Istočni front, 376. dan: Ruska vojska upotrijebila visoko preciznu municiju nove generacije u Donbasu

06.03.2023. 19:18
0
IZVOR: sputnikportal.rs/ Telegram

U toku je 376. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ruske snage su potisnule ukrajinske jedinice u centar Artjomovska. Kako piše "Njujork tajms", Kijev sprema građane za povlačenje iz grada. Sa druge strane, Volstrit džurnal navodi da je ukrajinska vojska za nekoliko mjeseci izgubila najsposobnije jedinice u Artjomovsku.

Grosi: Dogovor oko Zaporoške nuklearke je moguć

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi izjavio je da pregovori o Zaporoškoj nuklearnoj elektrani nisu u ćorsokaku i da je uvjeren da strane mogu da se dogovore.

- Ne vidim da su ti pregovori zapali u ćorsokak ili da su već mrtvi. Znam koliko je teško postići kompromis. Ali šta će biti ako direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju digne ruke i kaže da više ništa ne može da se učini. Naravno, možemo postići sporazum i uvjeren sam da ćemo uspjeti to da učinimo - rekao je Grosi za Si-En-En.

Prema njegovim riječima, situacija oko nuklearke je i dalje ozbiljna, zbog čega je njegova dužnost da nastavi svoj posao.

Ranije je ministar energetike Ukrajine Herman Galuščenko izjavio da situacija u vezi sa stvaranjem zone bezbjednosti oko Zaporoške nukelarke djeluje kao da je zapala u ćorsokak.

Istragu treba da vode nacionalne vlasti

Teroristički napadi na gasovodima „Sjeverni tok 1“ i „Sjeverni tok 2“ neće se istraživati u okviru „Međunarodnog centra za istraživanje zločina agresije protiv Ukrajine“ koji se osniva u Hagu, izjavio je predstavnik Evropske komisije Kristijan Vigand.

- Kako smo u više navrata rekli, što se tiče gasovoda, istragu treba da vode nacionalne vlasti - rekao je Vigand.

Ukrajinci grade utvrđenja na granici s Bjelorusijom

Ukrajinska vojska zajedno sa dobrovoljcima nastavlja da jača utvrđenja na granici sa Bjelorusijom, u Volinskoj oblasti počeli su da grade zemunice i kopaju rovove, javila je televizija „Rada“.

U jačanju utvrđenja učestvuju i mještani koji kopaju duboke rovove i učvršćuju ih drvetom. Poteškoće predstavljaju noćni mrazevi, jer se tada radovi usporavaju.

- Ovo je pravac – granica sa Bjelorusijom. Čekamo ofanzivu - objasnio je jedan stanovnik oblasti.

Kako navode lokalne vlasti, u nabavci građevinskog materijala i opreme pomažu preduzetnici, jer nema dovoljno budžetskih sredstava. Kako prenosi televizija, sada je na ovom dijelu granice sa Bjelorusijom izgrađeno 300 metara utvrđenja, koje će ubuduće biti maskirano, a planira se i izgradnja uporišta i kontrolnog punkta.

Vazdušna opasnost u Nikolajevskoj oblasti

Vazdušna opasnost objavljena je u Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, kao i u dijelu Hersonske oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.

Ranije u ponedjeljak sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj i Poltavskoj oblasti.

Ukrajinska vojna komanda odbila da povuče svoje jedinice iz Artjomovska

Ukrajinska vojna komanda odbila je da povuče svoje jedinice iz Artjomovska (ukrajinski naziv Bahmut).

Kako je saopšteno iz kabineta Vladimira Zelenskog, takva odluka donijeta je nakon sastanka vrhovne komande. Sastanku su, između ostalog, prisustvovali i glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni i komandant grupe "Hortica" Aleksandar Sirski.

 

- Glasali su za nastavak odbrambene operacije i dalje jačanje pozicija u Bahmutu - navodi se u saopštenju.

Brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

- Ruske trupe su u posljednja 24 časa likvidirale oko 45 ukrajinskih vojnika u pravcu Kupjanska i 225 kod Donjecka;

- Lovci Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su avion Su-27, kao i ukrajinski helikopter Mi-8;

- Više od 160 vojnika, tenk i višecijevni raketni sistem «Grad» izgubile su u posljednjih 24 sata Oružane snage Ukrajine kod Krasnog Limana;

- Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski avion MiG-29 u DNR;

- Ruske oružane snage uništile su skladište municije u području Dačnog i kontrabaterijsku radarsku stanicu u području Časovog Jara u DNR;

- Oružane snage Rusije uništile su samohodnu haubicu „Akacija“, Oružanih snaga Ukrajine u području Hersona;

- Oružane snage Rusije su uništile sistem Buk-M1, radar za S-300 i radar AN/TPK-37, američke proizvodnje.

Kotao koji je formiran u Artjomovsku sličan onom u Debaljcevu 2015. godine

Kotao koji je formiran u Artjomovsku, sličan je onom u kojem se ukrajinska vojska nalazila u Debaljcevu 2015. godine, saopštio je savjetnik lidera DNR Jan Gagin televiziji "Rusija 1".

Kako je istakao, u gradu se nalazi još oko 10.000 ukrajinskih vojnika. Neke jedinice su se već povukle. Jedan broj napušta grad putem koji ruska artiljerija drži pod vatrom.

U februaru 2015. godini najžešće borbe ukrajinske vojske i narodne milicije republika Donbasa vođene su u gradu Debaljcevu. Tada se oko 5.000 ukrajinskih vojnika našlo u okruženju.

Opkoljen Artjomovsk

Oko 10.000 ukrajinskih vojnika nalazi se u Artjomovsku, koji se nalazi u operativnom okruženju, saopštili su u DNR.

Ranije je osnivač grupe "Vagner" Evgenije Prigožin rekao da su njegovi borci praktično opkolili grad.

Kijev je pretrpeo ogromne gubitke u Artjomovsku, gdje je rasporedio neke od svojih najboljih jedinica, situacija u gradu je teška za ukrajinske trupe, piše španski list Pais.

- Ukrajina je pretrpjela ogromne gubitke u Artemivsku, gdje je rasporedila neke od svojih najboljih brigada - navodi se u članku.

Nesuglasice između Zelenskog i Zalužnog

Između Vladimira Zelenskog i vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog došlo je do nesuglasica oko Artjomovska, piše Bild.

Po pisanju Bilda, Zalužni je prije nekoliko nedjelja saopštio Zelenskom da bi ukrajinske trupe trebalo da se povuku iz Artjomovska (ukrajinski naziv Bahmut). Međutim, predsjednik Ukrajine je imao suštinski drugačiji stav po ovom pitanju.

Pored toga, izvor Bilda je rekao da je okruženje Zelenskog uvjereno u potrebu da se Artjomovsk zadrži do posljednjeg iz političkih razloga.

Istovremeno, ukrajinski vojni analitičar, koji je zahtijevao da ostane anoniman, rekao je Bildu da ukrajinske oružane snage najvjerovatnije podržavaju Zalužnog po ovom pitanju.

Tokom proteklih nekoliko mjeseci, Oružane snage Ukrajine izgubile su jedan broj najobučenijih jedinica kod Artjomivska (ukrajinski naziv – Bahmut), piše Volstrit džurnal, pozivajući se na izvore među ukrajinskim oficirima.

Prema njihovim riječima, uništene su najsposobnije jedinice. Takođe se ističe da je Kijev u grad prebacio jedinice sa različitim nivoima motivacije i obuke. Kao rezultat toga, saradnja među njima je bila dosta loša, što je dovelo do prelaska niza naselja pod kontrolu ruskih trupa.

Ukrajinske vlasti su počele da pripremaju građane za povlačenje iz Artjomovska (ukrajinski naziv – Bahmut), piše Njujork tajms.

List podsjeća da je 2. februara predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao da se nikada neće povući iz grada, ali je tri nedjelje kasnije omekšao poziciju, istakavši da je moguć takav razvoj događaja kako bi se sačuvala vojska. Kako ističe list, on i ukrajinska vojska priznaju da su njihove snage unutar grada opkoljene sa tri strane. U najgorem slučaju mogu biti odsječene i uništene, međutim, smatra Njujork tajms, ukrajinska komanda će pokušati da ih prikriveno povuče na novu liniju odbrane duž rijeke Bahmutke.

Američki list navodi mišljenja zapadnih vojnih eksperata koji vjeruju da će se Ukrajina vjerovatno povući iz Artjomovska. Australijski vojni analitičar Mik Rajan ističe da „Rusija ograničava, iako još nije onemogućila ukrajinske snage da brane grad“, napredujući sa sjevera. Američki stručnjak Rob Li smatra da „odbrana Bahmuta troši resurse neophodne za ofanzivu”.

„Njujork tajms“ napominje da je ukrajinska ofanziva vjerovatno planirana za proljeće i da će, prema riječima ovih analitičara i neimenovanih ukrajinskih zvaničnika, biti usmjerena na presjecanje „kopnenog koridora“ ka Krimu.

Ruska vojska upotrijebila visoko preciznu municiju nove generacije u Donbasu

Ruska vojska je u zoni specijalne vojne operacije upotrijebila visoko preciznu municiju nove generacije, saopštili su u Ministarstvu odbrane Rusije.

- Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak primjene visoko preciznog oružja nove generacije za uništavanje tehnike, naoružanja i komandnih centara ukrajinske vojske. Municija je upotrijebljena na hangar u kome je ukrajinska vojska skrivala i remontovala borbenu tehniku- rekli su u ruskom Ministarstvu.

Lokaciju objekta je otkrila obavještajna služba i potvrdila podatke koje je dobila od bespilotne letjelice.

Navodi se da je prvi ispaljeni hitac uspio da pogodi centar hangara, granata je probila zidove hangara i eksplodirala unutra. Uništena je oklopna tehnika i automobili ukrajinske vojske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    10h 39m
    0
  • Slani mafini
    20h 0m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    21h 55m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    19h 49m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    14h 18m
    3