Jolić: Izvršene pripreme za zimsko održavanje saobraćajnica

09.12.2023. 11:05
1
IZVOR: srna.rs

Komunalno preduzeće "Rad" pripremljeno je za zimsko održavanje oko 90 kilometara saobraćajnica na području opštine Istočno Novo Sarajevo, izjavio je direktor Bojan Jolić.

- Iako smo već mjesec dana u zimskoj sezoni, do sada nismo imali većih padavina. Snijeg koji je pao očišćen je u najkraćem roku, a redovno posipamo saobraćajnice na dijelovima gdje postoji opasnost od formiranja poledice i leda - rekao je Jolić Srni.

On je istakao da je nabavljena dovoljna količina abrazivnog materijala za posipanje puteva, a tokom ljeta je rađen remont mehanizacije.

- Mehanizacija, iako zastarjela, pripremljena je i funkcioniše. Uvijek postoje mogućnosti kvarova i nepredviđenih okolnosti, ali to nastojimo da otklonimo i da se što efikasnije prilagodimo situaciji na terenu. Ukoliko se desi zastoj, to je trenutno, dok ne izvršimo prekompoziciju vozila za proritete koje održavamo - naglasio je Jolić.

Jolić je objasnio da prema ugovoru sa Opštinskom upravom imaju tri prioritetne grupe saobraćajnica, plus trotoari i javni parkinzi, koje preduzeće "Rad", takođe, održava.

On je ukazao na to da kod građana zabunu stvara prohodnost i čišćenje puteva, što su različiti pojmovi.

- Prohodnost puta je nešto što se radi u momentu dok snijeg pada. Čišćenje nastupa nakon prestanka padavina, kada se ulazi u raščišćavanje snijega i proširivanje puteva - pojasnio je Jolić.

On je podsjetio da se prema propisima drugi proritet saobraćajnica čisti 48 časova, a treći 72 časa nakon prestanka padavina, istakavši da se do sada nije desilo da građani čekaju toliko na čišćenje drugog i trećeg prioriteta.

Kada je riječ o voznom parku, Jolić je naglasio da je najstariji kamion star više od pola vijeka, a najmlađi 36 godina, zbog čega uvijek postoji mogućnost kvarova, te da radnici ulažu maksimalne napore kako bi tu mehanizaciju održali u pristojnom stanju.

Jolić je rekao da su u pregovorima sa Opštinskom upravom i načelnikom Istočnog Novog Sarajeva Jovanom Katićem da se obezbijede dodatna sredstava za nabavku mehanizacije neophodne za ljetno i zimsko održavanje.

- Evidentno je da se opština nevjerovatnom brzinom širi i urbanizuje i da su sve veći zahtjevi građana i Opštinske uprave prema našem preduzeću da stvari držimo pod kontrolom. Zato nam je potrebna nabavka nove mehanizacije i opreme - zaključio je Jolić.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Neko iz mase 09.12.2023. 20:52
  Sve ste spremili ali vas opet iznenadi snijeg...
Povezane vijesti
Nova saobraćajna nezgoda u Istočnom Novom Sarajevu - Vozite oprezno! Nova saobraćajna nezgoda u Istočnom Novom Sarajevu - Vozite oprezno!
Dojava o bombi u srednjim školama u Istočnom Sarajevu Dojava o bombi u srednjim školama u Istočnom Sarajevu
Održana Svetosavska akademija u Istočnom Novom Sarjevu (FOTO) Održana Svetosavska akademija u Istočnom Novom Sarjevu (FOTO)
Najčitanije
 • Egzodus Srba iz Sarajeva 1996. godine (VIDEO)
  5h 0m
  9
 • Kako su Koprivice vratile mošti Svetog Haralampija u manastir Moraču
  5h 55m
  2
 • Veliki požar u Sarajevu, evakuisana škola
  22h 11m
  1
 • Tri osobe povrijeđene u sudaru četiri automobila
  21h 0m
  0
 • Kako su granate proizvedene u Vogošći završile na ukrajinskom ratištu
  17h 30m
  0