Istočni front, 128. dan: Teritorija najveće rafinerije nafte u LNR pod kontrolom ruskih snaga

01.07.2022. 09:11
0
IZVOR: novosti.rs

U toku je 128. dana rata u Ukrajini. Borbe se pretežno vode na istoku zemlje. Ruska vojska je, kao korak dobre volje, završila zadatke na Zmijskom ostrvu i povukla garnizon koji je tamo bio stacioniran, saopštilo je juče Ministarstvo odbrane Rusije.

Sve glavne transportne rute koje vode za i iz Lisičanska i kompletna teritorija najveće rafinerije nafte u tom gradu u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR) je pod kontrolom ruskih snaga.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski priznao je da se ukrajinska vojska nalazi u veoma teškoj situaciji u Donbasu, u području Lisičanska, Avdejevke, Bahmuta (Artjomovska).

Zbog ruskih "iskandera", Berlin razmatra kupovinu protivraketnih sistema od SAD ili Izraela, a kupovinu PVO sistema najavljuju i Estonija i Letonija.

Predsjednik Indonezije: Prenio sam Putinu poruku Zelenskog

Predsjednik Indonezije oko Vidodo izjavio je da je ruskom lideru Vladimiru Putinu prenio poruku ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog.

- Prenio sam poruku predsjednika Zelenskog predsjedniku Putinu - rekao je Vidodo poslije razgovora sa Putinom u Moskvi, prenosi BBC.

Ispaljeno 20 raketa "Grad" na Donjeck

Ukrajinska vojska ispalila je 20 raketa iz MPRS "Grad" u Kijevskom okrugu Donjecka, reklo je predstavništvo DNR.

Snabdijevanje gasom Berđanska biće nastavljeno narednih dana

Gasna oprema, gasovodi Berđanska, koji su oštećeni tokom ratnih dejstava u februaru, su obnovljeni, vrše se tehničke pripreme za snabdijevanje gasom stanovnika grada rekao je Vladimir Rogov, član glavnog savjeta vojno-civilne administracije regiona, prenosi RIA Novosti.

- Rezultat radova na restauraciji je da će stanovnici Berđanska narednih dana dobiti gas, koji je poremećen krajem februara - rekao je Rogov.

Ukrajinci granatirali grad u LNR

Ukrajinske trupe granatirale su grad Rovenki u Luganskoj Narodnoj Republici uz pomoć američke MLRS M142 HIMARS saopštilo je predstavništvo LNR. Kako se navodi, u 6.30 na grad su ispaljene dvije rakete.

Prvi autobus posle osam godina krenuo je sa Krima za Herson

Autobuska linija između Krima i Hersona, Melitopolja i Berdjanska počela je sa radom poslije osam godina prekida, prvi let je otišao iz Simferopolja za Herson, javlja dopisnik RIA Novosti.

Regionalni zvaničnik: Pogođena stambena zgrada kod Odese, 14 mrtvih

Ruski projektil pogodio je devetospratnu stambenu zgradu u blizini ukrajinske crnomorske luke Odese, prije čemu je najmanje 14 osoba poginulo, a desetine ranjene, saopštile su ukrajinske vlasti.

Ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da je oko jedan sat poslije ponoći projektil pogodio zgradu u gradu Bilgorod-Dnjestrovski, a da je, prema dosadašnjem informacijama, ranjeno 30 osoba.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    17h 44m
    5
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    1h 18m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    20h 27m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    15h 19m
    6
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    1h 37m
    0