Istočni front, 518. dan: Spriječen pokušaj jedinica Oružanih snaga Ukrajine da izvedu borbeno izviđanje u pravcu Prijutnog

26.07.2023. 13:05
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 518. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Zapad još nije postigao dogovor o obuci pilota Oružanih snaga Ukrajine za upravljanje F-16. Tokom noći eksplozije su odjeknule u Harkovu i na Zmijskom ostrvu, u Crnom moru, javljaju mediji. Zmijsko ostrvo se nalazi u sivoj zoni.

Novi talas ukrajinske „kontraofanzive“

Na zaporoškom dijelu fronta počeo je novi talas ukrajinske „kontraofanzive“, saopštio je šef zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov na Telegramu.

Kako je istakao, protivnik je angažovao „maksimalne snage“ u pokušaju da probije rusku odbranu na orehovskom pravcu zaporoškog fronta.

Rano jutros, nakon masovne artiljerijske paljbe i vazdušnih napada, ukrajinska vojska je krenula u juriš na položaje ruske vojske, dodao je Rogov. Protivnik je izveo glavni napad sjeveroistočno od Rabotina.

Zaharova: Počinioci će definitivno biti otkriveni i kažnjeni

Rusija može preduzeti oštre uzvratne mjere zbog terorističkih napada Ukrajine na Krim i Moskvu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Sedamnaestog jula izvršen je napad na Krimski most, 24. jula dvije ukrajinske bespilotne letjelice su pokušale da pogode ciljeve u Moskvi, 17 dronova je pokušalo da napadne objekte na Krimu. Sve ove pokušaje su uspješno odbile ruske snage PVO i snage za elektronsko ratovanje (sredstvima za elektronsko ratovanje). Ranije, 20. jula, ukrajinski dron je napao selo Razdoljno na Krimu, nažalost, bilo je gubitaka - 14-godišnja djevojčica je preminula - podsjetila je diplomata i dodala:

- Sve ove zločine detaljno istražuje Istražni komitet Rusije. Počinioci će definitivno biti otkriveni i kažnjeni. Imamo pravo da preduzmemo oštre mjere odmazde.

Napeta situacija na liniji razdvajanja u Zaporoškoj oblasti

Situacija na liniji razdvajanja u Zaporoškoj oblasti je napeta, Oružane snage Ukrajine bezuspješno pokušavaju da probiju odbranu, rekao je vršilac dužnosti gubernatora regiona Evgenije Balicki na svom Telegram kanalu.

- Situacija na području Rabotina, Novodanilovke i Novopokrovke je eskalirala, neprijatelj je od četiri ujutru pokušao da probije odbranu, ali je naišao na žestok otpor naših jedinica i pretrpio značajne gubitke - napisao je on.

Prema riječima Balickog, ukrajinske trupe su tokom proteklog dana ispalile 36 projektila na Zaporošku oblast, u pravcu Pologa, Tokmaka i Vasilovke.

Dva vazdušna udara na 14. posebnu mehanizovanu brigadu Oružanih snaga Ukrajine

Lovac-bombarder Su-34 izveo je dva vazdušna udara na 14. posebnu mehanizovanu brigadu Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanskog, rekao je Sputnjiku pukovnik Sergej Zibinski, načelnik pres-centra grupe Zapad.

U tom pravcu ruski tenkovi i haubice su gađali položaje jedinica 32. posebne mehanizovane brigade u području Steljmahovke.

Osujećen pokušaj jedinica Oružanih snaga Ukrajine da izvedu borbeno izviđanje u pravcu Prijutnog

Ruska grupa Istok spriječila je jedinice Oružanih snaga Ukrajine da izvedu izviđanje u zaparoškom pravcu, saopštio je portparol grupe Oleg Čehov.

- Na zaporoškom pravcu, motorizovane jedinice grupe osujetile su pokušaj jedinica Oružanih snaga Ukrajine da izvedu borbeno izviđanje u pravcu Prijutnog. Pretrpivši gubitke, neprijatelj se povukao - rekao je on.

Avijacija je gađala položaje ukrajinskih snaga u području Novodanilovke. Uništeno je skladište municije i skloništa sa vojnom tehnikom u Červonu.

Ruska avijacija bila je aktivna u Prijutnom, Žerebjanki i Pjatihatki.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 37m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 32m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 37m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 26m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 35m
    3