Jugović zadovoljan razvojem opštine, opozicija nezadovoljna zbog neispunjenih obećanja

13.04.2021. 14:30
2
IZVOR: Katera

Odbornici iz većine u Skupštini opštine Pale na današnjoj sjednici su, između ostalog, usvojili Izvještaj o radu načelnika opštine u 2020. godini, dok su odbornici iz opozicije bili protiv ovog izvještaja.

Najglasniji na današnjoj sjednici bio je odbornik Demokratskog saveza (DEMOS) dr Predrag Blagojević, koji je istakao da su odbornici ove partije podržali izvještaj o radu načelnika, ali i sugerisali na brojne nedostatke.

- Prvo što smo željeli da ukažemo je da nismo zadovoljni iznosom doznačenih sredstava opštine ka Domu zdravlja Pale i predlažemo da se taj iznos u 2021. godini poveća. Takođe, stanje putne infrastrukture je nezadovoljavajuće, pa predlažemo da se pod hitno pristupi rekonstrukciji puteva Pale – Podgrab, Podgrab – Jahorina, kao i puta od hotela „Panorama“ do „Turista – kaže Blagojević.

Blagojević je predložio načelniku da opština pristupi preimenovanju određenih ustanova i institucija u ovoj opštini, poput Kulturnog centra, OŠ „Pale“, te da se postavi spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću kod Sabornog hrama.

Odbornik Srpske demokratske stranke (SDS) Marko Sikima kaže da su bili protiv Izvještaja o radu načelnika opštine, jer smatraju da mnogo obećanog nije ispunjeno.

- Mnogo toga pred izbore je započeto i nije završeno, niti znamo kada će biti završeno. Sugerisali smo da se izmijeni dnevni red što se tiče Jahorine, i da se svi pojedinačni zahtjevi za izmjene regulacionih planova izbace sa dnevnog reda – kaže Sikima.

Sikima dodaje da na Jahorini postoji očigledni problem preopterećnosti postojeće infrastrukture, te dodaje da prvo treba napraviti odgovarajući strateški dokument upravljanja Jahorinom.

Šef Kluba odbornika Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Tošić rekao je da su bili protiv Izvještaja o radu načelnika, jer prema njihovim statovima, isti nije pokazao da je bilo vidljivog razvoja u protekloj godini.

- Nema nijednog realizovanog projekta, ne samo u prošloj, nego u protekle četiri godine. Postoji par projekata koji su započeti i ostaje nam da vidimo da li će oni uopšte biti završeni – rekao je Tošić.

Tošić je istakao da se opštinskom rukovodstvu zamjera to što nije bilo obećanih ulaganja u razvoj kanalizacione i vodovodne mreže na Jahorini, kako bi razvoj Jahorine mogao da se nastavi.

- Na ovoj sjednici utvrđeno je da nas vremenom prate i brojne presude koje idu na štetu opštine, a ponovo je Ustavni sud pozvrdio navode da je nezakonita i neustavna odredba osnivanja turističke organizacije u Palama – rekao je Tošić i dodao da je uvijek bio protiv dupliranja nadležnosti i otimanja istih gradu Istočno Sarajevo.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Damjan Škipina kaže da razumije stavove i vlasti i opozicije kada je u pitanju Izvještaj o radu načelnika opštine, te dodaje da je 2020. godina bila veoma teška.

- Uprkos tome, opština Pale i dalje prednjači među opštinama u regionu, kada je u pitanju pomoć sugrađanima, institucijama i ustanovama, privredi i drugim oblastima. Nisu na mjestu sugestije kako bi trebalo zaustaviti određene investicije i kapitalne projekte koji su u toku – kaže Škipina i dodaje da su Pale na putu razvoja.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović ističe, pak, da je zadovoljan razvojem opštine i time što je izvještaj o njegovom radu, u protekloj godini, usvojen.

Jugović je istakao da je zbog pomoći lokalnom domu zdravlja, koji je preopterećen u toku pandemije, kao i drugim institucijama važnim za opštinu, u periodu 2020. godine primjećen lagani razvoj opštine.

- Zahvaljujući kreditnom aranžamnu iz prošle godine, uspješno ćemo i ove godine nastaviti realizaciju investicija poput izgradnje gradskog parka i toplovoda za izmještanje toplane, kao i završetak objekta obdaništa – naglasio je Jugović.

O brojnim kritikama na račun stanja dijela magistralnog puta Pale – Podgrab, kao i puta Podgrab – Jahorina, Jugović kaže da će u narednom periodu biti održani sastanci sa predstavnicima JP „Putevi Republike Srpske“ i resornog ministarstva, gdje će se razgovarati o sanaciji regionalnog puta Pale - Jahorina, i gdje će pokušati „ubaciti“ priču o sanaciji navedenih saobraćajnica.

Jugović ističe da je tačno da je  utvrđena određena neusaglašenost u pogledu statuta opštine Pale i grada Istočno Sarajevo po pitanju osnivanja turističke organizacije u Palama.

- Logično je da su oni bili neusaglašeni zbog različitih političkih stavova, ali to ne prejudicira ukidanje turističke organizacije Pale, jer je ona upisana u sudski registar. Mi ćemo po tom pitanju napraviti određenu saradnju sa gradskom turističkom organizacijom – rekao je Jugović.

Dodao je da SO Pale danas nije usvojila izmjenu regulacionih planova za izgradnju novih objekata, nego da se to odnosi na pojedinačne inicijative ljudi, a za potrebe proširenja na postojećim objektima.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    NEKARAKTERI 14.04.2021. 13:52
    Čime si kukavče zadovoljan?
  • Generic placeholder image
    Seljo 14.04.2021. 09:04
    Super. Za skupštinsku većinu okupio balavurdiju sa kojom može da mlati praznu slamu dok po Palama ne možeš od kratera na asfaltu proći bez kvada. Najbolji primjer je ulica legendarnog Mladena Todorovića u kog se svi u Palama kunu, a po kojoj bi divokoza noge polomila. Pa onda onaj cirkus od komunikacije iz pomenute ulice prema predizbornih asfaltiranom mostu i poslije njega... Mislim da se i Ingenuity po Marsu lakše kreće nego ljudi koji moraju po djecu u školu Srbija. A, tek ruševine po centru Pala, pa tone smeća, pa pseći izmeti po šetalištu oko samog Hrama paljanskog... O broju umrlih od korone na Palama da i ne govorimo... Samo naprijed. Tražili ste gledajte. Samo Jahorina neka živi, a paljanski moderni robovi pokrepajte.
Povezane vijesti
Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak
Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama
Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO) Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO)
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 52m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 43m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 30m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 56m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 38m
    0