Istočna Ilidža: Okrugli sto o nasilju - Potrebno strogo sankcionisati nasilnike

03.10.2024. 16:06
0
IZVOR: katera.news

Oktobar je mjesec podizanju svijesti o nasilju u porodici, ali i mjesec u kojem Klub za druženje i aktivno starenje "Aktiva" iz Istočne Ilidže proslavlja treću godinu od osnivanja.

I upravo tim povodom, u prostorijama ovog udruženja organizovan je okrugli sto na uvijek aktuelnu temu nasilja nad ženama i starijim licima, pod nazivom "PRIČAJ, NAPUSTI, POZOVI! POMOĆ POSTOJI!

Rajka Simanić, rukovodilac ovog centra i predsjednik Udruženja građana "Perspektiva plus", navela je da je veliki broj starijih izložen različitim vrstama nasilja, zanemarivanju, nepoštovanju i marginalizaciji.

- Bilježimo slučajeve nasilja nad osobama treće životne dobi i u našoj neposrednoj okolini. Nasilje je jako raspostranjeno, a udruženje Udruženja građana "Perspektiva plus" je tu, kao spona između žrtve i socijalne službe ili policije – rekla je ona.

Govoreći o "Aktivi", Simanić je rekla da to mjesto okuplja oko 40 korisnika treće životne dobi koji vrijeme provode u druženju, časovima korektivne gimnastike, radionicama sa psihologom te radionicama koje su posvećene ručnim radovima.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Ranka Katalinski, psiholog i voditelj psiholoških pričaonica, rekla je da su počinioci nasilja nad osobama treće životne dobi najčešće članovi uže porodice, te da žrtva, zbog ponosa i srama, ne prijavljuju i ne govori o tome.

Prema njenim riječima, o ovoj temi se malo govori, i to najčeše samo u danima kada se obilježava Međunarodni dan starijih osoba.

- Treba stalno skretati pažnju i podizati svijet o tome da nasilja i zanemarivanja ima i u našim sredinama. Nažalost, prepoznajemo samo fizičko nasilje, a psihičko, socijalno i finansijsko ostaju nevidljivi - rekla je ona.

Ona je poslala poruku da starije osobe ne treba posmatrati kao teret za društvo nego kreirati prostor koji će ispuniti njihove potrebe, uključiti ih u aspekte društvenog života i pružiti im podršku.

Sanja Stanković, žrtva porodičnog nasilja, istakla je da žrtva nikada nije samo pojedinac koji je izložen nasilju već cijela porodica čiji članovi ostaju sa ožiljcima koji su trajni i neizbrisivi.

Kako ističe, zakoni su jasni, ali se ne provode ili se provode selektivno, pa počinioci ostaju nekažnjeni.

Zakoni se moraju početi primjenjivati jer bi se tako poslala jasna poruka svim nasilnicima. Svjedoci smo porasta broja femicida i ubijeđena sam da je to zato što se nasilnice ne kažnjavaju – istakla je ona.

Stanković je, govoreći o ličnom primjeru, istakla da sistem stoji uz žrtvu samo na papiru, te da im institucije ne pružuja nikakvu zaštitu.

- Svakoj žrtvi nasilja želim da poručim da treba da misli samo na sebe i kako sebi da pomogne. Sve žrtve su briga samih sebe, porodice i Boga. Divno je organizovati okrugle stolove, pisati pamflete, ali sve to je mrtvo slovo na papiru jer tek kada dođete pred institucije vidite koliko je tu manjkavost – rekla je ona.

Komentari 0
Povezane vijesti
"MTB Evolution" donirao bicikla osnovnim školama "Petar Petrović Njegoš" i "Aleksa Šantić" (FOTO) "MTB Evolution" donirao bicikla osnovnim školama "Petar Petrović Njegoš" i "Aleksa Šantić" ...
U Istočnoj Ilidži prva neradna nedjelja biće 6. oktobra U Istočnoj Ilidži prva neradna nedjelja biće 6. oktobra
Centar za zdravo starenje “Aktiva” u Istočnoj Ilidži proslavio tri godine rada Centar za zdravo starenje “Aktiva” u Istočnoj Ilidži proslavio tri godine rada
Najčitanije
  • Havana - torta nad tortama
    10h 22m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu isplaćena plata od 246.506 KM
    6h 39m
    0
  • Zaboravljeni korijeni: Manastir Liplje - Teslić (VIDEO)
    9h 30m
    0
  • Detalji nesreće na Zlatiboru: Dječak se utopio na bazenu
    23h 31m
    0
  • Danas otkrivanje i osveštanje spomenika “Beli anđeo” u Istočnom Novom Sarajevu
    10h 20m
    0