Istočni front, 345. dan: Napredovanje ruske vojske ka Ugljedaru i Artjomovsku

03.02.2023. 12:13
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

U toku je 345. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Nastavlja se napredovanje ruske vojske ka Ugljedaru i Artjomovsku. U Energodaru je odjeknula eksplozija, a vlasti navode da se radi o terorističkom napadu.

Kijevski režim sprovodi represije nad stanovnicima Snigirjovki koji su primili humanitarnu pomoć od Rusije i njihove kuće obilježavaju posebnim znacima, rekao je za Sputnjik šef ruske administracije Snigirjovskog regiona Jurij Barbašov.

Presudan korak u oslobađanju Artjomovska biće potpuna blokada saobraćajnici iz mjesta Časov Jar jer će tada ukrajinska vojska izgubiti i posljednji kanal za snabdijevanje snaga u gradu, rekao je savjetnik vršioca dužnosti šefa DNR Igor Kimakovski.

On je rekao da se put sada nalazi pod stalnom vatrom ruskih jedinica.

- Čim put bude presječen, Artjomovsk i ukrajinske snage u njemu će biti opkoljene. To će biti presudan, ali ne i završni korak u oslobađanju grada: neprijatelj će biti onemogućen da manevriše rezervnim snagama i da doprema municiju. To će jedino moći da radi kolskim putevima duž ivica šume - objasnio je Kimakovski.

On je dodao da je ukrajinska vojska od juče počela ubrzano da dovlači rezervne snage.

Za sada nema nagovještaja povlačenja ukrajinskih snaga iz grada, rekao je Kimakovski i dodao da se, prema obavještajnim podacima, u Kijevu vodi žustra debata: povući snage iz grada ili ne.

Kako je naglasio, ruske snage kontrolišu sve prilaze Artjomovsku.

Ruska vojska je opkolila polovinu Ugljedara, a oslobađanje grada odvija se po modelu Artjomovska, rekao je za Sputnjik savjetnik vršioca dužnosti šefa DNR Igor Kimakovski.

- Postepeno se steže obruč oko grada. Grad je već do pola opkoljen iz pravca istoka i jugo-istoka. Zauzimanje grada se odvija po istoj šemi kao u i u slučaju Artjomovska - rekao je on.

Ukrajinske snage, dodao je, sa sve većim poteškoćama dovlače pojačanja i municiju pošto su ruske jedinice uspostavile kontrolu nad saobraćajnicom koja ide iz Krasnoarmejska u Ugljedar.

U Energodaru je odjeknula eksplozija, a kako je na svom "Telegram" kanalu naveo član glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov radi se o terorističkom napadu u kojem je poginula jedna osoba.

Eksplozija je bila toliko jaka da su izbijena stakla na prozorima okolnih zgrada sve do devetog sprata.

Hronika udara i međusobnog granatiranja u zoni NVO u noći sa 2. na 3. februar 2023

U Sevastopolju lokalni stanovnici prijavili su zvuk eksplozije u oblasti Inkermana, razjašnjavaju se uzroci incidenta.

U regionu Brjanska, sistemi PVO presreli su neprijateljske rakete iznad teritorije Starodubskog opštinskog okruga. Žrtava i štete nema.

Ruske trupe su pogodile položaje Oružanih snaga Ukrajine u selima Kljusi i Gremjač u Černigovskoj oblasti, kao i u Volfinu i Studenki u Sumskoj oblasti.

U oblasti Harkova, Oružane snage RF napale su neprijateljske ciljeve u Volčansku, Strelečiji i Ogurcovu.

Na pravcu Starobelsk ruske trupe su radile na koncentracijama ljudstva i tehnike Oružanih snaga Ukrajine u Dvurečnoj, Makejevki i Terni.

Neprijatelj je granatirao okolinu Kotljarovke i Krasnopopovke.

U pravcu Bahmut (Artjomovsk), ruske raketne trupe i artiljerija pogodile su mjesta koncentracije ukrajinskih jedinica u Bahmutu, Paraskovijevki i Krasnom.

U pravcu Donjecka, Oružane snage Rusije su napale neprijateljske položaje u Avdejevki, Nevelskom i Georgijevki.

Na južnodonjeckom pravcu ruske trupe su radile na ciljevima u Ugledaru, Velikoj Novosjolki i Bogojavlenki.

U regionu Zaporožja, Oružane snage Rusije napale su neprijateljske položaje u okolini Guljajpoljskog.

Mještani su prijavili zvuk eksplozije u Energodaru.

U Dnjepropetrovskoj oblasti ruska artiljerija je radila na vatrenim tačkama Oružanih snaga Ukrajine u Margancu.

Na južnom sektoru fronta, ruske oružane snage su pogodile neprijateljske koncentracije u Hersonu, Zolotoj Balki i Gavrilovki.

Noću su Oružane snage Ukrajine napale civilnu infrastrukturu Nove Kahovke.

Medvedev prorekao sudbinu Ukrajine: Kolonija, čiju će ekonomiju Zapad postepeno uništiti

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev predskazao je Ukrajini sudbinu kolonije, čiju ekonomiju će postepeno uništavati, počev od industrije.

- Što duže rukovodioci ukrajinskih nacista budu molili i krali pomoć od svojih donatora, to je bliži konačni krah ekonomije, jer će morati da plate ceo proces oporavka. Cilj zapadnih doktora nikako nije da izleče privredu nesrećne zemlje. Zapad ima bogato iskustvo u ubijanju pokusnih zemalja. Zapad nije dobri doktor, već doktor Mengele. On je zlokobni doktor-ubica - napisao je on na njegovom "Telegram" kanalu.

Prema njegovim riječima, sadističko „liječenje“ privrede ukrajinske ekonomije odvijaće se postepeno. Isprva je to amputacija industrije i poljoprivrednog sektora. Zatim paraliza cjelokupne ekonomije. A, nakon toga, organska smrt ostataka cijele zemlje.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    1h 34m
    9
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    21h 43m
    3
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    22h 48m
    4
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    18m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    16h 31m
    0