Istočno Sarajevo domaćin „Ritma Evrope“

28.11.2019. 18:29
0
IZVOR: Grad Istočno Sarajevo

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i direktor „Ritma Evrope“ Igor Karadarević potpisali su danas sporazum o saradnji u organizaciji i realizaciji najvećeg dječijeg muzičkog takmičenja ovakve vrste u Evropi. Međunarodno muzičko takmičenje „Ritam Evrope“ prvi put će biti održano u Republici Srpskoj, a Istočno Sarajevo će krajem maja ili početkom juna iduće godine biti grad domaćin finalnog takmičenja.

Vuković je izrazio zadovoljstvo što će, ovom projektu u kojem će učestvovati petnaestak gradova iz Republike Srpske, domaćin biti upravo Istočno Sarajevo.

Vuković je dodao da se ovaj projekat može nazvati dječijom evrovizijom, koja će biti održana u Republici Srpskoj, ali koja se paralelno odvija u još desetak zemalja Evrope.

- U narednih nekoliko mjeseci biće organizovane audicije za djecu u svim opštinama u Istočnom Sarajevu, a nadam se da će mnoga djeca iz našeg grada učestvovati u finalnoj večeri takmičenja - rekao je Vuković, dodajući da će milionski auditorijum, putem nekoliko nacionalnih tv kuća koje će prenositi ovo takmičenje, imati priliku da vidi ime našeg grada i sve ono što grad nudi.

Slika

Vuković je zahvalio ambasadorima zemalja EU, Australije i Izraela koji podržavaju ovu manifestaciju.

Direktor „Ritma Evrope“ Igor Karadarević rekao je da će se, nakon 11 godina televizijskih prenosa u zemljama Evrope, u narednim godinama festival prenositi uživo na Radio-televiziji Republike Srpske.

- Iz Istočnog Sarajeva biće direktan televizijski prenos, a djeca iz 15 ili i više gradova i opština iz Republike Srpske učestvovaće i pjevati na stranim jezicima - naveo je Karadarević i dodao da će se u narednih šest mjeseci, nakon završene audicije, djeca spremati za ovo takmičenje.

Karadarević je pojasnio da će sredinom decembra biti održan sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola i ostalima koji imaju veze sa plesom i igrom, a audicije je planirana za januar.

Slika

Karadarević je istakao da, prema propozicijama, pravo učešća imaju djeca i omladina od 12 do 20 godina. Njih će pripremati tim stručnjaka iz Beograda, koji ima višegodišnje iskustvo u pripremi šou programa „Tvoje lice zvuči poznato“.

Karadarević je rekao da djeca i roditelji neće plaćati nikakvu nadoknadu za spremanje za ovaj televizijski prenos, zahvaljujući svojim gradonačelnicima ili načelnicima opština.

Direktor Turističke organizacije „Jahorina-Grad Istočno Sarajevo“ Igor Tošić predstavio je danas gostima iz „Ritma Evrope“  turističke potencijale i sadržaje koje će učesnici, ali i gledaoci širom Evrope, koji ovo muzičko takmičenje budu pratili  u direktnom televizijskom prenosu, moći da vide u Istočnom  Sarajevu.

Tošić je rekao da je ova muzička smotra dobra prilika da se Istočno Sarajevo sa svim potencijalima, turističkim i ostalim sadržajima koje nudi, promoviše i na ovaj način.

- Predstavio sam našim gostima turističke potencijale , kao i rezultate onoga što je, prvenstveno na Jahorini, urađeno u protekle dvije, tri godine,informisao ih o našim planovima, aktivnostima i očekivanjima za naredni period. Turizam na Jahorini je u ekspanziji, očekujemo mnogo od predstojeće zimske sezone - rekao je Tošić, dodajući da je već u narednu subotu planirano otvaranje kabinske gondole, kada će biti održan koncert Saše Matića, a da će zimska sezona biti otvorena koncertom britanske muzičke zvijezde Brajana Ferija.

Dječije muzičko takmičenje „Ritam Evrope“ osmišljeno je u skladu sa Evropskom poveljom o učešću mladih u životu na opštinskom i regionalnom nivou, a cilj manifestacije je promocija, razvoj i prepoznavanje mladih talenata, te promocija interkulturnih odnosa, tolerancije, rodne ravnopravnosti, poštovanja ljudskih prava, saradnje i cjeloživotnog učenja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope" Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
Pale drugoplasirane na “Ritmu Evrope” Pale drugoplasirane na “Ritmu Evrope”
Paljanke u finalu "Ritma Evrope" u Strumici Paljanke u finalu "Ritma Evrope" u Strumici
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    10h 1m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    9h 35m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    8h 41m
    3
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    2h 3m
    0
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    11h 2m
    0