Istočni front, 512. dan: Ruske artiljerijske jedinice uništile ukrajinske jedinice nadomak Artjomovska

20.07.2023. 14:42
0
IZVOR: in4s.net/sputnikportal.rs

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 512. dan.

Nastavljaju se borbe na različitim dijelovima fronta. Ukrajinske snage nastavile da napadaju dronovima Krim, prenosi Sputnik.

Objavljene rute brodova sa kojih su mogli biti izvedeni napadi na Krimski most.

Potpukovnik LNR u ostavci Vladimir Maročko izjavio je da ukrajinske snage u pravcu ka Krasnom Limanu, gdje su posljednjih dana vođene intenzivne borbe, trpe katastrofalne gubitke.

Ukrajinska vojska sprema operaciju s ciljem da pređe Dnjepar i zauzmu Zaporošku nuklearku krajem jula, izjavio je lider zaporoškog pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

Australijske vlasti uvele su sankcije protiv deset državljana Rusije i Bjelorusije i 35 ruskih organizacija, saopštila je ministar spoljnih poslova Peni Vong.

U napadu dronova na sjevero-zapadu Krima poginula je jedna djevojčica, saopštio je lider Krima Sergej Aksjonov.

Ruske artiljerijske jedinice uništile su ukrajinske jedinice nadomak Artjomovska.

Ukrajinski mediji izvestili su da je tokom noći bilo eksplozija u Odesi, Nikolajevu i gradu Sumi. Pres sekretar ukrajinskih snaga „Jug“ Natalija Gumenjuk saopštila je da je u Odeskoj oblasti oštećeno više logističkih objekata.

Moć ruskog tenka T-90 neprijatno iznenađenje za ukrajinsku vojsku

Borbene karakteristike i mobilnost ruskog tenka T-90M „proriv“ neprijatno je iznenadila ukrajinsku vojsku, piše list „Militari voč magazin“.

Eksperti navode da T-90M prevazilazi drugu rusku oklopnu tehniku i može biti ozbiljna konkurencija tenkovima zapadne proizvodnje.

- Najistaknutije karakteristike tenka T-90M su: čvrst oklop, široka upotreba dinamičke zaštite od kumulativnog oklopa ‘relikt’, moderna kontrola vatre, termovizijski nišan i digitalni displej za komandira - navodi se u članku.

Autor članka ukazuje na male gabarite tenka „proriv“, čija je veličina oko dvije trećine veličine zapadnih konkurenata, što smanjuje troškove za gorivo i stvara dodatne smetnje neprijateljskoj artiljeriji.

T-90M ima velike protivpešadijske i protivtenkovske mogućnosti, mobilnost i zaštitu, što ga čini kandidatom za najbolji tenk, zaključio je novinar, prenosi Sputnik.

Zaharova: Zapad nije primijetio stradanje civila na Krimskom mostu ni djevojčicu koja je preživjela pakao

Međunarodna zajednica „nije primijetila“ napad na Krimski most u kom su stradali nedužni građani, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Pogledajte reakciju međunarodne zajednice – niko nije primijetio ni napad, ni ubijene civile, ni djevojčicu koja je preživjela pakao na zemlji. Oni su samo prelazili most. Podsjetiću: Zapad obično od mnogo manje strašnih priča po tragediji, tragizmu pravi od njih prave medijske kampanje. Samo onda kada one mogu da posluže njihovoj ideologiji - ocijenila je Zaharova na brifingu.

Prema njenim riječima, kada se nešto ne uklapa u njihov pogled na svijet, „ne zanima ih sudbina djece“.

Podsjećamo, 17. jula noću kijevski režim je izveo napad na Krimski most pomoću dva bespilotna plovila. Tom prilikom su poginule dvije osobe, bračni par, a povrijeđena je njihova maloljetna ćerka, prenosi Sputnik.

Ukrajinska kontraofanziva je samoubistvena

Portparol je pored toga istakla da Sjedinjenim Američkim Državama ne odgovara situacija u Ukrajini, od ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog zahtijevaju da po svaku cijenu nastavi kontraofanzivu.

- Trenutna situacija na ratištu njima (SAD) očigledno ne odgovara. Sada se od režima Zelenskog traži samo jedno: da opravda sredstva uložena u njega i da po svaku cijenu nastavi samoubistvenu kontraofanzivu - rekla je Zaharova na brifingu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    10h 14m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    9h 48m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    8h 54m
    3
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    2h 16m
    0
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    11h 15m
    0