"J&J" prestaje sa prodajom bebi pudera na bazi talka u SAD

23.05.2020. 11:01
0
IZVOR: nezavisne.com

Kompanija "Džonson i Džonson" (J&J) saopštila je da prestaje da prodaje bebi puder na bazi talka u Sjedinjenim Državama i Kanadi, navodeći da je to dio sveobuhvatne revizije njihovih proizvoda i strategije, do koje je došlo zbog pandemije virusa korona.

Protiv kompanije je podignuto više od 16.000 tužbi potrošača koji tvrde su dobili rak zbog korišćenja Džonsonovih proizvoda na bazi talka, uključujujući i bebi puder.

Većinu tužbi tek treba da razmotri okružni sud u Nju Džersiju.

U tužbama se navodi da su proizvodi kompanije koji sadrže talk kontaminirani azbestom, koji je poznati karcinogen. "Džonson i Džonson" tvrdi da su proizvodi kompanije potpuno bezbjedni, prenosi Glas Amerike.

U aprilu, sudija u Nju Džersiju donio je odluku da hiljade podnosilaca tužbe koji tvrde da proizvodi "Džonson i Džonson" izazivaju rak mogu da iznesu svoje slučajeve, ali je limitirano svjedočenje stručnjaka na tim suđenjima.

"Džonson i Džonson" tvrdi da u testovima koje je sprovela sama kompanija nije pronađen azbest u bebi puderu, nakon što su testovi koje je obavila američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) otkrili azbest u tragovima.

Zbog testa FDA, kompanija je povukla jednu seriju bebi pudera u oktobru.

-Potražnja za Džonson bebi puderom na bazi talka u Severnoj Americi je opala u velikoj mjeri zbog promijenjenih navika potrošača, kao i dezinformacija o bezbjednosti proizvoda i konstantnoj paljbi reklama koje pozivaju na tužbe protiv kompanije- saopštio je "J&J".

Korporacija navodi da će nastaviti da prodaje bebi puder na bazi kukurznog skroba u Sjevernoj Americi, a da će proizvode i na bazi talka i kukuruznog skroba prodavati na drugim tržištima u svijetu.

Komentari 0
Povezane vijesti
SAD objasnile veto u SB UN SAD objasnile veto u SB UN
Pariz izražava žaljenje zbog odbacivanja rezolucije Pariz izražava žaljenje zbog odbacivanja rezolucije
Sud odbio da diskvalifikuje Trampa sa izbora 2024. godine Sud odbio da diskvalifikuje Trampa sa izbora 2024. godine
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    7h 46m
    8
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    23h 16m
    0
  • Džudo savez Republike Srpske: Redovna Skupština 4. juna na Jahorini
    22h 30m
    0
  • Na Vaskršnjem bazaru prikupljeno 2.820 KM
    22h 47m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    10h 17m
    0