Jovica Goreta prvi Paljanin na Zimskim paraolimpijskim igrama

17.02.2022. 20:06
2
IZVOR: Katera

Paraolimpijski reprezentativac BiH Jovica Goreta iz Pala učestvovaće na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu, koje će biti održana po završetku ZOI koje su u toku.

Goreta u razgovoru za portal Katera kaže da na Zimske paraolimpijske igre 2022. ide na pozivnicu Svjetskog paraolimpijskog komiteta.

Jovica se od 2017. godine bori za učešće na Zimskim paraolimpijskim igrama, a prvu priliku da ode u Pjong Čang 2018. godine sticajem okolnosti je propustio.

- Ciklus za naredne Igre trajao je četiri godine i bilo je u planu dosta takmičenja, međutim, zbog zdravstvenih problema i pandemije virusa korona, nisam uspio otići na sva takmičenja koja su bila planirana – kaže Goreta.

Slika

Foto: Privatna arhiva

Međutim, tek u sezoni 2021/22. Goreta je išao na dva takmičenja, a posebno ga je obradovalo kada je na njegovu adresu stigla pozivnica Svjetskog paraolimpijskog komiteta za odlazak u Peking krajem ovog mjeseca.

Goreta dodaje da će odlaskom na Zimske paraolimpijske igre u Peking konačno biti ostvaren njegov dječački san, kada je još u ranom djetinjstvu, trenirajući skijanje, maštao o učešću na ZOI jednog dana.

- Na istoj stazi, na kojoj i danas treniram, na Jahorini, davne 1984. godine, dok sam trenirao skijanje i bio pionirski prvak SRBiH u slalomu, uoči održavanja ZOI 1984. maštao sam da i ja jednog dana budem učesnik Igara – kaže Goreta dodavši da je san svakog sportiste odlazak na Olimpijadu.

On dodaje da život ima uspone i padove i pun je raznih iznenađenja, kako lijepih, tako i onih, kako on kaže, „koje teško padnu“.

- Moj pad se desio 2000. godine kada sam ostao bez noge, ali me to nije obeshrabrilo niti pokolebalo, pa sam opet stao na skije i doživio nove uspone. Uz podršku porodice i prijatelja, ali i uz Božiju pomoć i malo sreće, postao sam reprezentativac BiH u paraslalomu i paraveleslalomu – dodaje Goreta.

Slika

Foto: Privatna arhiva

Kaže da se njegov san ne bi ispunio i da nije imao nesebičnu pomoć Paraolimpijskog komiteta BiH, Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske, grada Istočno Sarajevo i opštine Pale.

- Takođe, veliku pomoć i podršku pružio mi je Olimpijski centar „Jahorina“, čije rukovodstvo mi je omogućilo da skijam i treniram na toj istoj stazi, koju sam „štrampao“ 1984. godine kao dječak i koja je svako jutro besprijekorna – dodaje Goreta.

Jovica Goreta će u Peking putovati 26. februara, šest dana nakon zatvaranja aktuelnih Zimskih olimpijskih igara, te će biti prvi Paljanin koji će nastupiti na Zimskim paraolimpijskim igrama.

Svečano otvaranje Zimskih paraolimpijskih igara u Pekingu je zakazano za 4. mart 2022. godine.

Inače, opština Pale je od ZOI 1976. u Insbruku do danas uvijek imala najmanje jednog predstavnika na ZOI, bilo gdje da su se održavale.

 

 

Piše: Miljan Rašević

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Pale 18.02.2022. 13:07
    Bravo Joco legendo. Svaka ti cast!!!!
    Veliki covjek i veliki sportista...
  • Generic placeholder image
    Skijaš 17.02.2022. 23:47
    Bravo majstore!
Povezane vijesti
Tonu gradovi u Kini Tonu gradovi u Kini
Šta smo sve uvezli iz Kine: Za patike i igračke 50 miliona maraka! Šta smo sve uvezli iz Kine: Za patike i igračke 50 miliona maraka!
E-cigarete stižu iz Kine i Malezije E-cigarete stižu iz Kine i Malezije
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    13h 3m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    11h 17m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    9h 7m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    12h 22m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    7h 5m
    0