navedenih subjekata.

Član 9.

O izvršenju zadataka ove Naredbe svakodnevno će se izvještavati Štab za vanredne situacije opštine Istočna Ilidža u vezi sa virusom korona (KOVID-19)

 Član 10.

Nalaže se svim službenim licima koji su zaduženi za izvršavanje mjera iz Naredbe,da u postupku izvršenja istih koriste zaštitnu opremu u skladu sa preporukama JZU Instituta za javno zdravstvo RS.

Član 11.

Ova Naredba važi do 13.04.2020. godine.

Član 12.

Ova Naredba stupa na snagu odmah i biće objavljena u Službenim novinama Grada Istočno Sarajevo.

1. Odredbe odluke broj: 01-023-113/20 koje nisu izmjenjene ovom Naredbom ostaju na snazi do daljnjeg.

2. Ova naredba stupa na snagu odmah i biti će objavljena u Službenim novinama Grada Istočno Sarajevo.

NAČELNIK OPŠTINE

Marinko Božović                                  

Komentari 0
Povezane vijesti
Centar za zdravo starenje “Aktiva” u Istočnoj Ilidži proslavio tri godine rada Centar za zdravo starenje “Aktiva” u Istočnoj Ilidži proslavio tri godine rada
Krađa u Istočnoj Ilidži, otuđeni ručni satovi i zlatni lanac Krađa u Istočnoj Ilidži, otuđeni ručni satovi i zlatni lanac
Uhapšena lica zbog krađe u Istočnoj Ilidži Uhapšena lica zbog krađe u Istočnoj Ilidži
Najčitanije
  • Sjećanje na poginule i umrle borce Srpske garde Ilidža
    14h 41m
    0
  • Zaplijenjeno više od pet kilograma droge, uhapšena dva muškarca
    11h 13m
    0
  • Stručnjaci upozoravaju: Parkiran automobil nije poželjno ostaviti u brzini
    3h 44m
    0
  • Otkrivena spomen-ploča povodom 30 godina od osnivanja ratne bolnice
    5h 34m
    3
  • U Srpskoj poskupljuje brašno
    16h 11m
    1