Istočni front, 379. dan: Ruska avijacija oborila ukrajinski Mig-29 i helikopter Mi-8

09.03.2023. 15:35
0
IZVOR: in4s.net/sputnikportal.rs

U toku je 379. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Eksplozije su rano jutros odjeknule u Odeskoj, Harkovskoj, Lavovskoj, Volinjskoj, Dnjepropetrovskoj oblasti. Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da Kijev neće koristiti zapadno oružje za napade na rusku teritoriju.

Nastavljaju se žestoke borbe na Marjinskom pravcu u DNR, ukrajinske trupe prebacuju nove rezerve, izjavio je vd lidera DNR Denis Pušilin televiziji „Rosija 24“.

I situacija u području Ugljedara ostaje stabilno teška, dodao je on.

Pušilin je istakao i značaj vojnih dejstava na prvomajskom pravcu kako bi se „presjekli” svi logistički pravci neprijatelja.

Poljska je spremna da zajedno sa Slovačkom isporuči Ukrajini lovce MiG-29, saopštio je ministar odbrane Slovačke Jaroslav Nađ.

Prema njegovim riječima, na sastanku ministara odbrane EU u srijedu u Švedskoj, njegov poljski kolega je potvrdio da će Bratislava učestvovati u zajedničkoj isporuci vojnih aviona Ukrajini.

U vazdušnom boju u Zaporoškoj oblasti ruska avijacija je oborila ukrajinski MIG-29, a u DNR helikopter MI-8, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki izjavio je u intervjuu televiziji "Rusija 24" da nije daleko dan kada će ukrajinske trupe biti potisnute na desnu obalu Dnjepra.

- Ne samo da znamo, mi vjerujemo da će vrlo brzo neprijatelj biti odbačen preko rijeke - rekao je on.

Po riječima Balickog, poslije toga će nam se Zaporožje „vratiti“ i „naši ljudi će nam se vratiti“.

Podsjetimo, 70 odsto Zaporoške oblasti nalazi se pod kontrolom ruskih trupa, ali regionalni centar – grad Zaporožje – ostaje u rukama Oružanih snaga Ukrajine.

Ruska vojska uništila je ukrajinski dron u blizini sela Navlja, Brjanska oblast, napisao je gubernator Aleksandar Bogomaz na svom Telegram kanalu.

- Dron je uništen, nema žrtava niti materijalne štete - navodi se u tekstu.

U Ukrajini su oštećene tri termoelektrane, saopštio je ukrajinski energetski holding DTEK.

- Oštećene su tri termoelektrane DTEK-a. U granatiranju, oprema termoelektrana je ozbiljno oštećena - navodi se u telegram kanalu kompanije.

Ranije je ministar energetike Herman Galuščenko rekao da su pogođeni objekti energetske infrastrukture u sedam regiona Ukrajine.

Ruske snage organizovale su dvostruku liniju odbrane u Zaporoškoj oblasti, saopštio je televiziji "Rusija 24" vršilac dužnosti gubernatora regiona Evgenije Balicki.

Prema riječima gubernatora, vojska je spremna da odbije kontraofanzivu ukrajinskih trupa. On je dodao da se u ovom trenutku, u području Prišiba, koji kontrolišu kijevske vlasti, nalazi oko 40 hiljada ukrajinskih vojnika.

Balicki je govorio i o ulozi lokalnih vlasti u odbrani Zaporoške oblasti. On je napomenuo da je uprava angažovana na snabdijevanju vojske, od početka godine za ove namjene je opredijeljeno oko 400 miliona rubalja.

Ukrajina prekinula isporuke struje Zaporoškoj nuklearki, stranica je prešla na rad uz pomoć dizel-generatora - saopštio je član glavnog savjeta administracije regiona Vladimir Rogov.

- U 4.53 (iz Ukrajine) je isključen posljednji dalekovod, koji je napajao Zaparošku nuklearku. Trenutno je nuklearna elektrana isključena sa spoljnih izvora napajanja - rekao je on.

- To nema nikakve veze sa granatiranjem, u okrugu se nije ništa desilo što bi dovelo do isključenja. To je samo nemoćni gnijev Kijeva - naglasio je Rogov.

On je dodao da zbog prestanka isporuke električne energije nuklearki može doći do poteškoća sa grejanjem u Energodaru.

Dva elektrobloka su prebačena u režim hlađenja, istakao je ruski zvaničnik.

Artjomovsk se nalazi u dijelu DNR koji kontroliše Kijev, sjeverno od velikog grada Gorlovke. Ovo je važno transportno čvorište za snabdijevanje ukrajinskih trupa u Donbasu.

Kako je rekao Sergej Rahmanjin, član Komiteta Vrhovne rade Ukrajine za nacionalnu bezbjednost, odbranu i obaveštajne poslove, situacija u Artjomovsku je kritična. Međutim, u ponedjeljak je, Valerij Zalužni, glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine, pozvao da se nastavi odbrana grada.

Spriječen atentat na predsjednika Pridnjestrovlja

Spreman je atentat na predsjednika Pridnjestrovlja Vadima Krasnoseljskog po nalogu Službe bezbjednosti Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo državne bezbjednosti.

Osumnjičeni za pripremu atentata je uhapšen- prenosi Sputnik.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    11h 0m
    0
  • Slani mafini
    20h 21m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    22h 16m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    20h 10m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    14h 39m
    3