Istočno front, 560. dan: Vazdušno-kosmičke snage Rusije pogodile bazu za obuku ukrajinskih diverzanata

06.09.2023. 13:46
0
IZVOR: in4s.net/sputnikportal.rs

U toku je 560. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Avijacija i artiljerija su veoma aktivni u zoni razdvajanja. Ukrajinska kontraofanziva tapka u mjestu. Gubici protivnika su ogromni, kako u ljudstvu, tako i u tehnici.

Delegacije SADS i Albanije zatražile su sjednicu Savjeta bezbjednosti UN za 8. septembar. Tema diskusije će biti Ukrajina, odnosno, godišnjica referenduma u novim ruskim regionima.

Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

Oružane snage Rusije odbile su dva napada Oružanih snaga Ukrajine u krasnolimanskom pravcu.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije gađale su bazu za obuku diverzantskih grupa Oružanih snaga Ukrajine, cilj je postignut;

Nema promjena u taktičkom položaju ruskih trupa na zaporoškom pravcu;

Oružane snage Rusije su poboljšale taktičku situaciju u području Sverdlovka u LNR;

Oružane snage RF na pravcu Zaporožja odbile su četiri napada Oružanih snaga Ukrajine kod Verbovog i Rabotina;

Oružane snage Rusije su odbile dva kontranapada Oružanih snaga Ukrajine u kupjanskom pravcu,

Oružane snage Rusije odbile su 10 napada Oružanih snaga Ukrajine u donjeckom pravcu, 

Ruska vojska je odbila nekoliko napada Oružanih snaga Ukrajine u sektoru Novomajorsko-Novodonjecko, rekao je Denis Pušilin, vršilac dužnosti lidera DNR televiziji "Solovjov lajv".

- Južnodonecki pravac: bilo je nekoliko pokušaja neprijatelja duž linije Novomajorsko-Novodonjecko da opipa odbranu, ali su momci ponovo odbila napad, potpuno kontrolišu situaciju - rekao je on.

Prema riječima Pušilina, sada ne postoje preduslovi da Oružane snage Ukrajine preuzmu inicijativu u ovom regionu.

O situaciji kod Artjomovska govorio je i vršilac dužnosti šefa DNR. On je pojasnio da se borbe nastavljaju u području Berhovskog rezervoara.

- S druge strane, neprijatelj nastavlja da pokušava da zauzme naše položaje, da izvrši kontranapad duž linije Kleščejevka-Andrejevka – vodi se borba za visoravni, one su odlučujući faktor u određenim fazama, ali nema značajnijih promjena - dodao je Pušilin.

Istovremeno, on je naglasio da ruske jedinice takođe pokušavaju da izvrše kontranapad i poboljšaju svoje položaje.

Protivvazdušna odbrana uništila je ukrajinski dron iznad Brjanske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- 5. septembra, oko 23.40 po moskovskom vremenu, osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnom letjelicom na objekte u Ruskoj Federaciji - navodi se u saopštenju.

Kako je u svom Telegram kanalu pojasnio gubernator regiona Aleksandar Bogomaz, dron je oboren iznad Navlinskog okruga.

Moskva: Pitanje Kosova i Metohije mora da se reši na osnovu Rezolucije 1244 SBUN

Moskva je ponovo pozvala na poštovanje Rezolucije 1244 kada je riječ o Kosovu i Metohiji i pronalaženje rješenja koje neće biti nametnuto.

- Situacija na Kosovu treba da se riješi na osnovu Rezolucije 1244 SBUN. Protivimo se ideji izmjene mandata Misije UN u regionu i zalažemo se za održavanje redovne prirode sastanaka SB UN o pitanju Kosova - naveli su iz Ministarstva na Iksu, ranije poznatom kao Tviter.

- Dogovor između Beograda i Prištine biće održiv ako strane nezavisno pristanu na sporazum, bez pripremljenih rješenja koja im se nameću spolja - dodali su iz Ministarstva.

Kremlj: Zapad zaboravio da je kroz istoriju više puta lomio zube o Rusiju

SAD i njihov saveznici umiješali su se u sukob u Ukrajini oslanjajući se na svoje „apsolutno fantastične“ prognoze o skorom „krahu“ ruske privrede, ali je Zapad pogrešno procjenio ruski potencijal, rekao je direktor Spoljnoobavještajne službe Rusije Sergej Nariškin.

Po njegovim riječima, na Zapadu su „očigledno zaboravili amanet njihovih vojnih stratega i komandanata koji su kroz istoriju više puta lomili zube o Rusiju –" da odustanu od pokušaja da je vojno pobjede".

- Naši zapadni protivnici su se preračunali u namjeri da nanesu ‘vojni poraz’, a zatim potpuno ‘rasparčaju’ Rusiju. To se, prije svega, tiče ocjene našeg potencijala - rekao je Nariškin u intervjuu za ruski časopis „Nacionalna odbrana“.

Kako kaže, početkom 2022. godine je imao priliku da čuje potpuno fantastične prognoze – sve do toga da će ruska privreda pretrpeti „krah“ za nekoliko mjeseci zbog pooštravanja sankcija.

- I na tim klimavim temeljima SAD i njihovi saveznici su donijeli odluku da se umiješaju u ukrajinski sukob! - konstatovao je Nariškin, prenosi Sputnik.

Sjedinjene Države namjeravaju da nastave da podržavaju Ukrajinu u ratnom stanju do posljednjeg Ukrajinca
 
Sjedinjene Države namjeravaju da nastave da podržavaju Ukrajinu u ratnom stanju do posljednjeg Ukrajinca, ne štedeći novac, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- U više navrata smo čuli izjave da namjeravaju da nastave da pomažu Kijevu koliko god je potrebno. Drugim riječima, oni će nastaviti da podržavaju Ukrajinu u de fakto ratnom stanju i da vode ovaj rat do posljednjeg Ukrajinca, ne štedeći novac. Mi to tako doživljavamo - rekao je Peskov.

On je naglasio da to neće moći da utiče na tok specijalne vojne operacije.
Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    15h 13m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    14h 47m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    13h 53m
    4
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    7h 15m
    0
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    16h 14m
    0