Istočni front, 362. dan: Uništena većina NATO tehnike u Ukrajini

20.02.2023. 15:37
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

U toku je 362. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. 

Vladimir Zelenski smatra da ukrajinska vojska može da napusti Artjomovsk (Bahmut). Ministar odbrane Njemačke Boris Pistorijus izjavio je da su naredne nedJelje ključne za Ukrajinu.

Oružane snage Ukrajine se pripremaju za odbranu u naselju Časov Jar, koji se nalazi zapadno od Artjomovska, rekao je Sputnjiku vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- U rejonu naselja Časov Jar primJećeno je povećanje utvrđenja i kontingenta ukrajinskih trupa. Uočeno je aktivno miniranje prilaza neprijateljskim pozicijama i izgradnja drugih inženjerijskih barijera - rekao je on, prenosi Sputnjik.

Prema riječima Maročka, jugoistočno od naselja ukrajinske snage vrše daljinsko miniranje šumovitih područja zabranjenim protivpešadijskim minama PFM-1 „Lepestok“.

Ukrajinske snage neće braniti Artjomovsk (Bahmut) po svaku cijenu i do posljednjeg vojnika, rekao je Vladimir Zelenski.

Grad će braniti sve „dok to bude razumno“.

- To nije posebno veliki grad. Nama je važno da to odbranimo, ali ne po svaku cijenu i da svi poginemo. Borićemo se dok je to razumno. Rusi će zatim krenuti dalje ka Kramatorsku i Slavjansku, do granica Donbasa i do Dnjepra, ako budu mogli. Pružamo otpor, a u međuvremenu pripremamo sljedeći kontranapad - rekao je ukrajinski predsjednik u intervjuu italijanskom listu "Korijere dela sera".

Naredne nedjelje će biti odlučujuće za Ukrajinu, rekao je njemački ministar odbrane Boris Pistorijus u intervjuu za Blumberg.

Hronika udara i međusobnog granatiranja u zoni NVO u noći 19. na 20. februar 2023.

Ruske trupe su pogodile položaje Oružanih snaga Ukrajine u Karpovičima, Timonovičima i Janžulovki Černigovske oblasti, kao i u Atinskom, Bunjakinu i Stukalovki u Sumskoj oblasti.

U oblasti Harkova, Oružane snage Rusije napale su neprijateljske ciljeve u Strelečiji, Starici i Volčanskim Hutorima.

Na Starobelskom pravcu ruske trupe su radile na koncentraciji ljudstva i opreme Oružanih snaga Ukrajine u Berestovu, Stelmahivki i Kupjansku.

Neprijatelj je zauzvrat pucao na Grjanikovku i Belogorovku.

Na pravcu Bahmut (Artjomovsk) ruske raketne trupe i artiljerija pogodile su mjesta koncentracije ukrajinskih jedinica u Bahmutu, Berhovki i Beloj Gori.

U pravcu Donjecka, Oružane snage Rusije su napale neprijateljske položaje u  Georgijevki, Veselom i na zapadnoj periferiji Marije.

Zauzvrat, ukrajinske formacije iz topovske i raketne artiljerije gađale su stambene zgrade i civilnu infrastrukturu u Donjecku, Novobahmutovki i Gorlovki.

Na južnodonjeckom pravcu ruske trupe su radile na ciljevima u Ugledaru, Vremjevki i Novopolju.

U regionu Zaporožja, Oružane snage RF su napale neprijateljske položaje u Malinovki, Novoandrejevki i Poltavki.

U Dnjepropetrovskoj oblasti ruska artiljerija je radila na položajima Oružanih snaga Ukrajine u Nikopolju, Margancu, Mirovki i Velikomihajlovki.

Na južnom sektoru fronta, Oružane snage RF su pogodile neprijateljske koncentracije u Hersonu, Burgunki i Tjaginki.

Oružane snage Ukrajine noću su granatirale civilnu infrastrukturu u Novoj Kahovki, Kairu i Aleški.

Uništena većina NATO tehnike u Ukrajini

Ruska vojska je uništila većinu vojne tehnike koju je zapad predao Ukrajini, saopštila je Spoljnoobaveštajna služba.

- Spoljnoobaveštajna služba raspolaže informacijama da su u periodu agresije na Rusiju od decembra 2021. godine, zemlje NATO-a isporučile Oružanim snagama Ukrajine 1.170 sistema PVO, 440 tenkova, 1.510 pešadijskih vozila, 655 artiljerijskih sistema - navodi se u izveštaju, prenosi RT.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    16h 28m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    21h 43m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    11h 11m
    3
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    13h 11m
    3
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    19h 29m
    0