Kako prepoznati dotrajale kočnice na automobilu

25.08.2020. 12:11
0
IZVOR: HAK

Vibracije i sporije ‘primanje’ kočnica znak su dotrajalosti kočionih pločica. Dodatni uzrok vibracija može biti i deformacija diska, prenosi RevijaHAK.

Kako prepoznati da kočnice funkcionišu s bitno smanjenim performansama?

Jedan od simptoma je vizuelni, upali li vam se signalna lampica za kočnice na instrumentnoj ploči automobila to je znak da nešto nije u redu i ostane li uključena obavezno posjetite mehaničara.

Škripanje kočnica drugi je simptom. Pojavi li se ovo neugodno auditivno upozorenje nakon nekog vremena, vrijeme je da potražite broj mehaničara i upitate ga za slobodan termin. Velika je vjerovatnost da su izlizane kočione pločice.

Spužvasti osjećaj na pedali kočnice može nastati zbog izlizanih pločica, ali i neispravnog glavnog kočionog cilindra ili curenja ulja kočnica.

Kod kočenja vam automobil zanosi u jednu stranu – to se može dogoditi zbog toga što jedna kočiona čeljust snažnije pritišće tokom kočenja. Postoji vjerovatnost i da je oštećeno kočiono crijevo.

Javi li se neugodan miris u kojem ćete prepoznati metalnu aromu jedna je opcija da se radi o spojci, a druga da je on povezan s kočnicama. Izađite iz vozila i probajte utvrditi radi li se kočnicama (dovoljno je sagnuti se kod svakog točka i upotrijebiti čulo mirisa). Ako su u pitanju kočnice, vjerovatno se jedna od njih zaglavila u tom slučaju nije pametno nastaviti dalje s vožnjom. Jedna od opcija je da ste zaboravili do kraja spustiti ručnu kočnicu pa to učinite naknadno i pričekajte malo da se kočnice ohlade.

Vibracije i sporije ‘primanje’ kočnica znak su dotrajalosti kočionih pločica. Dodatni uzrok vibracija može biti i deformacija diska. Dakle, u svim slučajevima zovite mehaničara i ne čekajte s tim pozivom.

Komentari 0
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    13h 14m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    11h 58m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    6h 43m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    3h 42m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    3h 48m
    0