Istočni front, 371. dan: Ruski padobranci uz podršku oklopne tehnike napreduju u okrugu Kremene u LNR

01.03.2023. 21:35
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 371. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Jedinice grupe „Vagner“ uništili su kod Artjomovska (Bahmut) ukrajinsku jedinicu nazvanu po bivšem britanskom premijeru Borisu Džonsonu. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da zemlja treba da ojača kontraobavještajni rad, a posebno kontrolu na rusko-ukrajinskoj granici. Eksplozije u Sumskoj oblasti. U Kijevu i Kijevskoj oblasti objavljena uzbuna za vazdušnu opasnost. Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je i u Sumskoj, Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj, Harkovskoj oblasti Ukrajine, kao i dijelu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

SAD su spremne za održavanje novog sastanka komisije za konsultacije u okviru START-a i saglasne su da se razgovara o brigama obje strane, saopštio je Stejt Department.

Eksplozije u Poltavskoj oblasti Ukrajine, u Kremenčugu, javljaju mediji. Sirene za uzbunu se čuju u istočnim i centralnim oblastima Ukrajine.

Na meti napada našli su se infrastrukturni objekti u Kremenčugu, u Poltavske oblasti, saopštio je načelnik vojne uprave regiona Dmitrij Lunjin.

Ukrajinske trupe u 18.40 po moskovskom vremenu ispalile su još 20 raketa iz višecijevnog raketnog bacača na Petrovski okrug u Donjecku, još 10 raketa je ispaljeno na predgrađe Jasinovate, saopštili su u DNR.

Nekoliko hiljada ukrajinskih vojnika u Artjomovsku

Nekoliko hiljada ukrajinskih vojnika nalazi se u Artjomovsku, rekao je Igor Kimakovski, savjetnik vršioca dužnosti šefa DNR.

- U gradu je ostalo nekoliko hiljada pripadnika teritorijalne odbrane, ostali su odredi i nekoliko izviđačkih jedinica Oružanih snaga Ukrajine, koje će pucati na svakoga ko napusti Artjomovsk. Ove oružane formacije su ostavljene u gradu na klanje - rekao je Kimakovski Prvom kanalu.

Prema njegovim riječima, ruska vojska i artiljerija „vrlo kompetentno rade“ u predgrađu Artjomovska: svi putevi, uključujući i put ka Časovom Jaru, pod vatrenom su kontrolom Ruske Federacije. Istovremeno, primjetio je Kimakovski, ukrajinske trupe u Artjomovsku „će se boriti do posljednjeg“.

Kako je istakao, Kijev je već izgubio do 70 odsto borbeno sposobne vojske u području Artjomovska.

Glavno iz današnjeg brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je spriječen pokušaj intezivnog napada dronovima na Krim. Oboreno je šest bespilotnih letjelica, a još četiri su onesposobljene uz pomoć sredstava za radioelektronsku borbu. Žrtava i materijalne štete nije bilo;

- Oko Donjecka je za isto vrijeme likvidirano 190 ukrajinskih vojnika, a u DNR je uništeno skladište goriva za potrebe marinaca;

- Na području oko Krasnog Limana u poslednja 24 sata ruske snage su likvidirale preko 150 ukrajinskih vojnika, a uništena su četiri oklopna vozila, kao i haubice „MSTA-B“ i D-30;

- U oblasti oko Kupjanska u poslednja 24 sata ruska vojska nanijela je teške gubitke protivniku: likvidirano je 90 vojnika i uništena tri pikapa, haubica D-30;

- U oblasti oko Hersona ubijeno je 85 ukrajinskih vojnika i uništen jedan tenk, tri oklopna vozila i dvije samohodne haubice „Akacija“;

- Na području LNR i Harkovske oblasti likvidirane su tri diverziono-obavještajne grupe ukrajinskih snaga;

- Skladište municije 123. Brigade ukrajinske teritorijalne odbrane uništeno je kod naselja Aleksandrovka u Hersonskoj oblasti;

- Na potezu ka južnom Donjecku i Zaporožju u poslednja 24 sata protivnik je izgubio 80 vojnika, jedan tenk i drugu tehniku;

- Ruska avijacija je kod mjesta Družovka u DNR u bici oborila ukrajinski avion Su-24.

Peskov: Mi ne vjerujemo

Kremlj ne vjeruje izjavi savjetnika šefa kabineta ukrajinskog predsjednika Mihaila Podoljaka da Kijev ne vrši napade na teritoriju Rusije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Mi mu ne vjerujemo - rekao je Peskov na pitanje novinara da komentariše Podoljakovu izjavu.

Savjetnik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak izjavio je ranije da Kijev nije umješan u napade na teritoriji Rusije.

Ukrajinske trupe skrivaju tešku artiljeriju među stambenim zgradama u Hersonu

Ukrajinske trupe skrivaju tešku artiljeriju među stambenim zgradama u Hersonu, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

- U Hersonu nema toliko ukrajinskih snaga. Postoje mobilne grupe: pokretne minobacačke posade na kamionetima. Djeluju danju, a noću napuštaju grad. Tu su i posade teške artiljerije, čija su oruđa sakrivena između višespratnica - rekao je Saljdo za emisiju „Solovjov uživo“.

Ruski padobranci napreduju u okrugu Kremene u LNR

Ruski padobranci uz podršku oklopne tehnike napreduju u okrugu Kremene u LNR, saopštili su ruski vojnici.

Njihovu ofanzivu podržavaju tenkovi T-90M „Proriv“ i raketni lanser TOS-1A „Soncepjok“. Posade borbenih vozila govorile su o prednostima njihovog korišćenja u ofanzivi.

- Pali položaje, površina uništenja je 40 hiljada kvadratnih metara od jednog paketa - rekao je novinarima komandant posade TOS-1A.

Tenkovi T-90M podržavaju pješadijsku ofanzivu, gađajući neprijateljska uporišta sa zatvorenog položaja. Tenkisti su primetili prednost nove modifikacije ovih tenkova.

Rogov pozvao IAEA da se ne usteže oko imenovanja uzroka eksplozija na teritoriji Zaporoške nuklearke

Član Glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov pozvao je stručnjake Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da prestanu da prećutkuju istinu o granatiranjima i imenuju pravi uzrok eksplozija u okolini nuklearke.

Prema njegovim riječima, ekstremisti Zelenskog nastavljaju da granatiraju naselja koja se nalaze desetinama kilometara od nuklearne elektrane i upravo te eksplozije i čuju predstavnici IAEA, ali nemaju hrabrosti da kažu ko granatira mirne gradove.

Ukrajinske trupe gađale Novu Kahovku u Hersonskoj oblasti

Ukrajinske trupe gađale su Novu Kahovku u Hersonskoj oblasti.

Pod vatrom su se našli centralna pijaca i gasovod, saopštila je gradska uprava.

Rusija upozorava kijevski režim na nepromišljene korake

Rusija upozorava kijevski režim na nepromišljene korake i poziva međunarodne organizacije da obrate pažnju na podatke da Ukrajina priprema provokaciju koristeći radioaktivne supstance, navodi se u komentaru portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove.

- Pozivamo odgovarajuće međunarodne organizacije da obrate veliku pažnju na ove informacije. Upozoravamo kijevski režim i njegove zapadne sponzore na bilo kakve nepromišljene korake koji ugrožavaju živote i zdravlje hiljada civila - naglasila je Zaharova.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    10h 47m
    0
  • Slani mafini
    20h 8m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    22h 3m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    19h 57m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    14h 26m
    3