Istočni front, 464: Rusija ove godine formira dvije nove armije i dva vojna okruga

02.06.2023. 15:17
0
IZVOR: in4s.net

Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini, 464. dan.

Nastavljaju se borbe na svim dijelovima fronta, a najžešće je trenutno u pravcu Marjinke. Ruska vojska je juče likvidirala više od 50 ukrajinskih vojnika koji su probali da napadnu i upadnu u rusku Bjelgorodsku oblast.

U toku snažna razmena artiljerijske vatre

U toku je snažna razmjena artiljerijske vatre između ruskih i ukrajinskih snaga na sjeveru Donjecke Narodne Republike, saopštio je stariji oficir ruske artiljerijske baterije.

On je rekao i da njegova jedinica u tom pravcu svakodnevno izvede oko 10 „izlazaka na teren“ sa ciljem da se suzbije vatra protivnika.

Dodao je i da je cilj da se približe na udaljenost od tri kilometra od protivnika kako bi gađanja postala preciznija i efikanija.

Rusija ove godine formira dvije nove armije i dva vojna okruga

U Oružanim snagama Rusije ove godine će biti formirane dvije armije, armijski korpus, nova vojna pomorska oblast, pet divizija, 26 brigada i dva vojna okruga, saopštio je zamjenik načelnika Generalštaba ruske vojske, general-pukovnik Evgenije Burdinski.

- U 2023. godini potrebno je blagovremeno obezbijediti organizacionu i kadrovsku podršku za formiranje kombinovane i vazdušne armije, armijskog korpusa, Azovskog pomorskog okruga, pet divizija i 26 brigada, kao i formiranje Moskovskog i Lenjingradskog vojnog okruga - navodi Burdinski u članku za časopis „Vojni komesarijati Rusije“, prenosi Sputnjik.

Rusija poručila Americi: U nuklearnom ratu imamo dvije opcije – ili da pobijedimo, ili da ne izgubimo

Sjedinjene Američke Države dugi niz godina uništavaju međunarodni sistem osiguravanja bezbjednosti u svijetu u cilju sticanja jednostranih prednosti, izjavio je poslanik Državne dume Rusije Oleg Morozov za Sputnjik.

On se osvrnuo na posljednju odluku Vašingtona koji je saopštio da SAD od 1. juna prestaju da predaju informacije Rusiji o statusu i lokaciji svog strateškog naoružanja koje potpada pod Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START).

- Ne ostavljaju nam izbora. Ako ne žele da sačuvaju zajednički štit, treba oštriti mač. Hipersonično oružje, nuklearni motori, preciznost i besprjekornost – to su komponente našeg mača. Imamo samo dvije opcije ako počne nuklearni rat: da pobijedimo ili da ne izgubimo. Amerikanci treba to dobro da utuve u glavu - rekao je Morozov.

 

Član Međunarodnog komiteta Saveta federacije Rusije Sergej Cekov slaže se da će se odluka Vašingtona negativno odraziti na globalnu bezbjednost.

- To je loše za globalnu bezbjednost, za Ameriku, Rusiju, Evropu - ocijenio je Cekov, istakavši da je Rusija uvijek poštovala sve dogovore, a da su ih kršili Amerikanci.

Stav Moskve ostaje nepromjenjen

Ruska ambasada u Vašingtonu saopštila je da je Moskva uzela u obzir kontramjere koje su SAD najavile u kontekstu START-a.

Komentari 0
Povezane vijesti
Istočni front, 583. dan: Ruski sistemi PVO za nedelju dana uništili 185 ukrajinskih dronova Istočni front, 583. dan: Ruski sistemi PVO za nedelju dana uništili 185 ukrajinskih dronova
Istočni front, 582. dan: Ruska vojska poboljšala položaje na prvoj liniji fronta Istočni front, 582. dan: Ruska vojska poboljšala položaje na prvoj liniji fronta
Istočni front, 581. dan: Uništeno ukrajinsko skladište municije Istočni front, 581. dan: Uništeno ukrajinsko skladište municije
Najčitanije
 • "Dani tikve" okupili veliki broj izlagača i posjetilaca (FOTO)
  11h 14m
  0
 • Najveću tikvu uzgojila Bojana Milanović iz Prijepolja
  10h 48m
  0
 • Aktivan humanitarni broj 17092 za našu Magdalenu!
  15h 31m
  0
 • Svete mučenice Vera, Nada i Ljubav i majka im Sofija
  16h 48m
  0
 • Tijela trojice Srba ubijenih u Banjskoj predata porodicama
  10h 40m
  1