Istočni front, 435. dan: Oslobođena još dva kvarta u Artjomovsku

04.05.2023. 15:21
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 435. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Nekoliko eksplozija je odjeknulo u Kijevu i Odesi, navodi ukrajinsko izdanje Klimenko Tajms. Kijevska oblasna vojna uprava javila je da dejstvuje PVO. Eksplozije su odjeknule u Slavjansku i Kramatorsku u Donjeckoj oblasti.

Vladimir Rogov, predsednik pokreta "zajedno sa Rusijom", rekao je da se u Zaporožje, koje kontroliše Ukrajina, dogodila eksplozija, nakon čega je nestala struja u „velikom dijelu grada“.

O eksplozijama u Kijevu pisali su i ukrajinski mediji. Istovremeno, vlasti Kirovogradske oblasti Ukrajine saopštile su o požaru na skladištu nafte u Kropivnjickom.

Raketni napad na položaje ukrajinskih snaga

Ruska vojska je izvela raketni napad na položaje ukrajinskih snaga u Kramatorsku. Nekoliko eksplozija su odjeknule u Odesi i Kijevu.

Ruski borci uništili su tri ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe u pravcu Kupjanska, saopštio je portparol grupe Zapad Sergej Žibinski.

Osim toga, ruska vojska je osujetila dva pokušaja rotiranja ukrajinskih trupa na prvoj liniji fronta u blizini Novomlinska i Krahmalnoje, u Harkovskoj oblasti.

U zoni odbrane 6. kombinovane armije, artiljerijskom vatrom uništeno je pet neprijateljskih osmatračnica, dodao je Zibinski.

Takođe, u blizini Krasnog Sela, ruski vojnici su uništili top D-30 i minobacačku posadu na istočnoj periferiji Mankovke.

Zelenski u Holandiji

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski doputovao je u Holandiju, gdje će se sastati sa premijerom Markom Ruteom, kao i ministrima spoljnih poslova i odbrane Vopkeom Hoekstrom i Kajsom Olongren.

Kako piše Politiko, tokom posjete ukrajinski lider planira da održi govor pod nazivom „Nema mira bez pravde“.

SAD pružile 35,7 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini

Sjedinjene Države su pružile 35,7 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini od 24. februara 2022. godine, navodi se u saopštenju pres-službe Pentagona.

Sjedinjene Države izdvojile više od 36,4 milijarde dolara za „pružanje pomoći Ukrajini u sferi bezbjednosti“ otkako je Džozef Bajden preuzeo dužnost.

Dokument je objavljen povodom novog paketa pomoći Kijevu.

Pentagon je ranije izvijestio da su američke vlasti izdvojila novi paket vojne pomoći Ukrajini, vrijedan 300 miliona dolara, koji uključuje municiju za višestruke raketne sisteme hajmars, rakete Hidra 70, artiljerijske granate i protivtenkovske sisteme.

Oboreni dronovi

Ruska PVO oborila je dron u Voronješkoj oblasti. Niko nije povrijeđen niti je napravljena materijalna šteta, saopštio je gubernator oblasti Aleksandar Gusjev.

Dron se srušio i na teritoriju Novošahtinske fabrike u Rostovskoj oblasti, šteta je manja, nema žrtava, rekao je gubernator oblasti Vasilij Golubjev.

Odbijen napad na stambena naselja u Hersonskoj oblasti

Ruska vojska je odbila napad ukrajinskih bespilotnih letjelica na stambena naselja u Hersonskoj oblasti, rekao je za Sputnjik Aleksej Ruljev, portparol grupe Dnjepar.

- Jedinica PVO grupe Dnjepar odbila je još jedan napad ukrajinskih nacionalista na stambena naselja u Hersonskoj oblasti. Uništeni su jurišni dronovi u području Obrivka, Nova. Majačka, Podstepne i Sagi - rekao je on.

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Jurišni odredi su za dan zauzeli još dva kvarta Artjomovska (Bahmuta) u DNR, nastavljaju da potpiskuju protivnika u zapadnom dijelu grada;

- Ruska vojska uništila je skladište goriva za ukrajinsku vojsku u Kirovogradskoj oblasti;

- U pravcu Kupjanska likvidirano je oko 30 ukrajinskih vojnika, uništena su dva oklopna vozila, kao i samohodni top „Gvozdika“;

- U Harkovskoj oblasti uništeno je skladište artiljerijske municije 67. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;

- U području Krasnog Limana eliminisano je oko 70 militanata, uništen tenk, dva borbena vozila, 2 kamioneta, kao i haubica Msta-B;

- U pravcu Donjecka likvidirano je oko 255 militanata, uništena su dva oklopna vozila, dve haubice D-20 i samohodni top „Gvozdika“;

- U DNR uništeno skladište municije 66. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    7h 2m
    0
  • Slani mafini
    16h 23m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    18h 18m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    16h 12m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    10h 41m
    3