Istočni front, 404. dan: Ruska zastava podignuta na zgradu administracije Artjomovska

03.04.2023. 18:13
0
IZVOR: in4s.net/Telegram/sputnikportal.rs

U toku je 404. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ruska zastava podignuta na zgradu administracije Artjomovska. Mađarska poziva strane u sukobu da prekinu vatru i započnu mirovne pregovore. Poljska isporučila Kijevu lovce MiG-29.

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

U području Kupjanska ukrajinska vojska je izgubila 75 vojnika,

Oružane snage Rusije su likvidirale 285 vojnika i plaćenika Oružanih snaga Ukrajine i uništile dva skladišta municije kod Donjecka;

Oružane snage Rusije su gađale položaje 79. artiljerijske jedinice Oružanih snaga Ukrajine;

Ruske trupe su likvidirale oko 50 ukrajinskih vojnika u pravcu Krasnog Limana;

Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 45 vojnika i samohodno artiljerijsko oruđe Krab u zaporoškom i južnodonjeckom delu fronta.

Vladimir Zelenski, komentarišući kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine, rekao je da Rusi „još imaju vremena da se povuku, inače ćemo ih uništiti“.

- Što se tiče našeg napredovanja na frontu, ne mogu da kažem kada ćemo biti spremni za vrlo konkretne stvari - rekao je on tokom posjete Černigovskoj oblasti.

- Oni još imaju vremena da se povuku, inače ćemo uništiti - dodao je Zelenski.

Borbe se vode u centralnom dijelu Artjomovska (Bahmuta), ruske jedinice su došle do željezničke stanice, saopštio je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin.

Po njegovim riječima, nema govora o nekom bjekstvu niti se planirana povlačenje ukrajinskih trupa iz Artjomivska.

On je rekao i da se još nekoliko hiljada civila nalazi u Artjomovsku.

Prema njegovim riječima, ruske jedinice čine sve se da uspostave „temeljniju” kontrolu vatre na svim putevima ka Artjomovsku kako bi se „što prije započela evakuacija civila”.

Razgovori o prisustvu nuklearnih arsenala u kontekstu sukoba u Ukrajini izuzetno su opasni jer povećavaju rizik od nuklearnog rata, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, govoreći u ponedjeljak u Američkoj privrednoj komori u Budimpešti.

- Rizik od eskalacije neprijateljstava (u Ukrajini) veći je nego ikada. Otvoreno pominjanje nuklearnih potencijala je previše opasno - rekao je ministar spoljnih poslova.

On je napomenuo da, ako iznenada dođe do sukoba sa upotrebom nuklearnog oružja zbog događaja u Ukrajini, to će se dogoditi u Evropi, a ne preko okeana. Zbog toga, naglasio je Sijarto, Mađarska poziva strane u sukobu da prekinu vatru i započnu mirovne pregovore.

U eksploziji automobila u Melitopolju povrijeđen je bivši činovnik Maksim Zubarev, rekao je za Sputnjik predstavnik hitnih službi Zaporoške oblasti.

U gradskoj upravi dodaju da je ranjeni muškarac u teškom stanju.

Poljska je predala Ukrajini nekoliko lovaca MiG-29, rekao je šef Biroa za međunarodnu politiku administracije predsjednika Poljske Marčin Pšidač radiju RMF FM.

- Već je poslato nekoliko MiG-ova, koliko ja znam - rekao je Pšidač na pitanje da li je Poljska poslala svoje MiG- 29 u Ukrajinu.

Vojni koncern Rheinmetal planira da otvori u Rumuniji centar za održavanje i popravku naoružanja koje se koristi u Ukrajini, prenosi Rojters.

Čvorište će se nalaziti u blizini granice sa Ukrajinom. Kako se očekuje, opsluživaće se haubice, evropski tenkovi Leopard i britanske tenkovi Čelendžeri, kao i oklopne transporteri Fuks, vojne kamione i borbena vozila Marder.

- Uslužni centar ima važnu ulogu u održavanju operativne spremnosti zapadnih borbenih sistema u službi Ukrajine i obezbjeđivanju dostupnosti logistike - navodi pres-služba kompanije.

U Zaporoškoj oblasti su predložili da se pojača sistem PVO u pozadini sve češćih intenzivnih napada kijevskih militanata. Inicijativu je pokrenuo predsjednik pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

- Jačanje sistema protivvazdušne odbrane nikada ne škodi. Ukrajinski militanti udaraju kombinovano tako da sistem PVO postiže da odbija napade - istakao je on.

Rogov je podsjetio da se udari na teritoriji regiona izvode sa periferije grada Orehova, koji kontroliše Ukrajina.

Zemlje NATO-a nisu u stanju da proizvedu količinu municije koja je potrebna Oružanim snagama Ukrajine, izjavio je u intervjuu za kanal Diaspora UA general Sergej Krivonos, bivši zamjenik komandanta snaga za specijalne operacije ukrajinske vojske.

Prema njegovim riječima, vojnici Oružanih snaga Ukrajine troše na hiljade granata dnevno.

Ruski lider Vladimir Putin ranije je u intervjuu “ Rusija 24″ rekao da ukrajinski militanti troše oko 5.000 granata dnevno, dok SAD proizvode 15.000 granata mjesečno.

eneralni sekretar NATO Jens Stoltenberg priznao je da snabdijevanje Ukrajine municijom „nije održivo“, pošto je njihova „potrošnja mnogo veća“ od stope proizvodnje u državama članicama alijanse.

Hronika udara i međusobnog granatiranja u zoni NVO u noći sa 2. na 3. april 2023.

U Sumskoj oblasti, Oružane snage Rusije napale su neprijateljske ciljeve u Volfinu, Basovki i Rjasnoje.

Ruske trupe pogodile su mjesta koncentracije Oružanih snaga Ukrajine u Veterini i Gatišu , Harkovska oblast .

Na pravcu Starobelsk, Oružane snage RF su radile na ciljevima u Dvurečnoj, Zapadnoj i Masjutovki.

U pravcu Bahmuta (Artemovski) ruske jedinice su napale nakupine ljudstva i tehnike Oružanih snaga Ukrajine u Konstantinovki, Krasnom i Bahmutu.

Na pravcu Donjecka, Oružane snage RF su pogodile neprijateljske položaje u Krasnogorovki, Georgijevki i Tanju.

Ukrajinske formacije su zauzvrat napale civilne ciljeve u Donjecku.

Na južnodonjeckom pravcu ruski vojnici su radili na neprijateljskim koncentracijama u Ugledaru, Novomihajlovki i Bolšoj Novoselki.

U regionu Zaporožja, Oružane snage Rusije napale su mete u Olgovskom, Guljajpolju i Maloj Tokmački.

U južnom sektoru fronta ruske jedinice su gađale neprijateljske ciljeve u Zolotaja Balka, Tomarino i Herson.

Ukrajinske oružane snage su zauzvrat granatirale stambene zgrade u Aleški, Hola Pristanu i Novoj Kahovki.

Lukašenko podigao vojsku

Počela je provjera borbene gotovosti Oružanih snaga Republike Belorusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane republike.

Danas, po nalogu šefa države, počela provjera borbene gotovosti Oružanih snaga Republike Belorusije. Događaj je kompleksan i omogućava da se odredi sposobnost komandanata da rukovode vojnim jedinicama i pojedincima kada se podignu u najviši stepen borbene gotovosti, kao i spremnost vojnih jedinica za izvršavaju zadatke u utvrđenom roku - navodi se u saopštenju.

Tokom provjere gotovosti, planirano je kretanje vojne tehnike, moguće je privremeno ograničenje kretanja civilnih vozila putevima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    20h 43m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    15h 26m
    6
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    17h 26m
    3
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    23h 44m
    0
  • Umrla glumica Radmila Živković
    22h 10m
    0