Izbori 2020: Državni službenici će morati dati ostavku prije kandidature

12.05.2020. 17:05
1
IZVOR: Istinito

Od predstojećih lokalnih izbora očekuje se puna primjena Izbornog zakona BiH i skidanje sa listi svih koji svojom kandidaturom krše Član 1.8 koji, između ostalog, zabranjuje kandidovanje državnim službenicima.

Nakon što je došlo do smjene u Centralnoj izbornoj komisiji, predstojeći lokalni izbori bi mogli da predstavljaju prekretnicu u smislu potpune primjene Izborog zakona BiH i njegovog člana 1.8, po kojem državni službenici ne mogu da dobiju mandate ukoliko prije kandidature nisu podnijeli ostavke.

U dosadašnjoj praksi, u primjeni ovog člana Zakona, kao i u mnogim drugim slučajevima, pristupalo se selektivno. Brojni su primjeri da su državni službenici, koji su obuhvaćeni ovom zakonskom odredbom, osvajali mandate i nesmetano ostajali na funkcijama koje su do tad obavljali.

Slika

- Jedna od malih, ali veoma bitnih izmjena koje su nastale promjenama u Centralnoj izbornoj komisiji, trebalo bi da bude insistiranje na poštovanju Izbornog zakona, tvrde izvori u CIK BiH.

Iako je to posao CIK-a, činjenica je da je u prethodnom periodu bilo mnogo gledanja kroz prste i parcijalne i nepotpune primjene Izbornog zakona. Dešavalo se da državni službenici osvajaju mandate i ni jednom se nije desilo da je neko od njih podnio ostavku na poziciju na kojoj se nalazio do izbora.

Sagovornik iz CIK BiH u “off the record” izjavi tvrdi da od predstojećih lokalnih izbora neće biti improvizacija i gledanja kroz prste i da na liste neće moći mnogi koji su već započeli kampanju. Takvih je najviše među načelnicima odjeljenja u ministarstvima, pomoćnicima ministara i drugim rukovodećim službenicima, navodi .

– Ukoliko ne podnesu ostavke, ili ne postupe u skladu sa zakonom kojim se reguliše njihov status u periodu od ovjere kandidature do štampanja glasačkih listića, izvršiće se uklanjanje njihovih imena sa ovjerenih kandidatskih lista, kao i uklanjanje svih imena sa liste od njihovog rednog broja do kraja liste kandidata, tvrdi izvor.

U dosadašnjoj praksi, predstavnici CIK su često iznosili stav da CIK “ima mogućnost” da reaguje ovakvim sankcijama, dok je u realnosti njihov posao bio da ne dozvole kandidature onima koji u tom postupku krše Izborni zakon.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Vuper 12.05.2020. 23:26
    ONI SA BUDŽETA MOGU SVAKAKO. A KO ĆE ŠTAMPATI GLADAČKE LISTIĆE
Povezane vijesti
Republika Srpska dobila novi Izborni zakon Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
Razmatra se uvođenje skenera i bez izmjena Izbornog zakona Razmatra se uvođenje skenera i bez izmjena Izbornog zakona
Vuković: Možda treba ime i prezime osobe staviti u Izborni zakon Vuković: Možda treba ime i prezime osobe staviti u Izborni zakon
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    16h 0m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    14h 2m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    12h 55m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    13h 0m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    12h 3m
    1