Izvještaj revizora o finansijskom poslovanju opštine Pale glavna tema sjednice

07.10.2021. 14:17
0
IZVOR: Katera

Izvještaj o provedenoj finansijskoj reviziji opštine Pale za 2020. godinu i Prijedlog odluke o obezbjeđenju sredstava za nastavak izgradnje toplovoda, dvije su tačke dnevnog reda današnje sjednice SO Pale koje su privukle najviše pažnje.

Skupštinska većina predvođena odbornicima SNSD-a usvojila je navedene tačke, kao i niz drugih tačaka dnevnog reda, a revizorski izvještaj smatraju primjerom da se dobro radilo u protekloj godini, što je potvrdio načelnik opštine Boško Jugović.

Jugović nije mnogo komentarisao sam revizorski izvještaj, te je dodao da je Skupština opštine danas usvojila i Izvještaj o izvršenju budžeta u prvih šest mjeseci i Prijedlog odluke o izvršenju budžeta za 2021. godinu..

- Budžet je sa suficitom koji će se vjerovatno do kraja godine anulirati i on je realan. Pravo izvršenje budžeta se očekuje kada se realizuju određene investicione aktivnosti - naveo je Jugović.

Jugović je istakao da je danas razmatran Prijedlog odluke o obezbjeđivanju sredstava za nastavak izgradnje toplovoda u Palama.

On je napomenuo da je opština morala da sa poslom izmještanja toplovoda krene "od nule", te da kreditima postepeno radi dio po dio izmještanja toplovoda iz centra Pala.

- Taj projekat ću ja uraditi za mnogo manje novca, nego što je planirano, ali i mnogo ćemo se namučiti. Logično je da se toplovodom izađe iz centra Pale i ukloni sadašnja toplana koja je ruglo - rekao je Jugović i dodao da postoje dvije potencijalne lokacije za gradnju nove toplane.

Planovi u tom smislu stagniraju, jer još uvijek nije definisano da li će se toplana graditi u blizini jednog svadbenog salona, na obali Miljacke ili u takozvanoj industrijskoj zoni bivšeg fabrike "Famos", koja je takođe, potencijalna lokacija nove trase gondole Pale - Jahorina.

Odbornici opozicije, koju čine SDS, PDP i DNS, u SO Pale bili su prilično oštri na riječima kada je u pitanju revizorski izvještaj i nastavak izgradnje toplovoda.

Odbornik SDS u SO Pale Marko Sikima kaže novinarima da je revizor u izvještaju za period januar - decembar 2020. godine potvrdio sve ono na šta je opozicija mjesecima skretala pažnju.

Slika

 

- To je famozni transfer od milion KM prema OC "Jahorina", koji je nezakonit i koji je prikazan u knjigama opštine Pale mimo pravilnika i na neadekvatan način. Radi se o klasičnom kapitalnom grantu, iako opštinska vlast insistira da se to ulaganje prikaže kao ulaganje u infrastrukturne projekte na Jahorini, dok revizor smatra da to nije prikazano na pravilan način - ističe  Sikima.

Sikima kaže da je to klasični grant koji je trebao da smanji bruto budžetski suficit za milion KM i koji nije bio planiran budžetom niti rebalansom budžeta za 2020. godinu.

- Dakle, tu se radi o klasičnom nenamjenskom trošenju sredstava i to će biti materijal koji bi morao biti interesantan tužilaštvu - kaže Sikima, koji dodaje da će SDS istrajati u namjeri da se ovim postupkom pozabave nadležne institucije.

Sa njim se slaže i šef Kluba odbornika PDP u SO Pale Igor Tošić, koji otkriva da je revizorski izvještaj za prošlu godinu prikazao da je na reprezentaciju potrošeno 120.000 KM.

- To nam govori da se mjesečno trošilo 10.000 KM po kafanama i restoranima - dodaje Tošić.

Šef Kluba odbornika DNS Marko Kubatlija u izjavi za medije najavio je da će opozicija uskoro podnijeti i krivičnu prijavu protiv Jugovića, jer smatraju da je počinio više krivičnih djela i time zloupotrijebio službeni položaj.

Slika


Između ostalog, Kubatlija iznosi primjer transfera novca iz budžeta opštine ka kasi OC "Jahorina" u iznosu od milion KM.

- Sve ono na šta smo mi apelovali u proteklom periodu sada je potvrdio revizor, u čijem revizorskom izvještaju se vide sve moguće malverzacije koje smo mi pominjali i gdje smo jasno govorili da načelnik opštine krši zakon - ističe Kubatlija.

Kubatlija je dodao da o izgradnji toplovoda i samoj novoj toplani ništa ne znaju, jer im nisu poznati nikakvi detalji o tome koliko će biti kapaciteta, da li će na nju biti povezani novoizgrađeni stambeni objekti, kolika će biti površina nove toplane i gdje će se nalaziti definitivna lokacija.

On smatra da je izmještanje i izgradnja nove toplane "prividni projekat", koji će poslužiti vlastima na narednim Opštim izborima 2022. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
OC „Jahorina“ blokiran, Vlada Srpske vraća njihove dugove OC „Jahorina“ blokiran, Vlada Srpske vraća njihove dugove
Tjera li Vlada Srpske namjerno Olimpijski centar „Jahorina“ u stečaj Tjera li Vlada Srpske namjerno Olimpijski centar „Jahorina“ u stečaj
OC „Jahorina“ na naplatu stiglo 20 miliona KM OC „Jahorina“ na naplatu stiglo 20 miliona KM
Najčitanije
  • Na današnji dan Turci spalili mošti Svetog Save
    1h 14m
    0
  • U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    5h 17m
    0
  • Najavljeni prekidi električne energije
    7h 21m
    0
  • Mošti četiri srpska svetitelja stigle u Hram Svetog Save
    19h 57m
    0
  • Održana „Đurđevdanska ulična trka“ u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    4h 35m
    0