Istočni front, 192. dan: Rusija tvrdi da ukrajinske snage izvode udare na pogranične oblasti

03.09.2022. 11:13
0
IZVOR: b92.net

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 192. dan.

Zemlje G7 složile se da uvedu ograničenje na cijenu ruske nafte. "Gasprom" saopštio da do daljeg zbog kvara zaustavlja Sjeverni tok 1.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, koji je napustio Zaporožje, izjavio je da će izvještaj o bezbjednosti ukrajinske nuklearne elektrane, koja je pod ruskom kontrolom, sačiniti početkom sljedeće nedjelje.

Ukrajinski mediji prenose da se u Nikolajevu čuju eksplozije. U gradu i regionu proglašena je vazdušna uzbuna.

Šreder: Ideje Zelenskog su besmislice

Bivši njemački kancelar Gerhard Šreder nazvao je besmislicama ideje ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog o tome da Kijev može da zauzme Krim vojnim putem.

U intervjuu za španski list "ABC", Šreder je podsjetio da je Krim ušao u sastav Ukrajine zahvaljujući odluci Nikite Hruščova, a "on je to učinio, verujući da će SSSR opstati isto tako dugo kao Rimokatolička crkva".

On je govorio i o problemima Njemačke po pitanju gasa, ističući da bi to riješilo pokretanje gasovoda "Sjeverni tok 2". "Najjednostavnije rješenje bilo bi puštanje u rad gasovoda Sjeverni tok 2.

- On je već završen. Ako stvari krenu tako loše, postoji taj gasovod i sa oba cjevovoda ne bismo imali problema sa isporukama za privredu i domaćinstva - rekao je on.

Ruska delegacija još bez viza SAD za Generalnu debatu u UN

Rusija je zatražila 56 viza od SAD kako bi se omogućio ulazak u zemlju ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu i njegovoj delegaciji za put u Njujork na godišnji skup svjetskih lidera u UN ovog mjeseca, ali zasad nije dobila nijednu, naveo je ruski izaslanik pri UN Vasilij Nebenzja.

Ukrajinske snage grantirale selo u Brjanskoj oblasti

Sa teritorije Ukrajine jutros je otvorena vatra na rusko selo Kister, u Pogarskom okrugu, oštećena je infrastruktura i nema povređenih, saopštio je guverner Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz.

Naveo je da su oštećeni dalekovodi i putevi, prenosi RIA Novosti. Hitne službe su na terenu.

Brjanska oblast se nalazi na zapadu Rusije, uz granicu sa Ukrajinom.

Rusija tvrdi da ukrajinske snage od početka sukoba 24. februara izvode udare na pogranične oblasti sa ruske strane granice.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    15h 38m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    19h 17m
    7
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    13h 47m
    0
  • Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
    22h 41m
    2
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    2h 28m
    0