Istočni front, 123. dan: Sjeverodonjeck pod punom kontrolom snaga Narodne milicije LNR

26.06.2022. 09:26
0
IZVOR: novosti.rs/b92.net

Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 123. dan.

U Lisičansku savezničke snage Rusije i LNR su preuzele kontrolu nad rudnikom i jednom od fabrika. Ruska vojska je visoko preciznim oružjem likvidirala oko 80 poljskih plaćenika u DNR. Ruske snage su ušle i u Lisičansk i borbe se vode unutar grada, tvrde ruski izvori. Eksplozije jutros odjekivale Kijevom.

Zahtjev Putinu: "Hitno"

Indonežanski predsjednik Džoko Vidodo izjavio je danas da će pozvati predsjednika Rusije Vladimira Putina i Ukrajine Volodimira Zelenskog da otvore prostor za dijalog.

Vidodo je naglasio da "rat mora da se zaustavi i da se globalni lanci ishrane ponovo aktiviraju", navodeći da će pozvati Putina da naredi hitan prekid vatre, prenosi Rojters. Predsjednik Indonezije će sutra doputovati u Njemačku, gdje će prisustvovati samitu G7, navodi britanska agencija.

Japanske kompanije se povlače

Manje od tri odsto japanskih kompanija koje posluju u Rusiji odlučilo je da se povuče iz te zemlje nakon početka sukoba u Ukrajini, što je najmanji procenat među zemljama članicama Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja (G7), pokazuje nedavno istraživanje škole menadžmenta Jejl u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ukrajinske snage upotrijebile Točku-U

Ukrajinske oružane snage ponovo su upotrijebile raketni sistem Točka-U za granatiranje teritorije samoproglašene Luganske narodne republike (LNR), saopštila je misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

U saopštenju se navodi da su ukrajinske snage ispalile jednu raketu na grad Stahanov.

Srušen most

Ukrajinske snage su prilikom odstupanja srušile most u oblasti Zolotog u Donbasu, rekao je pripadnik Narodne milicije Luganske Narodne Republike.

Eksplozije u Kijevu

Nekoliko eksplozija je rano jutros odjeknulo u Kijevu, u oblasti Ševčenkivski, objavio je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko na svom Telegram nalogu.

- Ekipe hitne pomoći i spasioci su otišli na lice mesta - naveo je Kličko.

U toku je spasavanje stanara dvije zgrade. U ovom, starom dijelu grada, nalaze se univerziteti, galerije, restorani, navodi Rojters.

Ispaljeno osam granata na Gorlovku

Ukrajinska vojska ispalila je osam granata kalibra 122 milimetra na Gorlovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Ministarstvo odbrane Rusije prikazalo snimak rada Uragana tokom Specijalne operacije

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak borbenog rada višecjevnih raketnih sistema tokom specijalne vojne operacije.

Kako su naveli u vojnom resoru, jedinice ruske raketne artiljerije vatrom uništavaju ljudstvo i vojnu opremu nacionalista i formacija ukrajinskih trupa.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    8h 38m
    11
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    7h 22m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    23h 35m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    19h 49m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    2h 7m
    0