Istočno Sarajevo: Usvojen budžet za narednu godinu

27.12.2019. 19:36
0
IZVOR: gradistocnosarajevo.net

Skupština grada Istočno Sarajevo usvojila je danas budžet za narednu godinu u iznosu 11.214.431 KM, što je više za oko 900.000 KM u odnosu na nacrt.

Budžetom su planirana i neutrošena kreditna sredstva u iznosu 933.958 KM za projekte koji će biti realizovani u 2020. godini, a čija realizacija nije završena ove godine zbog specifičnosti projekata i načina realizacije.

Gradonačelnik Nenad Vuković rekao je da je budžet realan i ostvariv i da to pokazuje da se Gradska uprava odgovorno ponaša prema sredstvima građana.

Vuković je rekao da sredstva u iznosu od 200.000 KM za Agrarni fond predstavljaju novu poziciju u budžetu, kao i sredstva u iznosu 350.000 KM namijenjena za Gradski radio i televiziju.

Gradonačelnik je istakao je za subvenciju javnog gradskog prevoza planirano oko 300.000 KM, a iz tih sredstava, i u ovoj zimskoj sezoni, biće finansiran besplatan prevoz djece na Jahorinu u okviru Projekta besplatnog skijanja.

Na zahtjev Policijske uprave Istočno Sarajevo u budžetu za narednu godinu obezbijeđena su i sredstva za nastavak razvoja sistema video-nadzora koji već daje dobre rezultate.

-Sistem će biti unaprijeđen uređajima kojima će biti poboljšana mogućnost snimanja u noćnim časovima, što će podići bezbjednost građana na viši nivo -pojasnio je Vuković.

-Najveći uspjeh ovog budžeta jeste što smo uspjeli da obezbijedimo povećanje od 15 odsto za plate pripadnicima Teritorijalne vatrogasne jedinice  jer rade u otežanim uslovima - rekao je Vuković. Vuković je dodao da Gradska uprava najmanje tri godine pokušava da obezbijedi ovo povećanje za pripadnike TVJ, koje im po zakonu pripada, ali da do sada nije uspjela da dobije saglasnost Ministarstva finansija RS na neophodno povećanje na toj poziciji u budžetu.

Vuković je naglasio da je budžet dijelom korigovan na današnjoj sjednici, kako bi se izašlo u susret opozicionim strankama, te da je usvojen amandman kojim je predviđeno po 10.000 KM za Dom zdravlja i Komunalno preduzeće u opštini Trnovo, kao i dodatnih 10.000 KM za održavanje Vojničkog groblja na Sokocu.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Damjan Škipina rekao je da je ova stranka uložila desetak amandmana na budžet grada ukupne vrijednosti oko 200.000 KM, ali da, kako je naveo, nijedan nije prihvaćen, zbog čega nisu podržali budžet.

Odbornik SDS Goran Šehovac rekao je da su odbornici SNSD postupili nekorektno i nepošteno, jer su predlagali povećanje sredstava za Azil za pse u Istočnom Starom Gradu, čemu su se prethodnih godina protivili, kao i za održavanje Vojničkog groblja na Sokocu, za šta Grad redovno godišnje izdvaja oko 70.000 KM.

-Pošto se sada odjednom brinu za Vojničko groblje na Sokocu, predlažem im da učine nešto kako bi o ovom groblju počela da vodi računa Vlada Republike Srpske, jer to groblje je dobilo status spomen-kompleksa od posebnog značaja za Srpsku - naglasio je Šehovac.

Šehovac je rekao da su odbornici SDS podržali budžet za narednu godinu jer je realan i ostvariv.

Odbornici su danas razriješili vršioca dužnosti direktora Gradskog radija Snježanu Mačar, a za novog vršioca dužnosti direktora imenovali Marka Sikimu.

Sa dnevnog reda skinuta je informacija o stanju u oblasti sporta na području grada u 2017/2018. godini, a usvojeni su Program rada Skupštine grada i Program rada Gradske uprave Istočno Sarajevo za iduću godinu.

Komentari 0
Povezane vijesti
„Tangovi“ dječaci osvojili turnir u Holandiji „Tangovi“ dječaci osvojili turnir u Holandiji
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    12h 32m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    22h 50m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    22h 56m
    0
  • Paljanin Goran Krulj osvojio zlato na Evropskom prvenstvu u dizanju tegova
    11h 5m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    22h 54m
    0