Istočni front, 423. dan: Ruski "Vagnerovci" zauzeli još tri okruga u Bahmutu

22.04.2023. 14:23
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 423. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Nastavljaju se borbe za Artjomovsk i kod Avdejevke dok je, prema pisanju lista „Forin polisi“, Kijev odložio početak kontraofanzive „do daljeg“ zbog nedostatka naoružanja. Osujećeni pokušaji ukrajinske vojske da izvede ofanzivu u četiri pravca u DNR.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Jurišni odredi ruske vojske su u proteklom danu oslobodili tri kvarta u zapadnom dijelu Artjomovska.

- U pravcu Donjecka likvidirano je do 255 ukrajinskih vojnika i plaćenika. Uništeni su i borbeno vozilo pješadije, višecijevni raketni lanser „grad“, kao i dvije haubice D-20.

- U području mjesta Serebrjanka u DNR uništeno je skladište municije 95. desantne jurišne brigade ukrajinske vojske, dok je u mjestu Konstantinovka uništeno skladište raketno-artiljerijskog naoružanja ukrajinske vojske.

- U pravcu Kupjanska likvidirano je do 60 ukrajinskih vojnika. U području mjesta Sinjkovka u Harkovskoj oblasti i Steljmahovka u LNR spriječeno je djelovanje dvije ukrajinske diverzantske grupe.

- U pravcu Krasnog Limana u području LNR spriječeno je djelovanje dvije ukrajinske diverzantske izviđačke grupe i likvidirano je preko 65 vojnika.

- U pravcu Hersona likvidirano je preko 25 ukrajinskih vojnika i haubica D-20.

- U području mjesta Starica u Harkovskoj oblasti uništeno je skladište municije ukrajinske 67. mehanizovane brigade.

- U području DNR spriječeno djelovanje diverzantske grupe. U pravcu Južno-Donjeckom i Zaporoškom pravcu ukrajinske snage izgubile do 20 vojnika.

„Planirali smo kontraofanzivu u aprilu ali…“

Ukrajina je planirala da pokrene kontraofanzivu u aprilu ali je bila prinuđena da je odgodi na neodređen period, izjavila je poslanica Vrhovne rade Aleksandra Ustinova.

Kako je rekla, razlog za odlaganje je nedostatak naoružanja koje ukrajinske snage imaju na raspolaganju.

Na Krimu aktiviran PVO

Sistem protivvazduhoplovne odbrane aktiviran je na Krimu, saopštio je lider republike Sergej Aksjonov.

- Na nebu iznad Krima dejstvovao je PVO. Nema žrtava i nije pričinjena materijalna šteta - naveo je Aksjonov na Telegramu.

On je pozvao sve stanovnike da ostanu mirni i da vjeruju samo zvaničnim izvorima.

Granatiran Kurski region u Rusiji

Ukrajinska vojska granatirala je Kursi region na teritoriji Ruske Federacije ispalivši preko 20 granata, međutim, u napadu nije bilo stradalih i ranjenih, a nije nanijeta ni ozbiljnija materijalna šteta.

Međutim, zbog napada pojedini regioni ove oblasti ostali su bez struje, a sve službe već su na terenu kako bi sanirale štetu.

Ruski „vasiljek“ u akciji

Ministarstvo odbrane Rusije pokazalo je snimak djelovanja automatskog minobacača kalibra 82 milimetra „vasiljek“ tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Na snimku se vidi kako se minobacač doprema na položaj na oklopnom vozilu MT-LB i zatim izvodi paljba po neprijateljskim položajima.

Ukrajinske snage granatirale Donjeck tokom noći

Ukrajinske snage su granatirale Donjeck tokom noći koristeći projektile koje su dobili od zemalja-članica NATO, saopšteno je iz koordinacionog centra Donjecke Narodne Republike.

Za protekla 24 časa ukrajinska vojska je ukupno gađala 25 puta teritoriju Donjecke Narodne Republike, a konkretno u Donjecku gađana je Kujbiševska četvrt. Ukupno je ispaljeno 109 granata.

Na napuštenim položajima Ukrajinaca u Artjomovsku pronađeni nacistički simboli

Na napuštenim položajima ukrajinskih snaga u Artjomovsku često se mogu pronaći nacistički simboli, izjavio je neimenovani borac grupe „Vagner“ za Sputnjik.

Takođe je rekao i da Ukrajinci obilježavaju svoju oklopnu tehniku bijelim krstovima što podsjeća na znak vermahta iz Drugog svjetskog rata.

- Pronalazimo razne stvari, pronalazimo puno nacističkih simbola na uniformama, a jednom prilikom sam video nož sa izrezbarenim kukastim krstom. Verovatno žele da uplaše ljude sa tim takvim nacističkim simbolima - rekao je on.

Ruska avijacija uništila skladišta ukrajinske municije

Ruska avijacija uništila je skladište raketno-artiljerijskog naoružanja ukrajinske vojske u regionu Sergejevke u Aleksandro-Kalinjinskom pravcu, izjavio je portparol ruske vojne grupe „Jug“ Ivan Bigma.

Kako je rekao, tom prilikom uništeno je oko 600 projektila za ukrajinske višecijevne raketne lansere.

Pored toga, ruske artiljerijske baterije su gađale i položaje 43. artiljerijske ukrajinske brigade u rejonu Gornjanke gdje je uništen objekat ukrajinskih snaga za specijalne operacije.

Takođe, u Avdejevskom pravcu artiljerija Južnog okruga ruske vojske gađale su i nanijele gubitke 110. mehanizovanoj brigadi ukrajinske vojske.

Ukrajinci bacaju ogromnu količinu naoružanja napuštajući Artjomovsk

Ukrajinski vojnici bacaju ogromnu količinu naoružanja prilikom napuštanja svojih položaja u Artjomovsku, izjavio je jedan od boraca grupe „Vagner“ za Sputnjik.

- Bacaju ogromnu količinu naoružanja. Pronalazimo i američke mitraljeze, mi ih koristimo ukoliko su u operativnom stanju. Ostavljaju ogromnu količinu municije. Hvala Ukrajini što nas snabdijeva tim specifičnim naoružanjem - rekao je on.

Takođe je rekao i da su ukrajinske trupe minirale dosta zgrada prilikom napuštanja svojih položaja u Artjomovsku.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    6h 28m
    0
  • Slani mafini
    15h 49m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    17h 44m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    15h 38m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    10h 7m
    3