Istočni front, 355. dan: Naselje Krasna Gora u DNR prešlo pod kontrolu ruskih snaga

13.02.2023. 14:53
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

U toku je 355. dan specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini.

Naselje Krasna Gora u DNR prešlo je pod kontrolu ruskih snaga, saopštila grupa „Vagner“. Ukrajinske snage su tokom prethodnog dana ispalile 146 mina i granata na naselja u DNR.

Izrael je spreman da posreduje u pregovorima između Rusije i Ukrajine, ako to budu željeli Kijev i Moskva, izjavio je izraelski ambasador u Ukrajini Mihail Brodski.

- Naš premijer je odgovorio da je, ako bude postojala želja Rusije i Ukrajine, spreman da bude posrednik, o tome smo govorili ranije. Ako postoji želja da budemo posrednici, ako postoji potreba za našim učešćem, uvijek smo spremni - istakao je Brodski, prenio je Sputnjik.

Jedinica „Espanjola“ ruskih snaga odbila je napad ukrajinske vojske u pravcu Ugljedara.
Nakon gađanja iz automatskih i protivtenkovskih bacača granata, borci jedinice napredovali su do linije dodira kod Ugljedara. U toj oblasti, uz koordinaciju operatora bespilotnih letjelica, pješadija „Espanjole“ napreduje i čisti teritoriju od neprijatelja.

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Nikolajevskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, kao i delu Hersonske oblati pod kontrolom Kijeva.

Kijev je rasporedio američke radare za protivbaterijsku borbu AN/TPQ -50 na kupjanski dio fronta, izjavio je vojni ekspert ipotpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

Maročko je dodao da su ukrajinske snage u rejonu šumarije Serebrjanski pokušale da zapale šumu kako bi spriječile napredovanje ruskih trupa.

- Koristeći burad sa zapaljivom smjesom i suvim granjem, ukrajinski borci su pokušali da zapale šumu zapaljivom municijom tako da se vatra kreće ka našim položajima. Zbog velike vlažnosti i snježnog pokrivača, ideja je propala, a nakon kratkog vremena plamen se ugasio - objasnio je on.

Hronika udara i međusobnog granatiranja u zoni NVO u noći 12-13. 2. 2023.

Noću su ukrajinske formacije pokušale da udare na OTRK Točka-u na Mariupolj, ali su sistemi PVO oborili projektil.

Ruske trupe su radile na koncentraciji neprijateljske ljudstva u Tolstodubovu, Bačevsku, Bašovki i Popovki u Sumskoj oblasti, kao i u Krasnom, Glubokom i Volčansku u Harkovskoj oblasti.

U pravcu Starobelskog, Oružane snage RF su izvršile udare po neprijateljskim položajima u Figolevki, Novomlinsku, Dvurečnoj, Kotljarovki, Novoselovskom, Makejevki i Nevskom.

Na pravcu Bahmut (Artemovski) ruske snage su gađale ciljeve u Bahmutu, Časovom Jaru, Ivano-Darjevki, Vasjukovki, Zaliznjanskom i okolini Spornog.

Na Donjeckom pravcu Oružane snage RF su radile na objektima Oružanih snaga Ukrajine u Avdejevki, Tankom, Pervomajskom, Krasnogorovki i zapadnom delu Marinke.

Neprijatelj je ponovo pucao na Donjeck, Makejevku i Aleksandrovku.

U sektoru Južnodonec ruske trupe su gađale ciljeve u Zolotoj Nivi, Prečistovki, Bogojavlenki, Vremjevki i Novopolju.

U regionu Zaporožja, Oružane snage RF su izvele udare na koncentracije neprijateljskog ljudstva u Guljajpolju, Olgovskom, Stepnogorsku, Čarivnom i Maloj Tokmački.

Kadirov: Ruska vojska može doći do Kijeva, ako predsjednik to naredi

Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je da bi ruske trupe mogle da dođu do Kijeva i da ga zauzmu ako bi stiglo naređenje predsjednika.

- Imamo snagu koja može da stigne do Kijeva, da zauzme Kijev - rekao je Kadirov u intervjuu za televiziju „Rusija 1".

Prema njegovim riječima, Rusija se u Ukrajini ne bori punom snagom: ako se nastavi granatiranje ruske teritorije, moglo bi se izgubiti strpljenje, prenosi Sputnjik.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    17h 12m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    22h 27m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    11h 55m
    3
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    13h 55m
    3
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    20h 13m
    0