Источна Илиџа: Округли сто о насиљу - Потребно строго санкционисати насилнике

03.10.2024. 16:06
0
ИЗВОР: katera.news

Октобар је мјесец подизању свијести о насиљу у породици, али и мјесец у којем Клуб за дружење и активно старење "Актива" из Источне Илиџе прославља трећу годину од оснивања.

И управо тим поводом, у просторијама овог удружења организован је округли сто на увијек актуелну тему насиља над женама и старијим лицима, под називом "ПРИЧАЈ, НАПУСТИ, ПОЗОВИ! ПОМОЋ ПОСТОЈИ!

Рајка Симанић, руководилац овог центра и предсједник Удружења грађана "Перспектива плус", навела је да је велики број старијих изложен различитим врстама насиља, занемаривању, непоштовању и маргинализацији.

- Биљежимо случајеве насиља над особама треће животне доби и у нашој непосредној околини. Насиље је јако распострањено, а удружење Удружења грађана "Перспектива плус" је ту, као спона између жртве и социјалне службе или полиције – рекла је она.

Говорећи о "Активи", Симанић је рекла да то мјесто окупља око 40 корисника треће животне доби који вријеме проводе у дружењу, часовима корективне гимнастике, радионицама са психологом те радионицама које су посвећене ручним радовима.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Ранка Каталински, психолог и водитељ психолошких причаоница, рекла је да су починиоци насиља над особама треће животне доби најчешће чланови уже породице, те да жртва, због поноса и срама, не пријављују и не говори о томе.

Према њеним ријечима, о овој теми се мало говори, и то најчеше само у данима када се обиљежава Међународни дан старијих особа.

- Треба стално скретати пажњу и подизати свијет о томе да насиља и занемаривања има и у нашим срединама. Нажалост, препознајемо само физичко насиље, а психичко, социјално и финансијско остају невидљиви - рекла је она.

Она је послала поруку да старије особе не треба посматрати као терет за друштво него креирати простор који ће испунити њихове потребе, укључити их у аспекте друштвеног живота и пружити им подршку.

Сања Станковић, жртва породичног насиља, истакла је да жртва никада није само појединац који је изложен насиљу већ цијела породица чији чланови остају са ожиљцима који су трајни и неизбрисиви.

Како истиче, закони су јасни, али се не проводе или се проводе селективно, па починиоци остају некажњени.

Закони се морају почети примјењивати јер би се тако послала јасна порука свим насилницима. Свједоци смо пораста броја фемицида и убијеђена сам да је то зато што се насилнице не кажњавају – истакла је она.

Станковић је, говорећи о личном примјеру, истакла да систем стоји уз жртву само на папиру, те да им институције не пружуја никакву заштиту.

- Свакој жртви насиља желим да поручим да треба да мисли само на себе и како себи да помогне. Све жртве су брига самих себе, породице и Бога. Дивно је организовати округле столове, писати памфлете, али све то је мртво слово на папиру јер тек када дођете пред институције видите колико је ту мањкавост – рекла је она.

Коментари 0
Повезане вијести
"MTB Evolution" донирао бицикла основним школама "Петар Петровић Његош" и "Алекса Шантић" (ФОТО) "MTB Evolution" донирао бицикла основним школама "Петар Петровић Његош" и "Алекса Шантић" ...
У Источној Илиџи прва нерадна недјеља биће 6. октобра У Источној Илиџи прва нерадна недјеља биће 6. октобра
Центар за здраво старење “Актива” у Источној Илиџи прославио три године рада Центар за здраво старење “Актива” у Источној Илиџи прославио три године рада
Најчитаније
  • Хавана - торта над тортама
    10h 16m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву исплаћена плата од 246.506 KM
    6h 33m
    0
  • Заборављени коријени: Манастир Липље - Теслић (ВИДЕО)
    9h 24m
    0
  • Детаљи несреће на Златибору: Дјечак се утопио на базену
    23h 25m
    0
  • Данас откривање и освештање споменика “Бели анђео” у Источном Новом Сарајеву
    10h 14m
    0