Istočni front, 544. dan: Uništen ukrajinski dron u Podmoskovlju

21.08.2023. 12:51
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 544. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Oborena još dva ukrajinska drona u Moskovskoj oblasti. Isporuke lovaca F-16 Kijevu stvoriće dodatne poteškoće, ali ruska vojska zna šta da radi sa ovim avionima, izjavio je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin.

„Ruska vojska već razbija neprijatelja na periferiji Kupjanska“

Aktivna neprijateljstva se vode u blizini harkovskog sela Sinkovka kod Kupjanska, neprijatelj je već napustio selo, rekao je za Sputnjik načelnik Harkovske oblasti Vitalij Gančev.

- Dobijamo informaciju da ruska vojska već razbija neprijatelja na periferiji Kupjanska. Posebno aktivne operacije se sada vode kod sela Sinkovka. U ovom trenutku već može reći da nema vojnika Oružanih snaga Ukrajine u samom selu - rekao je Gančev.

Ukrajina će moći da koristi danske lovce F-16 samo na svojoj teritoriji

Ukrajina će moći da koristi lovce F-16 koje će joj isporučiti Danska samo na svojoj teritoriji, izjavio je danski ministar odbrane Jakob Eleman-Jensen.

- Mi isporučujemo oružje pod uslovom da se koristi za potiskivanje neprijatelja iz Ukrajine. I ništa više - citirala je ministara agencija Ricau.

- To su uslovi, bilo da se radi o tenkovima, borbenim avionima ili nečem drugom. To je signal koji će Ukrajina, naravno dobiti - dodao je on.

Veliki ukrajinski gubici

Ruske snage su za dan likvidirale više od 130 ukrajinskih vojnika u zaporoškom pravcu, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

- Za 24 časa gubici protivnika na zaporoškom pravcu iznosili su 133 osobe iz redova Oružanih snaga Ukrajine, 4 artiljerijska oruđa i 4 minobacača - napisao je on na svom Telegram kanalu.

Ruska vojska zna šta da radi sa F-16 avionima

Isporuke lovaca F-16 Kijevu stvoriće dodatne poteškoće, ali ruska vojska zna šta da radi sa ovim avionima, rekao je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin.

- Naravno, naše jedinice znaju šta da rade sa ovim avionima. Ali, naravno, to se može okarakterisati kontinuiranim težnjama zapadnih zemalja da nastave sa raspirivanjem sukoba. Takve akcije se ne mogu objasniti nikakvim mirnim inicijativama - rekao je Pušilin televiziji Rusija 24.

Uništen ukrajinski dron u Podmoskovlju

Ruska vojska uništila je jutros drugi ukrajinski dron u Podmoskovlju, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- U 8.16 po moskovskom vremenu, osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad bespilotnom letjelicom. PVO je blagovremeno otkrio ukrajinsku bespilotnu letjelicu i uništio u Istarskom okrugu, Moskovske oblasti - navodi se u saopštenju.

Zelenski žrtvovao 400.000 ukrajinskih vojnika tokom sukoba

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski žrtvovao je 400.000 ukrajinskih vojnika tokom sukoba, svi lovci F-16 koje Kijev dobije biće oboreni za mjesec dana, izneo je mišljenje bivši američki obavještajac i inspektor UN Skot Riter na društvenoj mreži Iks (bivši Tviter).

- Svi će biti oboreni za mjesec dana. To je iluzija bezbjednosti koju vam nameću isti ljudi koji su vas natjerali da žrtvujete više od 400.000 ukrajinskih muškaraca u neuspjelom gambitu NATO-a za regionalni značaj - prokomentarisao je Riter izjavu Zelenskog o lovcima.

- Sram vas bilo što ste dozvolili da se ovo desi - dodao je on.

Prema riječima bivšeg obaveštajca, F-16 koje će Holandija i Danska predati Ukrajini su stara i nebezbjedna oprema po standardima SAD i NATO. Riter je primijetio da od 42 aviona samo 24 mogu da lete.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 38m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 33m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 38m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 27m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 36m
    3