Istočni front, dan 252: Uništeni ukrajinski radar S-300 i MiG-29

02.11.2022. 15:46
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 252. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin saopštio je da ruska vojska napreduje na čitavoj liniji fronta u republici.

Rusija ne zatvara vrata u pregovaračkom procesu o Ukrajini, spremna je za sve vrste kontakata, ali će se istovremeno voditi nacionalnim interesima, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

Oružane snage Rusije odbile su sve pokušaje ukrajinske vojske da se probiju u Hersonsku oblast. Tom prilikom likvidirano je 105 ukrajinskih vojnika, radar sistema S-300;

U Harkovskoj oblasti oboren ukrajinski MiG-29;

Ruska vojska je odbacila ukrajinsku vojsku i strane plaćenike na početne pozicije u području Kupjanska, Harkovska oblast, likvidirano 150 protivničkih boraca;

Ruska vojska je odbila napade ukrajinske vojske iz više pravaca u Luganskoj Narodnoj Republici;

U borbama u dijelu fronta od Nikolajeva do Krivog Roga poginulo je više od 100 ukrajinskih vojnika;

 Ukrajinska vojska je izgubila više od 250 vojnika u području Krasnog Limana.

Oružane snage Ukrajine su tokom noći ispalile 24 projektila na Herson, 21 je oborio PVO, 3 rakete su pale u vodu kod Antonovskog mosta.

Italija je zamrznula slanje šestog paketa vojne pomoći Kijevu, piše „Mesađero“, pozivajući se na neimenovane izvore u vladi.

Operacija vojne pomoći Ukrajini stavljena je na pauzu „samo zato što je prvo potrebno usaglasiti sa NATO-om i detaljno razmotriti vojne zahtjeve Ukrajine“, rekli su izvori.

- Tek tada ćemo vidjeti šta je potrebno Kijevu i kakvo oružje možemo da isporučimo - saopštili su u italijanskoj vladi.

Ključni za ovu diskusiju biće razgovori između generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga i italijanske premijerke Đorđe Meloni i italijanskog ministra odbrane Gvida Krozeta. Šef NATO-a bi trebalo narednih dana da stigne u Rim.

Vazdušna uzbuna je objavljena u Černigovskoj, Poltavskoj, Čerkaskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovgorodskoj, Nikolajevskoj, Zaporoškoj oblasti Ukrajine, javljaju lokalne vlasti.

Ukrajinski mediji pišu da su eksplozije odjeknule u Kremenčugu, Poltavska oblast Ukrajine, kao i u Nikopolju i Dnjepropetrovsku.

Gradonačelnik Kremenčuga Vitalij Malecki je na svom Telegram kanalu napisao da u gradu dejstvuje PVO.

Vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin saopštio je da ruska vojska napreduje gotovo u svim pravcima, posebno u Marinki kod Donjecka.

- Postoje i određeni uspjesi u pravcu Marinke, zauzete su pozicije u samoj Mariinki - rekao je on u video-poruci objavljenoj na Telegram kanalu.

Pušilin je dodao da se bitke za Pavlovku nastavljaju, vode se borbe u pravcu Nevelskog, Opitnog, Pervomajskog.

Prema njegovim riječima, jedna od najtežih situacija je u području Krasnog Limana.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    23h 9m
    0
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    4h 44m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    9h 59m
    0
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    21h 18m
    0
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    7h 45m
    0