Избори 2020: Државни службеници ће морати дати оставку прије кандидатуре

12.05.2020. 17:05
1
ИЗВОР: Istinito

Од предстојећих локалних избора очекује се пуна примјена Изборног закона БиХ и скидање са листи свих који својом кандидатуром крше Члан 1.8 који, између осталог, забрањује кандидовање државним службеницима.

Након што је дошло до смјене у Централној изборној комисији, предстојећи локални избори би могли да представљају прекретницу у смислу потпуне примјене Изборог закона БиХ и његовог члана 1.8, по којем државни службеници не могу да добију мандате уколико прије кандидатуре нису поднијели оставке.

У досадашњој пракси, у примјени овог члана Закона, као и у многим другим случајевима, приступало се селективно. Бројни су примјери да су државни службеници, који су обухваћени овом законском одредбом, освајали мандате и несметано остајали на функцијама које су до тад обављали.

Слика

- Једна од малих, али веома битних измјена које су настале промјенама у Централној изборној комисији, требало би да буде инсистирање на поштовању Изборног закона, тврде извори у ЦИК БиХ.

Иако је то посао ЦИК-а, чињеница је да је у претходном периоду било много гледања кроз прсте и парцијалне и непотпуне примјене Изборног закона. Дешавало се да државни службеници освајају мандате и ни једном се није десило да је неко од њих поднио оставку на позицију на којој се налазио до избора.

Саговорник из ЦИК БиХ у “off the record” изјави тврди да од предстојећих локалних избора неће бити импровизација и гледања кроз прсте и да на листе неће моћи многи који су већ започели кампању. Таквих је највише међу начелницима одјељења у министарствима, помоћницима министара и другим руководећим службеницима, наводи .

– Уколико не поднесу оставке, или не поступе у складу са законом којим се регулише њихов статус у периоду од овјере кандидатуре до штампања гласачких листића, извршиће се уклањање њихових имена са овјерених кандидатских листа, као и уклањање свих имена са листе од њиховог редног броја до краја листе кандидата, тврди извор.

У досадашњој пракси, представници ЦИК су често износили став да ЦИК “има могућност” да реагује оваквим санкцијама, док је у реалности њихов посао био да не дозволе кандидатуре онима који у том поступку крше Изборни закон.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Vuper 12.05.2020. 23:26
    ONI SA BUDŽETA MOGU SVAKAKO. A KO ĆE ŠTAMPATI GLADAČKE LISTIĆE
Повезане вијести
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
Разматра се увођење скенера и без измјена Изборног закона Разматра се увођење скенера и без измјена Изборног закона
Вуковић: Можда треба име и презиме особе ставити у Изборни закон Вуковић: Можда треба име и презиме особе ставити у Изборни закон
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    10h 53m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    11h 37m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    15h 42m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    15h 46m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    1h 13m
    0