Istočni front, 326. dan: Putin o specijalnoj operaciji: Sve se razvija po planu!

15.01.2023. 13:27
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

U toku je 326. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Britanski premijer Riši Sunak pozvao je saveznike da ubrzaju isporuku oružja Ukrajini, napominjući da je sada najbolje vrijeme za to. London će narednih nedjelja predati Kijevu 14 tenkova „čelendžer 2“ i uskoro početi obuku ukrajinskih vojnika na njima.

Jedinice samohodnog artiljerijskog oruđa svakog dana nanose do 25 udara na položaje ukrajinskih snaga u zaporoškom pravcu, izjavio je komandant jedne od ovih jedinica Oružanih snaga Rusije.

U ukrajinskom granatiranju Gorlovke oštećena je zgrada bolnice, saopštio je gradonačelnik Ivan Prihodko na svom Telegramu. Osim toga, oštećena je kotlarnica i stambeni objekat.

Kako je saopštilo predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja ratnih zločina Ukrajine, tokom noći Oružane snage Ukrajine ispalile su na Gorlovku četiri granate NATO kalibra 155 mm, a sinoć tri takve granate, prenosi Sputnjik.

Služba bezbjednosti Ukrajine planira da digne u vazduh silos za žito u Harkovskoj oblasti kako bi optužila Moskvu da stvara nestašicu hrane, saopštio je međuresorni koordinacioni štab Rusije za humanitarni odgovor u Ukrajini.

- U selu Karaično u Harkovskoj oblasti ukrajinska specijalna služba minira silose sa žitom, a nakon što ih dignu u vazduh optužiće Rusku Federaciju da navodno namjerno uništava rezerve žita u Ukrajini, provocira glad i time narušava prehrambeni sporazum - navodi se u saopštenju.

Istovremeno, zapadni mediji će ovaj incident propratiti kao „još jedan zločin ruskih trupa“ koji zahtijeva oštar odgovor svjetske zajednice, upozorio je štab.

Takođe se dodaje da su za pripremu diverzije u grad Volčansk već stigli pripadnici Službe bezbjednosti Ukrajine i stručnjaci za eksplozive, ukupno oko 30 ljudi. U štabu navode da su im poznati svi ostali članovi ove grupe i njihovo mjesto baziranja.

Na ovaj način Kijev očekuje da izvrši pritisak na javno mnjenje na Zapadu, što će mu pomoći da dobije nove isporuke naoružanja u uslovima vojnih neuspeha Oružanih snaga Ukrajine i uoči sastanka ministara odbrane NATO-a planiranog za 20. januar u Njemačkoj, zaključuje se u saopštenju.

Putin o specijalnoj operaciji: Sve se razvija po planu!

Dinamika specijalne operacije je pozitivna, sve se razvija u okviru plana Ministarstva odbrane i Generalštaba Rusije, izjavio je predsJednik Rusije Vladimir Putin za televiziju „Rusija 1“.

- Nadam se da će nas naši borci još koji put obradovati svojim rezultatima borbenog rada - dodao je ruski lider, prenosi Sputnjik.

Govoreći o ekonomskoj situaciji u zemlji, Putin je rekao da je ona stabilna. On je naglasio da su dostignuti pokazatelji bolji nego što su neprijatelji Rusije predviđali.

- Situacija u ekonomiji je stabilna, štaviše, mnogo je bolja od onoga što su prognozirali ne samo naši protivnici, već i mi. Generalno, naša situacija ne samo što je stabilna, već, mislim, sasvim zadovoljavajuća. Reći ću ovo oprezno – ako ne i dobra - ocijenio je Putin.

Hronika udara i međusobnog granatiranja u zoni NVO u noći 14. na 15. januar 2023.

Ruske trupe su radile na akumulaciji ljudstva Oružanih snaga Ukrajine u Kondratovki, Sumska oblast, kao i Starici, Volčansku, Budarki, Strelečiji i Čugunovki u Harkovskoj oblasti.

U pravcu Starobelska, ruske oružane snage su napale neprijateljske položaje u Dvurečnoj, Sinkovki, Krahmalni, Novoselovskom, Makejevki i Nevskom.

U Bahmutskom pravcu fronta, ruske raketne snage i artiljerija pogodile su ciljeve u Bahmutu, Veselom, Družbi, Kirovu i zapadno od Spornog.

Na pravcu Donjecka, Oružane snage RF su radile na ciljevima u Avdejevki, Krasnogorovki, Georgijevki, Mariinki i Vodjanu. Neprijatelj je zauzvrat pucao na Donjeck i Gorlovku.

U pravcu Južnodonjecka ruske snage su gađale ciljeve u Ugledaru, Prečistovki, Zolotoj Nivi i Velikoj Novoselki.

U regionu Zaporožja, Oružane snage Rusije napale su neprijateljske ciljeve u Huljajpolju, Zalizničnom, Orehovu, Stepovom, Čarivnom i Plavnom.

Ukrajinske formacije pucale su na grad Pologe, ubivši četiri civila.

Na južnom sektoru fronta ruske trupe su radile na položajima Oružanih snaga Ukrajine u Hersonu, Antonovki i Dmitrovki.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    12h 24m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    17h 39m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    7h 7m
    1
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    9h 7m
    3
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    15h 25m
    0