Источни фронт, 326. дан: Путин о специјалној операцији: Све се развија по плану!

15.01.2023. 13:27
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

У току је 326. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Британски премијер Риши Сунак позвао је савезнике да убрзају испоруку оружја Украјини, напомињући да је сада најбоље вријеме за то. Лондон ће наредних недјеља предати Кијеву 14 тенкова „челенџер 2“ и ускоро почети обуку украјинских војника на њима.

Јединице самоходног артиљеријског оруђа сваког дана наносе до 25 удара на положаје украјинских снага у запорошком правцу, изјавио је командант једне од ових јединица Оружаних снага Русије.

У украјинском гранатирању Горловке оштећена је зграда болнице, саопштио је градоначелник Иван Приходко на свом Телеграму. Осим тога, оштећена је котларница и стамбени објекат.

Како је саопштило представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања ратних злочина Украјине, током ноћи Оружане снаге Украјине испалиле су на Горловку четири гранате НАТО калибра 155 мм, а синоћ три такве гранате, преноси Спутњик.

Служба безбједности Украјине планира да дигне у ваздух силос за жито у Харковској области како би оптужила Москву да ствара несташицу хране, саопштио је међуресорни координациони штаб Русије за хуманитарни одговор у Украјини.

- У селу Караично у Харковској области украјинска специјална служба минира силосе са житом, а након што их дигну у ваздух оптужиће Руску Федерацију да наводно намјерно уништава резерве жита у Украјини, провоцира глад и тиме нарушава прехрамбени споразум - наводи се у саопштењу.

Истовремено, западни медији ће овај инцидент пропратити као „још један злочин руских трупа“ који захтијева оштар одговор свјетске заједнице, упозорио је штаб.

Такође се додаје да су за припрему диверзије у град Волчанск већ стигли припадници Службе безбједности Украјине и стручњаци за експлозиве, укупно око 30 људи. У штабу наводе да су им познати сви остали чланови ове групе и њихово мјесто базирања.

На овај начин Кијев очекује да изврши притисак на јавно мњење на Западу, што ће му помоћи да добије нове испоруке наоружања у условима војних неуспеха Оружаних снага Украјине и уочи састанка министара одбране НАТО-а планираног за 20. јануар у Њемачкој, закључује се у саопштењу.

Путин о специјалној операцији: Све се развија по плану!

Динамика специјалне операције је позитивна, све се развија у оквиру плана Министарства одбране и Генералштаба Русије, изјавио је предсЈедник Русије Владимир Путин за телевизију „Русија 1“.

- Надам се да ће нас наши борци још који пут обрадовати својим резултатима борбеног рада - додао је руски лидер, преноси Спутњик.

Говорећи о економској ситуацији у земљи, Путин је рекао да је она стабилна. Он је нагласио да су достигнути показатељи бољи него што су непријатељи Русије предвиђали.

- Ситуација у економији је стабилна, штавише, много је боља од онога што су прогнозирали не само наши противници, већ и ми. Генерално, наша ситуација не само што је стабилна, већ, мислим, сасвим задовољавајућа. Рећи ћу ово опрезно – ако не и добра - оцијенио је Путин.

Хроника удара и међусобног гранатирања у зони НВО у ноћи 14. на 15. јануар 2023.

Руске трупе су радиле на акумулацији људства Оружаних снага Украјине у Кондратовки, Сумска област, као и Старици, Волчанску, Бударки, Стрелечији и Чугуновки у Харковској области.

У правцу Старобелска, руске оружане снаге су напале непријатељске положаје у Двуречној, Синковки, Крахмални, Новоселовском, Макејевки и Невском.

У Бахмутском правцу фронта, руске ракетне снаге и артиљерија погодиле су циљеве у Бахмуту, Веселом, Дружби, Кирову и западно од Спорног.

На правцу Доњецка, Оружане снаге РФ су радиле на циљевима у Авдејевки, Красногоровки, Георгијевки, Мариинки и Водјану. Непријатељ је заузврат пуцао на Доњецк и Горловку.

У правцу Јужнодоњецка руске снаге су гађале циљеве у Угледару, Пречистовки, Золотој Ниви и Великој Новоселки.

У региону Запорожја, Оружане снаге Русије напале су непријатељске циљеве у Хуљајпољу, Зализничном, Орехову, Степовом, Чаривном и Плавном.

Украјинске формације пуцале су на град Пологе, убивши четири цивила.

На јужном сектору фронта руске трупе су радиле на положајима Оружаних снага Украјине у Херсону, Антоновки и Дмитровки.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    9h 27m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    14h 42m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    4h 10m
    0
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    6h 10m
    2
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    12h 28m
    0