Iz Njemačke u Srbiju stigao ultimatum – zapakovan u čestitku

12.04.2022. 20:12
2
IZVOR: rs.sputniknews.com

Čestitka koju je poslije pobjede na izborima srpski predsjednik Aleksandar Vučić dobio od njemačkog kolege Franka-Valtera Štajnmajera liči na ultimatum, dok je ministarka odbrane Analena Berbok otvoreno poručila Srbiji da mora da uvede sankcije Rusiji ako želi da postane članica EU.

Da li je Njemačka u ofanzivi prevaspitavanja Srbije u antiruskom duhu? Njemački predsjednik čestitao je Vučiću riječima da očekuje od Srbije da uvede sankcije Ruskoj Federaciji po ugledu na EU.

Ucjena iz Berlina

Berbok je rekla da je zbog rata u Ukrajini „koji ima za cilj i podjelu Evrope“ važno da EU podrže zemlje koje su na putu ka članstvu, a posebno je apostrofirala Srbiju.
 
Tako je u Srbiji iz Berlina, odmah nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora stigla, stigla nedvosmislena ucjena.
 
Diplomata u penziji Zoran Milivojević tvrdi da, bez obzira na sve, Srbija neće odustati od svojih državnih i nacionalnih interesa i odnosa sa Rusijom.
 
- Ovo je čist pritisak i interesantno je što je Njemačka preuzela štafetu i to na vrlo direktan način. Ponovno pozivanje na evropsku perspektivu i EU je pitanje koje i nema značenje jer cijeli taj proces stoji godinama. Drugim riječima, i da postupimo drugačije, nema nikakvih garancija koje bi ukazale na napredak Srbije na putu ka EU - objašnjava Milivojević.
 
Štap i šargarepa: EU ili Rusija
 
Drugim riječima, navodi sagovornik portala "sputniknews.com" , u pitanju je čista ucjena koja u osnovi ima geopolitički interes Zapada i EU u ovom trenutku.
 
- Srbija niti je učesnik sukoba niti nije na bilo koji način povezana sa dešavanjima u Ukrajini tako da nema razloga da ne bude na poziciji koju je i ranije imala na putu ka EU, prije ucjena - kaže Milivojević.
 
Osim zahtjeva da se Rusiji uvedu sankcije, njemački predsjednik je Vučića podsjetio i na problem sa Kosovom i Metohijom koji ima ključni značaj.
 
- Očigledno je da pritisak raste, kao i da sve vezano za rusko–ukrajinski sukob postaje složenije i da na zapadu na nek način gube strpljenje. Pritisak će još da raste, ali Njemačka je ta koja je postala kolovođa tih pritisaka i koja daje do znanja da podiže ljestvicu svog interesovanja i angažmana u regionu - kaže Milivojević.
Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Bzs 13.04.2022. 02:42
    Ja jada slupace ih Putin
  • Generic placeholder image
    Goran 12.04.2022. 20:44
    Nista novo,ne podleci pritiscima,nismo mi kao nas mali susjed
Povezane vijesti
Do aprila prijedlog za obavezno služenje vojnog roka u Srbiji Do aprila prijedlog za obavezno služenje vojnog roka u Srbiji
U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Najčitanije
  • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
    6h 46m
    0
  • Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže
    18h 46m
    6
  • Reli odnio sedam života, poginula i djevojčica
    20h 20m
    0
  • „Dom invest“ gradi dom za vas
    4h 15m
    0
  • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
    3h 33m
    0