Источни фронт, 404. дан: Руска застава подигнута на зграду администрације Артјомовска

03.04.2023. 18:13
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм/sputnikportal.rs

У току је 404. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Руска застава подигнута на зграду администрације Артјомовска. Мађарска позива стране у сукобу да прекину ватру и започну мировне преговоре. Пољска испоручила Кијеву ловце МиГ-29.

Главно са новог брифинга руског Министарства одбране:

У подручју Купјанска украјинска војска је изгубила 75 војника,

Оружане снаге Русије су ликвидирале 285 војника и плаћеника Оружаних снага Украјине и уништиле два складишта муниције код Доњецка;

Оружане снаге Русије су гађале положаје 79. артиљеријске јединице Оружаних снага Украјине;

Руске трупе су ликвидирале око 50 украјинских војника у правцу Красног Лимана;

Оружане снаге Украјине изгубиле су око 45 војника и самоходно артиљеријско оруђе Краб у запорошком и јужнодоњецком делу фронта.

Владимир Зеленски, коментаришући контраофанзиву Оружаних снага Украјине, рекао је да Руси „још имају времена да се повуку, иначе ћемо их уништити“.

- Што се тиче нашег напредовања на фронту, не могу да кажем када ћемо бити спремни за врло конкретне ствари - рекао је он током посјете Черниговској области.

- Они још имају времена да се повуку, иначе ћемо уништити - додао је Зеленски.

Борбе се воде у централном дијелу Артјомовска (Бахмута), руске јединице су дошле до жељезничке станице, саопштио је вршилац дужности лидера ДНР Денис Пушилин.

По његовим ријечима, нема говора о неком бјекству нити се планирана повлачење украјинских трупа из Артјомивска.

Он је рекао и да се још неколико хиљада цивила налази у Артјомовску.

Према његовим ријечима, руске јединице чине све се да успоставе „темељнију” контролу ватре на свим путевима ка Артјомовску како би се „што прије започела евакуација цивила”.

Разговори о присуству нуклеарних арсенала у контексту сукоба у Украјини изузетно су опасни јер повећавају ризик од нуклеарног рата, изјавио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто, говорећи у понедјељак у Америчкој привредној комори у Будимпешти.

- Ризик од ескалације непријатељстава (у Украјини) већи је него икада. Отворено помињање нуклеарних потенцијала је превише опасно - рекао је министар спољних послова.

Он је напоменуо да, ако изненада дође до сукоба са употребом нуклеарног оружја због догађаја у Украјини, то ће се догодити у Европи, а не преко океана. Због тога, нагласио је Сијарто, Мађарска позива стране у сукобу да прекину ватру и започну мировне преговоре.

У експлозији аутомобила у Мелитопољу повријеђен је бивши чиновник Максим Зубарев, рекао је за Спутњик представник хитних служби Запорошке области.

У градској управи додају да је рањени мушкарац у тешком стању.

Пољска је предала Украјини неколико ловаца МиГ-29, рекао је шеф Бироа за међународну политику администрације предсједника Пољске Марчин Пшидач радију РМФ ФМ.

- Већ је послато неколико МиГ-ова, колико ја знам - рекао је Пшидач на питање да ли је Пољска послала своје МиГ- 29 у Украјину.

Војни концерн Рхеинметал планира да отвори у Румунији центар за одржавање и поправку наоружања које се користи у Украјини, преноси Ројтерс.

Чвориште ће се налазити у близини границе са Украјином. Како се очекује, опслуживаће се хаубице, европски тенкови Леопард и британске тенкови Челенџери, као и оклопне транспортери Фукс, војне камионе и борбена возила Мардер.

- Услужни центар има важну улогу у одржавању оперативне спремности западних борбених система у служби Украјине и обезбјеђивању доступности логистике - наводи прес-служба компаније.

У Запорошкој области су предложили да се појача систем ПВО у позадини све чешћих интензивних напада кијевских милитаната. Иницијативу је покренуо предсједник покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов.

- Јачање система противваздушне одбране никада не шкоди. Украјински милитанти ударају комбиновано тако да систем ПВО постиже да одбија нападе - истакао је он.

Рогов је подсјетио да се удари на територији региона изводе са периферије града Орехова, који контролише Украјина.

Земље НАТО-а нису у стању да произведу количину муниције која је потребна Оружаним снагама Украјине, изјавио је у интервјуу за канал Диаспора УА генерал Сергеј Кривонос, бивши замјеник команданта снага за специјалне операције украјинске војске.

Према његовим ријечима, војници Оружаних снага Украјине троше на хиљаде граната дневно.

Руски лидер Владимир Путин раније је у интервјуу “ Русија 24″ рекао да украјински милитанти троше око 5.000 граната дневно, док САД производе 15.000 граната мјесечно.

енерални секретар НАТО Јенс Столтенберг признао је да снабдијевање Украјине муницијом „није одрживо“, пошто је њихова „потрошња много већа“ од стопе производње у државама чланицама алијансе.

Хроника удара и међусобног гранатирања у зони НВО у ноћи са 2. на 3. април 2023.

У Сумској области, Оружане снаге Русије напале су непријатељске циљеве у Волфину, Басовки и Рјасноје.

Руске трупе погодиле су мјеста концентрације Оружаних снага Украјине у Ветерини и Гатишу , Харковска област .

На правцу Старобелск, Оружане снаге РФ су радиле на циљевима у Двуречној, Западној и Масјутовки.

У правцу Бахмута (Артемовски) руске јединице су напале накупине људства и технике Оружаних снага Украјине у Константиновки, Красном и Бахмуту.

На правцу Доњецка, Оружане снаге РФ су погодиле непријатељске положаје у Красногоровки, Георгијевки и Тању.

Украјинске формације су заузврат напале цивилне циљеве у Доњецку.

На јужнодоњецком правцу руски војници су радили на непријатељским концентрацијама у Угледару, Новомихајловки и Болшој Новоселки.

У региону Запорожја, Оружане снаге Русије напале су мете у Олговском, Гуљајпољу и Малој Токмачки.

У јужном сектору фронта руске јединице су гађале непријатељске циљеве у Золотаја Балка, Томарино и Херсон.

Украјинске оружане снаге су заузврат гранатирале стамбене зграде у Алешки, Хола Пристану и Новој Каховки.

Лукашенко подигао војску

Почела је провјера борбене готовости Оружаних снага Републике Белорусије, саопштило је Министарство одбране републике.

Данас, по налогу шефа државе, почела провјера борбене готовости Оружаних снага Републике Белорусије. Догађај је комплексан и омогућава да се одреди способност команданата да руководе војним јединицама и појединцима када се подигну у највиши степен борбене готовости, као и спремност војних јединица за извршавају задатке у утврђеном року - наводи се у саопштењу.

Током провјере готовости, планирано је кретање војне технике, могуће је привремено ограничење кретања цивилних возила путевима.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    18h 41m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    13h 24m
    5
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    23h 56m
    0
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    15h 24m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    21h 42m
    0