Istočni front, 537: Ruske PVO snage odbile ukrajinski napad na Berdjansk, sve rakete oborene

14.08.2023. 12:22
0
IZVOR: in4s.net/sputnikportal.rs

U toku je 537. dan specijalne vojne operacije.

Situacija na kupjanskom dijelu fronta i dalje napeta, dok se na jugu borbe stišavaju. Ukrajina i dalje pokušava da napadne ruske objekte dronovima, ali PVO snage uspijevaju da obore te bespilotne letjelice. Prema nezvaničnim podacima, tokom kontraofanzive Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 48 hiljada ljudi, prenosi Sputnik.

Snage Kijeva granatirale manastir u Hersonskoj oblasti

Ukrajinska vojska granatirala je manastir u Hersonskoj oblasti, saopštila je pres služba administracije Novokahovskog gradskog okruga.

U pitanju je Korsunsko Bogorodični manastir, a granata je pogodila jednu od zgrada usljed čega se urušio krov. Administracija navodi i da je ukupno na teritoriju manastira doletjelo šest granata, a šteta se i dalje utvrđuje.

Inače, jedna granata pogodila je i školu koja se nalazi u obližnjem selu.

Ruska vojska u jurišu zauzela protivničke rovove

Ruska vojska izvela je kontranapad na području sela Rabotino u orehovskom pravcu u Zaporoškoj oblasti i u jurišu zauzela protivničke rovove, izjavio je za Sputnjik lider građanskog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

On je precizirao da je dio vojnika iz redova jedinica Oružanih snaga Ukrajine likvidiran, a dio je zarobljen.

Odbijen raketni napad Kijeva na Berdjansk

Ruske PVO snage odbile su ukrajinski napad na Berdjansk, a sve rakete su oborene, saopštile su operativne službe Zaporoške oblasti.

U saopštenju se dodaje da u napadu nije bilo žrtava ni štete.

Serija avijacijskih napada

Taktička avijacija izvela je seriju napada na mjesta okupljanja ukrajinskih snaga na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti, izjavio je za Sputnjik lider javnog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

- Danas je na mjestu gomilanja ukrajinskih vojnika kao i lokacije gdje su koncentrisani njihova teška tehnika i skladišta sa municijom izvedena serija avijacijskih napada - rekao je Rogov.

Prema njegovim riječima, taktička avijacija u napadu je koristila bombe FAB-500, a glavno područje napada bio je orehovski pravac.

Naleti ruske avijacije

Ruska avijacija predvođena lovcima-bombarderima Su-34 vojne grupe „Jug“ izvele su nalete na položaje dvije ukrajinske brigade, saopštio je načelnik pres centra te grupe Vadim Astafjev.

Pogođeno je skladište naoružanja i municije, zatim dva položaja gdje se nalazilo ljudstvo i vojna tehnika 110. posebne mehanizovane brigade u Avdejevki, a gađani su položaji sa ljudstvom i u Bogdanovki, Kleščejevki, Andrejevki, Belogorovki, Krasnogorovki i u Spornom.

I artiljerija grupe „Jug“ je zabilježila uspjehe uništivši dva ukrajinska minobacača kalibra 120 milimetara u blizini Verhnekamenskog i Krasnogorovke.

Ukrajinci se primirili na jugu

Situacija na južnom dijelu fronta se stabilizovala, ukrajinska vojska ne preduzima aktivne pokušaje ofanzive nakon što je razbijena na zaporoškom dijelu frtona kod Orehova, izjavio je komantant helikopterske jedinice sa kodnim imenom „Samara“.

On je, međutim, rekao da je situacija samo prije nekoliko dana bila sasvim drugačija i da je ruska avijacija imala mnogo posla.

Tokom noći sirene u Kijevu i više oblasti

U Kijevu i u više ukraijnskih oblasti tokom noći proglašena je bila vazdušna opasnost, a eksplozije odjekivale su i u Hersonu, saopštili su ukrajinski mediji.

Sirene za vazdušnu uzbunu u ukrajinskoj prestonici su se oglasile oko jedan sat poslije ponoći, a zatim su se oglasile i u Odeskoj oblasti, kao i u dijelu Hesonske koja je pod kontrolom ukrajinske vojske.

Inače, sirene su se čule i u Kijevskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Sumskoj, Černigovskoj, Nikolajevskoj, Čerkaskoj, Vinnjickoj, Kirovogradskoj i Harkovskoj oblasti, kao i na dijelu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva.

Dominacija ispod morske površine: Ruske nuklearne podmornice dobijaju „cirkone“

Višenamjenske nuklearne podmornice tipa (APL) „Jasen“, projekta 885 (M) biće opremljene hiperzvučnim raketama „cirkon“, radovi su već u toku, izjavio je u intervjuu Sputnjiku generalni direktor „Ujedinjenje korporacije za izgradnju brodova“ (OSK) Aleksej Rahmanov.

Trenutno su nuklearne podmornice tipa „Jasen“ opremljene krstarećim raketama „kalibar“, „oniks“ i torpedima tipa „fizik“.

- Odlukom Ministarstva odbrane Rusije raketni sistem ‘cirkon’ biće dio redovnog naoružanja i višenamjenskih nuklearnih podmornica projekta ‘Jasen-M’. Radovi u ovom pravcu već su u toku - rekao je Rahmanov, prenosi Sputnik.

On je istakao da je prvi ruski brod koji je naoružan cirkonima bio fregata „Admiral Flote Sovjetskog Saveza Gorškov“ projekta 22350.

- Naoružavanje serijskih fregata ovim sistemom realizovaće se u skladu sa planom Ministarstva odbrane Rusije tokom njihove izgradnje i eksploatacije - precizirao je generalni direktor.

Višenamjenske nuklearne podmornice „Jasen-M“ projekta 885M su modernizovana verzija projekta 885.

„Jaseni“ su naoružani krstarećim raketama „kalibar“ i „oniks“.

U sastavu Ratne mornarice Rusije trenutno se nalazi jedna podmornica projekta 885 i dvije 885M. Još šest modernizovanih „Jasena“ je u različitim fazama izgradnje, prenosi Sputnik.

Ruski dron uništio skriveni starlink u zoni specijalne vojne operacije

Rusija je saopštila da je uništen terminal Starlink koji koriste Oružane snage Ukrajine.

- Operateri dronova otvorili su zamaskiranu komunikacionu tačku Starlink koju koriste Oružane snage Ukrajine. terminal je uništen preciznim udarom drona - saopštilo je ministarstvo, prenosi Sputnik.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    14h 27m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    14h 1m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    13h 7m
    4
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    6h 29m
    0
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    15h 28m
    0