Istočni front, 550. dan: Oborene bespilotne letjelice iznad Brjanske i Kurske oblasti Rusije

27.08.2023. 20:08
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 550. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ukrajinska vojska napustila je svoje položaje u Harkovskoj oblasti nakon što je ruska artiljerija izvela gađanja na ukrajinsku grupu oklopnih vozila, saopštio je Sputnjiku neimenovani izvor iz ruske vojske.

- Ukrajinska vojska se pripremala da izvrši napad motorizovanom tehnikom, međutim, artiljerijskim gađanjem primorali smo neprijatelja da se povuče. Ukrajinci su se sakrili u obližnjoj šumi - rekao je izvor.

Među ukrajinskim snagama ima i poginulih i povrijeđenih, koji su potom evakuisani, dodaje izvor.

Kijev od Zapada dobija informaciju o ruskim radarima i PVO sistemima

Operateri ukrajinskih dronova uz pomoć kojih se napadaju objekti na teritoriji Ruske Federacije dobijaju informaciju o radarima i PVO sistemima od zapadnih partnera, saopštava list „Ekonomist“ pozivajući se na izvor koji je „blizak glavnokomandujućem u Ukrajini“.

Kako navodi list, ukrajinski operateri prikupljaju cjelokupnu informaciju o ruskim radarima, o sistemima za elektrosnku borbu kao i o PVO sistemima, međutim, i uprkos tim informacijama samo oko 35 do 40 odsto dronova doleti do zone gdje se ciljevi nalaze.

Ruska vojska gađala aerodrom u Kijevskoj oblasti

Ruska vojska je izvela raketni napad na aerodrom u Kijevskoj oblasti, svi naznačeni objekti su pogođeni, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U kupjanskom pravcu odbijeno je 11 protivničkih napada, ukrajinske snage izgubile su do 120 vojnika, dok je u Zaporoškoj oblasti, u pravcu Rabotina i Uspenovke odbijeno pet napada i likvidirano do 200 ukrajinskih vojnika i uništeno 13 jedinica tehnike.

Vojna grupacija „Jug“ je u donjeckom pravcu odbila dva ukrajinska napada i uništila 12 jedinica tehnike.Gubici ukrajinskih snaga u tom pravcu su do 240 ljudi.

Grupacija vojske „Centar“ odbila je tri protivnička napada u krasnolimanskom pravcu, likvidiravši više od 80 protivničkih vojnika i uništivši šest jedinica tehnike.

U južnodonjeckom pravcu likvidirano je 130 ukrajinskih vojnika.

U Dnjepropetrovskoj oblasti uništeno je skladište municije 47. mehanizovane brigade ukrajinske armije.

Ruski PVO sistemi oborili su u protekla 24 sata dva ukrajinska jurišna aviona Su-25, 30 bespilotnih letjelica i devet projektila iz raketnih sistema „hajmars“, dok je u Zaporoškoj oblasti oboren ukrajinski vojni helikopter Mi-8. Na području Zaporožja uništena je ukrajinska radarska stanica za otkrivanje vazdušnih ciljeva, navođenje lovačke avijacije i raketnih kompleksa P-37.

Bespilotna letjelica udarila u stambenu zgradu u Kursku

Bespilotna letjelica udarila je u stambenu zgradu u Kursku, saopštio je gubernator Kurske oblasti Rusije Roman Starovojt.

- Prema prvim informacijama, bespilotna letjelica je tokom noći udarila u višespratnicu u Ulici Karla Marksa. Na nekoliko spratova razbijena su stakla - napisao je Starovojt na Telegramu i dodao da su od detonacije popucala i stakla na obližnjoj zgradi univerziteta.

U napadu niko nije povrijeđen, a na mjestu eksplozije su pripadnici hitnih službi.

Uništena tri ukrajinska diverzantska čamca

Vojnici grupe „Dnjepar“ uništili su u toku proteklog dana tri čamca s ukrajinskim diverzantima, saopštio je načelnik pres-centra grupe Roman Kodrjan.

- Tokom proteklog dana vojnici grupe 'Dnjepar' pronašli su i uništili u oblasti naselja Burgunka i Sadovaja tri manja brza čamca i do šest ukrajinskih vojnika - rekao je oficir.

Oborene bespilotne letjelice iznad Brjanske i Kurske oblasti Rusije

Tokom noćnih i jutarnjih sati ukrajinske snage pokušale su da napadnu rusku teritoriju bespilotnim letjelicama avionskog tipa. Protivvazdhuoplovna odbrana je oborila dvije bespilotne letjelice iznad Brjanske i Kurske oblasti Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 40m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 31m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 18m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 44m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 26m
    0