Jubilej: Trideset godina postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske

24.10.2021. 10:45
0
IZVOR: Katera

Narodna skupština Republike Srpske osnovana je na današnji dan, 24. oktobra 1991. godine, kao Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu, u SFR Jugoslaviji.

Na prvoj sjednici raspisan je plebiscit i usvojena Deklaracija o ostajanju srpskog naroda u zajedničkoj državi Jugoslaviji, a referendum na kojem su se Srbi izjasnili o ostanku u Jugoslaviji održan je 9. i 10. novembra 1991. godine.

Osnivanje Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini i konstituisanje Republike Srpske je bila potreba za očuvanjem identiteta i državnosti Srba u Bosni i Hercegovini, što je u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom Ujedinjenih nacija.

Narodna skupština Republike Srpske donosi Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, 9. januara 1992. godine u Sarajevu, obezbjeđujući kao konstituanta Ustavom koji je donesen 28. februara 1992. godine, pravnu moć i pravnu sigurnost, legalitet i legitimitet Republike Srpske.

Na osnovu rezultata Novembarskog referenduma, Republika Srpska je proglašena za federalnu jedinicu u sastavu tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Muslimanskim i hrvatskim strankama bio je cilj razbijanje Jugoslavije i stvaranje unitarne države Bosne i Hercegovine, u kojoj bi srpski narod bio na društvenoj margini i sveden na status nacionalne manjine.

Takav odnos i stanje uticali su na to da su srpski poslanici konstituisali srpski blok poslanika od ukupno 84 poslanika, pretežno iz Srpske demokratske stranke (SDS), te Srpskog pokreta obnove, Socijaldemokratske partije i Saveza reformskih snaga Jugoslavije.

Bio je to prvi korak ka početku stvaranja Republike Srpske i Narodne skupštine Republike Srpske.

Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, sjedište Narodne skupštine Republike Srpske bilo je na teritoriji opštine Pale, a jedna od najdužih sjednica Skupštine održana je na Jahorini, 5. maja 1993. godine, kada su poslanici 17 časova raspravljali o Vens-Ovenovom planu.

Od 1998. godine sjedište Narodne skupštine Republike Srpske nalazi se u Banjaluci.

Sastav Narodne skupštine Republike Srpske, po savremenim parlamentarnim principima, čine 83 narodna poslanika izabrana na neposrednim parlamentarnim izborima od strane naroda.

Nakon prvih višestranačkih opštih izbora u SR BiH u decembru 1990. godine za predsjednika Narodne skupštine SR BiH izabran je Momčilo Krajišnik (1991-1996), kojeg je izabrao prvi saziv Narodne skupštine.

Nakon njega, predsjednik NS Republike Srpske od maja 1996. do novembra 1998. bio je Dragan Kalinić, kojeg je birao prvi, drugi i treći saziv.

Treći predsjednik NS Republike Srpske bio je Petar Đokić, od novembra 1998. do decembra 2000. godine, kojeg je birao četvrti saziv. 

Nakon njega, novi mandat predsjednika dobio je Dragan Kalinić, od decembra 2000. do juna 2004. godine, kojeg je birao četvrti saziv.

Dušan Stojičić bio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske u periodu od jula 2004. do februara 2006. godine, a birao ga je šesti saziv.

Na njegovo mjesto u februaru 2006. izabran je Igor Radojičić, koji je tu funkciju obavljao do novembra 2014. godine, a birao ga je šesti, sedmi i osmi saziv Narodne skupštine.

Aktuelni predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske je Nedeljko Čubrilović, koji je se na toj funkciji nalazi od novembra 2014. godine, a do sada ga je birao deveti i deseti saziv NS Republike Srpske.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću
Karadžićevo zdravstveno stanje nije bolje - nije urađena osnovna dijagnostika Karadžićevo zdravstveno stanje nije bolje - nije urađena osnovna dijagnostika
Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO) Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    21h 0m
    5
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    18h 35m
    7
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    23h 43m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    4h 34m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    3h 1m
    0