Izvoz iz Srpske oborio rekord u januaru

23.02.2022. 07:22
1
IZVOR: nezavisne.com

Republika Srpska u januaru 2022. godine izvezla je robu i usluge u vrijednosti od 372.429.000 KM, što je za čak 110.865.000 KM više nego u januaru prošle godine i za 80.810.000 KM više negu u januaru 2018. godine, koji je bio rekordan.

Istovremeno, Republika Srpska bilježi i rast uvoza koji je ove godine u januaru iznosio 393.728.000 KM ili 112.681.000 KM više u odnosu na januar 2020. godine, međutim, kako ističu ekonomisti, ono što je dobro jeste da je pokrivenost uvoza izvozom sve veća te da je posebno izvoz sve veći. U januaru ove godine pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 94,6 odsto i samo je bila veća u januaru 2018. godine, kada je iznosila 101 odsto.

- Pokazatelj o rastu izvoza koji je za gotovo polovinu veći nego u januaru prethodne godine znak je rasta konkurentnosti naše privrede na tržištu Evrope. Situacija u vezi sa trajanjem problema u globalnom lancu vrijednosti, za koje procjene ukazuju da će trajati cijelu 2022. godinu, pozitivno utiče na naše izvoznike. Rast cijena robe i usluga pozitivno utiče na rast izvoza. Ako se ovakvi trendovi nastave, izvoz Republike Srpske će iznositi preko šest milijardi KM. Imamo situaciju da su javni prihodi u januaru veći za trećinu, da je izvoz veći za 40 odsto - rekao je Saša Stevanović, ekonomista, istovremeno naglašavajući da je ključno pitanje kako pronaći rješenje da ovaj rast izvoza osjete građani i njihove porodice.

Osim rekorda u januaru, Republika Srpska, kada je riječ o izvozu u 2021. godini, izvezla je najviše robe od svog postojanja i to 4,4 milijarde KM ili 1,035 milijardi KM više nego godinu ranije.

- Rast izvoza koji je zabilježen prošle godine je nastavljen i to treba da nas raduje. Uprkos svim poteškoćama sa kojima se susreću privrednici, a to je nedostatak kvalitetne radne snage, manjak sirovina i repromaterijala te rast energenata, izvoz nastavlja da raste i to je nešto što je dobro i pokazuje stanje u ekonomiji. Jačina jedne ekonomije upravo se mjeri kroz izvoz - rekao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

On naglašava da su privrednici suočeni i sa problemom nabavke sirovina, jer se od njih traži da količine rezervišu šest mjeseci ili čak godinu dana unaprijed i da sve to plate avansno te da su zbog inflacije i pod pritiskom povećanja plata, što svakako utiče na njihovo poslovanje.

- Treba da budemo ponosni na rast izvoza. Veći izvoz iz Republike Srpske je i posljedica oporavka nama najznačajnijih tržišta na kojima raste tražnja. Rezultati, koji su dobri, bili bi i bolji da nije bilo problema sa repromaterijalom i cijenama energenata - naglasio je Blagojević.

U Privrednoj komori Republike Srpske ističu da posebno raduje činjenica da je izvoz u prošloj godini bio veći nego u 2018, koja je bila rekordna od postojanja Republike Srpske te da poređenja sa 2020. godinom nisu realan pokazatelj s obzirom na pandemiju virusa korona i krizu koja je nastala.

U odnosu na rekordnu 2018. godinu, izvoz iz Republike Srpske prošle godine veći je za čak 673 miliona KM.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    ima ovdje laži 23.02.2022. 08:50
    Kao prvo, niko od ljudi iz kategorije prosječnih ili običnih ne osjeti nikakvo poboljšanje. Drugo, poređenje sa godinom u kojoj je zbog korone sve stalo je besmisleno. Treće, sve je poskupilo pa su zbog toga cifre u KM veće nego ranije. Jedino što stvarno izvozimo iz Republike Srpske su ljudi, izvozimo ih najviše u Njemačku, Austriju, Švedsku, Kanadu... Svako ima nekog svog koji je otišao vani pa nam niko ne može mazati oči da to nije tako
Povezane vijesti
Neradni dan u Srpskoj Neradni dan u Srpskoj
Sutra neradni dan Sutra neradni dan
Lov gazda sa Jadrana ne prestaje Lov gazda sa Jadrana ne prestaje
Najčitanije
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    22h 51m
    0
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    19h 23m
    4
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    22h 7m
    0
  • Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
    17h 45m
    0
  • Zaplijenjeno 250 kilograma kokaina
    14h 17m
    0