Jugović: Program daljeg razvoja Pala utemeljen na nastavku realizacije velikih projekata

05.12.2020. 16:31
0
IZVOR: Katera

Načelnik opštine Pale Boško Jugović je ove godine na lokalnim izborima u Republici Srpskoj osvojio drugi mandat zaredom, te će na mjestu „prvog čovjeka“ opštine Pale ostati i naredne četiri godine.

Jugović je u intervjuu za portal Katera govorio o brojnim infrastrukturnim projektima, koje će opštinsko rukovdstvo nastojati realizovati u naredne četiri godine.

On je istakao da su u prethodne četiri godine mnogo radili i dosta toga uradili, te da on lično to ne mjeri zadovoljstvom, već odgovornošću prema opštini koju treba da manifestuje svaki načelnik.

Slika

Idejni projekat novog gradskog parka /foto: Paljanske novosti

Koliko ste zadovoljni realizovanim investicijama i projektima u proteklom mandatu?

Boško Jugović: Imajući u vidu sve okolnosti, počev od onih političke prirode i činjenice da kao načelnik više od dvije godine nisam imao skupštinsku većinu, pa do onih koje je donijela pandemija virusa korona, iznijeću ocjenu da nisam nezadovoljan, štaviše, smatram da smo u proteklom mandatu realizovali i započeli realizaciju značajnih projekata koji u ozbiljnoj mjeri unapređuju infrastrukturu na području opštine Pale.

Ako kažem da smo udvostručili vrijednost kapitalnih investicija iz opštinskog budžeta i ta izdvajanja podigli na 14 miliona KM, da smo potpuno i fazno izgradili, rekonstruisali i asfaltirali 18 kilometara gradskih ulica i lokalnih puteva kroz više od osamdeset pojedinačnih projekata tog tipa, postavili deset kilometara nove javne rasvjete, u vodovodnu i kanalizacionu mrežu uložili preko dva miliona KM, iz milionskog gubitka podigli preduzeće „Komunalno“ koje je sada u stanju i da nabavlja novu mehanizaciju, sanirali gradsku deponiju i eliminisali dugogodišnji zagušujući dim koji je naprosto bio veliki ekološki problem za naselje Ljubogoštu, pa i sam centralni dio Pala, sanirali i uredili korito rijeke Miljacke, vratili Odjeljenje Osnovnog suda Sokolac, te uradili još niz vrijednih poduhvata poput sanacije spomen-obilježja i direktne podrške OC „Jahorina“ u iznosu od milion KM, onda je sasvim jasno i što možemo reći da smo radili i dosta toga uradili, a ja lično to ne mjerim zadovoljstvom već odgovornošću prema opštini koju treba da manifestuje svaki načelnik, jer su ga građani i birali i dali mu povjerenje da na najbolji mogući način upravlja javnim novcem u interesu lokalne zajednice koju predvodi.

Kakav je Vaš plan i program razvoja opštine u naredne četiri godine?

Boško Jugović: Plan i program daljeg razvoja opštine Pale utemeljen je na nastavku velikih projekata koje smo već započeli, počev od skorog završetka novog objekta vrtića i povećanja njegovog kapaciteta za još 130 mjesta, završetka izgradnje velikog multifunkcionalnog parka, preko pola miliona KM vrijednog projekta sanacije i rekonstrukcije objekta Doma zdravlja u skladu sa standardima energetske efikasnosti, izgradnje Muzeja Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, kao i nastavka zaista kapitalnog projekta izgradnje novog toplovoda i toplane, kojim bismo za narednih nekoliko decenija riješili pitanje postojanja kvalitetnog sistema daljinskog grijanja u Palama.

Slika

Izgradnja novog toplovoda /foto: Paljanske novosti

Ovo su projekti čija ukupna vrijednost je višemilionska i tu smo imali i imaćemo i finansijsku podršku viših nivoa vlasti. Naravno, nastavićemo sa ulaganjima u putnu i komunalnu infrastrukturu, svim podsticajnim mjerama, izdvajanjima po osnovu pronatalitetne politike, stipendija, socijalnih davanja, grantovima za sport i kulturu, nevladin sektor...

Ne treba zanemariti ni činjenicu da je već izvjesna realizacija projekata Vlade Republike Srpske kao štu su izgradnja nove savremene zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo, čija vrijednost premašuje pet miliona KM, te izgradnja novih sadržaja i zatvorenog bazena za Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta u i pored dvorane „Peki“, što je projekat čija je vrijednost oko tri miliona KM. Očekujemo i početak realizacije mega-projekta izgradnje nove gondole Pale-Jahorina, najavljena je pet miliona KM vrijedna potpuna rekonstrukcija saobraćajnice do olimpijske planine, a svakako je pred Jahorinom i novi, veliki, desetine miliona KM vrijedan investicioni ciklus, dok je u finalnoj fazi i formalizovanje ugovora u vezi sa sanacijom i uređenjem korita Repašnice i izgradnjom nedostajućeg kolektora, čija vrijednost je nešto veća od milion KM.

Koji su to ključni investicioni projekti koji će obilježiti Vaš naredni mandat i koliko novca će biti uloženo u njihovu realizaciju?

Boško Jugović: U prethodnom odgovoru najvećim dijelom je obuhvaćeno i ovo pitanje, i jasno je da iz realizacije pomenutih projekata proističe i unapređenje ukupnog poslovnog ambijenta, a to je, opet, segment kojem u ovom mandatu želimo posvetiti još veću pažnju.

Takođe, nisam pomenuo da ćemo ozbiljno razmatrati sve parametre i raditi na eventualnoj realizaciji projekta gasifikacije Pala, niza projekata energetske efikasnosti na stambenim zgradama, izgradnji rekreativne sportske infrastrukture u našim mjesnim zajednicama.

Konkretno, iz rečenog se može zaključiti da će opština Pale, Vlada Republike Srpske, Savjet ministara BiH i međunarodne finansijske institucije, sa kojima ćemo najvjerovatnije i tražiti najpovoljniji aranžman u slučaju izgradnje novog sistema daljinskog grijanja, na području naše opštine u narednom četvorogodišnjem mandatu uložiti preko 100 miliona KM, što će Palama donijeti sasvim novu razvojnu dimenziju. Taj razvoj je i do sada bio dinamičan i vidljiv, a nemam dilemu da ćemo za nekoliko godina moći da govorimo o Palama kao jednoj od najrazvijenijih opštinskih sredina u Republici Srpskoj.

Kakvi su Vam planovi kada se radi o privlačenju novih investitora u opštinu Pale, posebno u industrijsku zonu „Famos“?

Boško Jugović: Otvoreni smo za saradnju sa svim potencijalnim investitorima i spremni i na to da kao opština damo značajne olakšice svima onima koji pokažu ozbiljnost i dostave jasne finansijske garancije u smislu realizacije svojih projekata i zapošljavanja radnika. Mi smo i u slučaju firme „Galens“, koja gradi veliki hotelski kapacitet na Jahorini, pokazali susretljivost i spremnost da kao lokalna zajednica olakšamo realizaciju projekata.

Kada je u pitanju industrijska zona u krugu nekadašnjeg „Famosa“, naravno da smo spremni da ozbiljnim investitorima čak i besplatno ustupimo objekte i infrastrukturu ukoliko nam jasno predoče planove i ideje koji su realno ostvarivi. Biću potpuno jasan i otvoren, opština Pale je i kupila imovinu bivše fabrike u stečaju da bi je zaštitila od raznoraznih mešetara koji su pokušavali da je dobiju jeftino, dok su poslovni planovi koje su predstavljali bili, u najmanju ruku, površni i neiskreni.

Mi sada imamo ozbiljnu imovinu, u određenoj mjeri smo obeštetili i bivše radnike i jasni smo kada kažemo da smo apsolutno otvoreni za saradnju sa investitorina, da ih podstičemo da dođu, da nudimo brojne olakšice, ali i da od njih očekujemo iskrene namjere i biznis-planove koji su ostvarivi i „pokriveni“ odgovarajućim garancijama finansijske prirode.

Slika

Foto: Paljanske novosti

Da li je realno očekivati veća izdvajanja sredstava iz budžeta za podsticaje, konkretno za privrednike i poljoprivrednike?

Boško Jugović: Ovo pitanje trebalo je da postavite mnogo ranije, jer je opština Pale u proteklom mandatu utrostručila sredstva po osnovu podsticaja za poljoprivredu i preduzetništvo i podigla ih na 750. 000 KM. Time smo jasno pokazali naše opredijeljenje da pomažemo ove oblasti i mi ćemo i ubuduće, u saradnji sa resornim ministarstvom, tome posvećivati ozbiljnu pažnju.

Činjenica je da je pandemija donijela određeno smanjenje budžetskog priliva na svim nivoima i to će se u narednoj godini gotovo izvjesno odraziti i na lokalne budžete, ali smo optimisti da će i ova pošast proći i da će uslijediti oporavak privrede i vraćanje situacije u neke, nazovimo normalne okvire, poslije čega ćemo ići ka ostvarenju cilja da podsticaje na godišnjem nivou podignemo na milion KM.

Na koji način vidite rješavanje problema socijalno-ugroženih kategorija i eventualno smanjenje njihovog broja, u smislu pronalaska posla za radno sposobne članove?

Boško Jugović: Preko Centra za socijalni rad i budžetskih sredstava opštine, iz kojih smo u proteklom mandatu po osnovu socijalnih davanja izdvojili blizu 400. 000 KM, nastojali smo da olakšamo materijalni položaj ove kategorije stanvništva. U opštinskim preduzećima zaposleno je i nekoliko radnika iz domaćinstava koja imaju status socijalno-ugroženih, a naše stalno nastojanje i jeste da tamo, gdje god se ukaže upražnjeno radno mjesto prilikom penzionisanja nekog radnika, radno angažujemo nekoga iz višečlanih ili porodica u kojima niko ne radi.

Teško je zadovoljiti sve potrebe tog tipa, ali da je naše opredijeljenje da pomognemo iskreno, vidljivo je iz niza pojedinačnih primjera.

Prema posljednjim informacija, u opštini Pale je ostalo manje od tridesetoro nezaposlene djece poginulih boraca. Hoće li njihov status biti riješen i koliku brigu posvećujete tim kategorijama?

Boško Jugović: Da, trenutno je na području opštine 28 nezaposlene djece poginulih boraca, s tim da treba podsjetiti da je četvoro njih sa srednjom stručnom spremom uz podršku opštine Pale i ZZZ RS počelo da odrađuje pripravnički staž, što znači da na radni angažman sada čeka 24 djece poginulih boraca, od kojih je njih 17 sa VSS.

Kao lokalna samouprava ćemo se truditi da taj status bude što prije riješen, ali je nerealno očekivati da bilo koja opština ima kapacitet da to samostalno uradi, pa očekujemo da ćemo u tom smislu i ubuduće imati podršku republičkih institucija i javnih preduzeća.

Kakvu saradnju očekujete sa novim gradonačelnikom i načelnicima drugih opština, postoje li konkretni zajednički planovi na tom polju?

Boško Jugović: Očekujem odličnu saradnju sa gospodinom Ćosićem, jer smo je imali i kao kolege načelnici, a imajući u vidu činjenicu da je u slučaju načelnika šest gradskih opština u personalnom smislu došlo samo do jedne promjene i da je jedino u opštini Istočno Novo Sarajevo sada na mjestu načelnika gospodin Katić, sa kojim se poznajem i sarađivao sam i kao direktorom preduzeća „ViK“ Istočno Sarajevo, očekujem da će saradnja načelnika gradskih opština i ubuduće biti kvalitetna i u interesu građana koji su nas izabrali.

S obzirom na to da graničimo, da nam se susreću i potrebe i interesi, te da postoje i najave jednog novog koncepta koji će afirmisati gradonačelnik Ćosić, a koji podrazumijeva i što više zajedničkih aktivnosti Grada Istočno Sarajevo i opština u njegovom sastavu, očekujem da u narednom periodu budemo još konkretniji i efikasniji i da brže i kvalitetnije odgovorimo potrebama svih naših lokalnih zajednica.

 

Razgovarao: Miljan Rašević

Komentari 0
Povezane vijesti
Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić
Najčitanije
  • Tijana Bošković u Prebilovcima: Hercegovina je sa mnom gdje god krenem (FOTO)
    23h 21m
    2
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    7h 57m
    0
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    7h 13m
    0
  • Danas Markovdan
    11h 39m
    0
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    4h 29m
    3