Istočni front, 422. dan: Ruski sistemi PVO presreli tri projektila ispaljena iz višecijevnih raketnih bacača „hajmars“

21.04.2023. 20:18
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 422. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

I dalje žestoke borbe za Artjomovsk i kod Avdejevke. Takođe, ukrajinske snage pretrpjele su i velike gubitke u pravcu Donjecka, ali i Kupjanska i Krasnog Limana. Predsjednici Francuske i Amerike poručili – Kina treba da pomogne u okončanju ukrajinskog sukoba.

„Upozorili smo vas…“

Administracija SAD je upozoravala vlasti Kijeva da ukrajinska vojska neće imati dovoljno snage da zadrži Artjomovsk zbog čega je i savjetovala da se grad prepusti ruskim snagama, piše list „Vašington post“.

List navodi da su te informacije navode u tajnim dokumentima iz Pentagona koji su nedavno objelodanjeni na društvenim mrežama.

Eksplozija u Belgorodu

Ruska vojska: Uzrok eksplozije u Belgorodu – nenamjeran pad projektila sa aviona Su-34, nema žrtava

Pripadnici ruske vojne grupacije „Zapad“ spriječili su pokušaj ukrajinske vojske da izvedu rotaciju na kupjanskom dijelu fronta, prenose mediji.

Istovremeno, ruske snage su uz pomoć projektila „Krasnopolj“ uništile jedan ukrajinski tenk i lansirni sistem „grad“.

Sirene širom Ukrajine tokom noći

Sirene za vazdušnu opasnost tokom noći su se oglašavale u više ukrajinskih regiona i to u više navrata, dok je u jednom trenutku vazdušna opasnost bila proglašena i na cijeloj teritoriji Ukrajine, prenose mediji.

Prvo su se sirene oglasile u Kijevu i u Kijevskoj oblasti, a zatimi u Lavovskoj, Ternopoljskoj, Hmeljnickoj, Žitomirskoj, Vinjickoj i Sumskoj oblasti.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruske snage su u pravcu Donjecka za protekla 24 časa likvidirale do 310 ukrajinskih vojnika, četiri oklopna vozila, višecijevni raketni bacač „grad“, haubice „msta-B“ i „gvozdika“.

- Jurišni odredi ruske vojske nastavljaju borbe u zapadnom dijelu Artjomovska. Vazdušno-desantne snage suzbijaju pokušaje protivnika da izvede kontranapad na bokovima i pružaju podršku jurišnim odredima za zauzimanje grada.

- Ruska vojska je nanijela poraz ukrajinskim jedinicama u području naseljenih mjesta Krasno, Časov Jar i Predtečino u DNR. U području mjesta Konstantinovka u DNR uništeno je skladište goriva za ukrajinsku vojnu tehniku.

- U pravcu Kupjanska spriječeno je djelovanje četiri diverzantske grupe. Likvidirano je preko 60 ukrajinskih vojnika, a takođe je uništeno skladište municije protivnika, haubice D-20 i „akacija“. U pravcu Krasnog Limana za dan je likvidirano preko 55 ukrajinskih vojnika. Uništene su i haubice D-20 i „gvozdika“.

- U pravcu Južno-Donjeck i Zaporoškom pravcu ukrajinske snage su izgubile do 90 ukrajinskih vojnika, a uništena su i dva skladišta municije i haubica „msta-B“.

- U napadima ruske avijacije i artiljerije u pravcu Hersona likvidirano je do 10 ukrajinskih vojnika i dva vojna vozila.

- Ruski sistemi PVO presreli su tri projektila ispaljena iz višecijevnih raketnih bacača „hajmars“. U DNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti uništena su tri ukrajinska drona.

Ukrajina priznala – ruska vojska napreduje u Artjomovsku

Ruske snage nastavljaju sa napadima na Artjomovsk i uspevaju da napreduju u tom pravcu, izjavila je zamjenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar.

Kako je rekla, tamo se vode veoma teške bitke, a ukrajinske snage nastoje ne samo da se odbrane, već i da izvedu pojedine jurišne akcije.

Ona je situaciju u Artjomovsku ocijenila kao „napetu“, ali i „pod kontrolom“.

NATO razmatra isporuku aviona Ukrajini

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da saveznici iz Alijanse razgovaraju o isporuci različitih tipova aviona Ukrajini, te da će o tome biti govora na današnjem sastanku Kontakt grupe za Ukrajinu u američkoj bazi „Ramštajn“ u Nemačkoj.

- Što se tiče aviona, saveznici su ih isporučili. Poljska je obezbijedila MiG-29. Trenutno se pregovara o isporuci drugih tipova aviona Ukrajini - rekao je Stoltenberg.

On je dodao da su sve države NATO saglasne sa tim da Ukrajina treba da postane članica Alijanse.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    10h 34m
    0
  • Slani mafini
    19h 55m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    21h 50m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    19h 44m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    14h 13m
    3