Istočni front, 421. dan: Poražen združeni štab ukrajinske grupacije „Bahmut“

20.04.2023. 15:31
0
IZVOR: sputnikportal.rs

toku je 421. ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Ruske snage zauzele su gotovo 90 odsto Artjomovska, žestoke borbe vode se u Avdejevki. Novi američki paket vojne pomoći Kijevu uključivaće municiju za višecevne bacače raketa „hajmars“ i artiljeriju iz rezervi Pentagona.

Ukrajinske trupe ispalile su 20 raketa iz višecijevnih sistema na Kirovski okrug Donjecka, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Vazdušna opasnost objavljena je u Sumskoj i Černigovskoj oblasti na sjeveru Ukrajine, kao i u dijelovima Zaporoške oblasti koje su pod kontrolom ukrajinskih snaga, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.

Poslanica Bundestaga: Nijedan njemački vojnik neće ratovati u Ukrajini

Ukrajina ne treba da očekuje isporuke savremenih lovaca koji su u njemačkom naoružanju, kao ni učešće njemačke armije u sukobu, izjavila je šefica Komiteta za odbranu Bundestaga Mari Agnes Štrak-Cimerman za televizijski kanal ARD.

- U Ukrajini neće biti kopnene vojske. Nijedan njemački ili evropski vojnik neće stupiti na ukrajinsku teritoriju - naglasila je političarka.

Ona je ponovo naglasila da EU, a prije svega Njemačka, neće isporučivati Ukrajini savremene borbene avione kao što su „Jurofajter“ ili „Tornado“, jer nema mogućnosti da se ukrajinski piloti operativno obuče za njihovu upotrebu.

- S MiG-ovima je sve drugačije. To su sovjetske zalihe, one se mogu koristiti odmah - rekla je političarka.

Izvještaj Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruska vojska uništila je zajednički štab grupacije Oružanih snaga Ukrajine „Bahmut“ u području mjesta Konstantinovka u DNR.

- Ukrajinske snage su u pravcu Donjecka za dan izgubile do 470 vojnika.

- Jurišni odredi uz podršku Vazdušno-desantnih snaga Rusije i snaga grupe trupa „Jug“ ruske vojske nastavljaju da uništavaju protivnika u zapadnom dijelu Artjomovska.

- U pravcu Kupjanska ukrajinska vojska je izgubila do 50 vojnika, spriječeno je djelovanje tri diverzantsko-izviđačke grupe. U pravcu Krasnog Limana likvidirano je preko 60 ukrajinskih vojnika.

- U pravcu Hersona za dan je likvidirano preko 15 ukrajinskih vojnika, kao i artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje.

- U pravcu Južno-Donjeck i Zaporoškom pravcu spriječeno je djelovanje dvije diverzantske gripe, a ukrajinske snage su u tim pravcima za dan izgubile do 30 vojnika.

- Ruski sistemi PVO oborili su tri ukrajinska drona.

Danska i Holandija isporučiće Ukrajini tenkove „leopard 2“

Danska će zajedno sa Holandijom isporučiti Ukrajini 14 tenkova „leopard 2“, izjavio je ministar spoljnih poslova Danske Lars Loke Rasmusen, prenosi Danski radio.

- To je velika donacija Danske u okviru projekta saradnje sa Holandijom. U okviru nje isporučićemo Ukrajini 14 tenkova 'leopard 2' - rekao je Rasmusen.

Ministarstvo odbrane Holandije je preciziralo da će tenkovi vjerovatno biti isporučeni Kijevu 2024. godine.

Ranije je saopšteno da će prvi tenkovi „leopard 1“ iz Danske, Njemačke i Holandije biti predati Ukrajini početkom maja.

Rogov: Najavljeni datum kontraofanzive Kijeva pada na godišnjicu smrti Hitlera

Datum mogućeg početka kontraofanzive Kijeva, koju je najavio portal „Njuzvik“, pada na godišnjicu smrti Adolfa Hitlera, primjetio je šef zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

- S obzirom na to kako se nacistički režim divi nacistima i kako ih slijedi, nije isključeno da mogu odrediti da kontraofanziva krene na datum smrti svog ideološkog vođe Hitlera – 30. aprila, pogotovo što se taj datum pojavljivao u američkim medijima koji su se pozivali na neke tajne materijale - rekao je Rogov za Sputnjik.

Kako je pisao američki portal „Njuzvik“, pozivajući se na tajna dokumenta Pentagona, SAD i saveznici pripremaju Ukrajinu da krene u ofanzivu 30. aprila.

Mediji: U Kijevu namjeravaju da popune redove sa 40.000 vojnika

U Ukrajini namjeravaju da popune trupe sa najmanje 40.000 vojnika, ali zvaničnici smatraju da taj broj neće biti dovoljan, piše list „Fajnenšel tajms“.

Kako se navodi, Ukrajina je zimus pokrenula aktivnu kampanju regrutovanja, a pri Ministarstvu unutrašnjih poslova zemlje formira se nekoliko novih jurišnih jedinica.

Seul ne isporučuje oružje Kijevu zarad stabilnih odnosa s Moskvom

Južna Koreja ne isporučuje oružje Kijevu radi stabilnosti u odnosima s Rusijom, prenosi agencija „Jonhap“ pozivajući se na izvor u kancelariji predsjednika.

- U zakonodavstvu Južne Koreje nema zakona koji bi zabranio isporučivanje oružja drugo zemlji koja ratuje. U odredbama Ministarstva inostranih poslova takođe nema tačke koja onemogućava ukazivanje vojne pomoći trećoj zemlji koja se našla u teškom položaju. Mi to ne radimo zbog toga što Južna Koreja aktivno podržava međunarodnu zajednicu u zaštiti slobode građana Ukrajine, ali je istvremeno dužna da na stabilan način upravlja odnosima s Rusijom - objasnio je činovnik.

U srijedu je predsednik Južne Koreje Jun Sok Jol izjavio da će Seulu, u slučaju da u Ukrajini situacija eskalira do tačke s kojom „međunarodna zajednica ne može da se pomiri“, biti teško da insistira samo na ukazivanju humanitarne ili finansijske podrške Kijevu.

Oboren ukrajinski Su-25 na području Ugljedara

Operator prenosnog raketnog kompleksa „igla“ morske pešadije Tihookeanske flote oborio je na području Ugljedara ukrajinski jurišni avion Su-25, saopštio je načelnik pres-centra grupacije „Istok“ Aleksandar Gordejev.

- U južno-donjeckom pravcu protivnik je spriječen u pokušaju da izvede avionski napad na položaje grupe 'Istok' na prvoj liniji fronta. Operator prenosnog raketnog kompleksa 'igla' jedinice morske pješadije Tihookeanske flote na području Ugljedara oborio je avion Su-25 Oružanih snaga Ukrajine - saopštio je Gordejev.

Vazdušnim izviđanjem otkrivena je i obavještajna grupa protivnika, a vatrom iz minobacača četiri ukrajinska vojnika su likvidirana.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    9h 55m
    0
  • Slani mafini
    19h 16m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    21h 11m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    19h 5m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    13h 34m
    3