Istočni front, 380. dan: Ruske snage kontrolišu čitavo područje istočno od rijeke Bahmutke

10.03.2023. 18:46
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 380. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Bitka za Artjomovsk i dalje traje iako ruske snage kontrolišu čitavo područje istočno od rijeke Bahmutke. Nastavljeno je granatiranje Ukrajine, a na udaru su i dalje energetski objekti.

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u Kijevu, Kijevskoj oblasti i brojnim regionima u Ukrajini, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Ukrajinske snage pokušaće uskoro da odblokiraju Artjomosk koji je u operativnom okruženju, rekao je pomoćnik lidera Čečenije i komandant specijalne jedinice „Ahmat“ Apti Alaudinov.

- Oni (ukrajinske vlasti) spremni su da tamo ubace bilo koju količinu topovskog mesa kako bi nam nanijeli poraz koji bi nam pokvario imidž – prijetili smo ali nismo zauzeli taj Artjomovsk. Zbog toga se čitava operacija priprema pod rukovodstvom NATO. Do ovog momenta koncentrisane su tri grupacije - rekao je on za TV „Rusija 1“.

„Naša želja je da u bliskoj budućnosti pomognemo Ukrajini da izdrži i počne kontraofanzivu“

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je poslije sastanka sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom u Parizu da dve države namjeravaju da u bliskoj budućnosti pomognu Ukrajini da krene u kontraofranzivu.

- Naša želja je da u bliskoj budućnosti pomognemo Ukrajini da izdrži i počne kontraofanzivu - rekao je francuski lider na zajedničkoj konferenciji za medije sa Sunakom.

Britanski premijer je rekao da su se Pariz i London dogovorili da obučavaju ukrajinske marince.

- Dogovorili smo se da obučavamo ukrajinske marince kako bi Ukrajina uspjela da ostvari prednost na frontu - rekao je Sunak.

Ukrajina upotrijebila američku „pametnu bombu“ kod Artjomovska

Ukrajinski list „Strana.ua“ prvi put je saopštio da su kijevske snage upotrijebile američku „pametnu bombu“ JDAM tokom sukoba u Ukrajini.

- Saopštavaju da je američka 'pametna bomba' JDAM upotrijebljena kod Artjomovska“ - navodi se u opisu videa na kome je zabilježen udar. Prema navodima lista, na snimku je prikazan teren u području Kurdjumovke.

JDAM (Joint direct attack munition) je američki visoko precizni sistem sa savremenim avionskim bombama koje „Boing“ proizvodi od 1997. godine. Radi se o običnim bombama sa slobodnim padom koje su dodatno opremljene kompletom koji čine krila i repni deo sa navigacionim sistemom.

Nije navedeno sa kog aviona su bombe lansirane u Artjomovsku, ali postoji mogućnost da su za JDAM prilagođeni borbeni avioni kojima Ukrajina raspolaže.

Peskov: U Ukrajini postoje i trezveni pristupi

Uprkos propagandnim tokovima mržnje i ispiranja mozga ukrajinskom stanovništvu, u toj zemlji i dalje postoji trezveni pristup kada je riječ o budućim odnosima sa Rusijom, izjavio je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Tim riječima Peskov je prokomentarisao izjavu sekretara Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine Alekseja Danilova koji je rekao da se sve više Ukrajinaca zalaže za mirovne pregovore sa Rusijom.

- Budućnost naših međusobnih odnosa je neizbježna jer su naše zemlje susjedske, to je očigledno - ocijenio je Peskov.

Podsjetimo, ukrajinski političar je prethodno rekao da je sve više građana u Ukrajini koji smatraju da bi trebalo pokrenuti pregovore sa Rusijom, te je ocijenio da je to opasan trend.

- Imajte u vidu, takvih (koji se zalažu za pregovore sa Rusijom) ima sve više. To je veoma opasna tendencija kada ljudi, čak iz zapadne Ukrajine, počinju da govore o takvim stvarima - rekao je Danilov.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- U pravcu Kupjanska i Krasnog Limana ukrajinska vojska za dan je izgubila oko 160 vojnika. Uništena su i dva pikapa, haubica D-30, kao i jedan artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje.

- Ruska vojska uništila je ukrajinski protivvazdušni raketni sistem S-300 u području Petropavlovke u DNR.

- Ruski sistemi PVO za dan su oborili devet projektila ispaljenih iz višecevnih raketnih bacača „hajmars“, a uništeno je i sedam bespilotnih letjelica.

- Grupacija snaga „Istok“ u pravcu Južno-Donjeck i Zaporoškom pravcu nanijela je poraz jedinicama ukrajinske vojske u području Ugljedara u DNR, kao i Zaporoškoj oblasti. Protivnik je za dan izgubio preko 50 vojnika i pet jedinica tehnike.

- Gubici ukrajinskih snaga u pravcu Hersona za dan iznose do 20 ljudi. Uništen je i artiljerijski sistem „gvozdika“.

- Lovačka avijacija ruske vojske oborila je ukrajinski avion Su-27 u DNR.

- Grupacija snaga „Jug“ ruske vojske u pravcu Donjecka za dan je likvidirala preko 120 ukrajinskih vojnika i 13 jedinica tehnike.

Priprema se ofanziva Kijeva u Zaporoškoj oblasti?

Ofanziva ukrajinske snage u Zaporoškoj oblasti mogla bi da bude katastrofalna za kijevski režim, izjavio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Ukoliko Vašington da komandu kijevskom režimu da pokrene ofanzivu u Zaporoškoj oblasti – to bi mogao da bude ujedno i njihov kraj. Ako nešto probaju, dobiće sa više strana - rekao je on.

Uzbuna za vazdušnu opasnost u istočnoj Ukrajini

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u tri istočne oblasti Ukrajine, u Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Kako se navodi, sirene za vazdušnu opasnost aktivirale su se nešto poslije četiri sata ujutru.

Ubrzo nakon toga oglasio se i predstavnik vojne administracije Dnjepropetrovske oblasti koji je rekao da je tokom bombardovanja uništen jedan objekat energetske infrastrukture.

Kijev dovlači pojačanja u Artjomovsk

Kijev nastavlja da pojačava svoje snage u okolini Artjomovska, saopštio je potpukovnik narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrej Moročko.

Kako je precizirao, izviđačke jedinice su uočile da pojačanje ukrajinskim snagama pristiže jugozapadno od Artjomovska.

Prema njegovim riječima, sudeći po broju vojske i količini naoružanja, ovde može biti riječi i o jačanju odbrane, ali i o pripremi kontraofanzive.

Podsjetimo, ruske snage trenutno drže istočni deo Artjomovska, a prema posljednjim informacijama, jedinice grupe „Vagner“ ušle su i u selo Dubovo-Vasiljevka severozapadno od grada.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    10h 48m
    0
  • Slani mafini
    20h 9m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    22h 4m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    19h 58m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    14h 27m
    3